Foto: Tim Dirven / Greenpeace
Reportage - Youth for Climate Brussel, Greenpeace Belgium

Actie Greenpeace en Youth for Climate voeren virtuele betoging voor ander klimaatbeleid

Youth for Climate en Greenpeace België hebben een protestmars met hologrammen geprojecteerd aan de Europese Raad en het Belgisch federaal parlement. Aan de vooravond van de Global Strike for Climate eisen de organisaties een groen en eerlijk herstelbeleid voor de Covid-19-crisis. 

vrijdag 24 april 2020 08:19
Spread the love

De hologram-mars is een primeur voor België. Nooit eerder werden hologrammen, driedimensionale projecties, gebruikt voor een betoging of protestmars in ons land. De huidige Covid-19-maatregelen maken het onmogelijk om nog op straat te komen voor een eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Daarom bedachten Youth for Climate en Greenpeace dit virtueel en veilig alternatief.[1]

Met eerst het gebouw van de Europese Raad en vervolgens het federaal parlement op de achtergrond werden gedurende enkele minuten betogende hologrammen geprojecteerd. Er waren ook korte ‘hologram-speeches’ van Lena Baguet en Juliette Boulet, vertegenwoordigers van Youth for Climate en Greenpeace, die zich richtten tot de Europese en Belgische politici.

 

Hologram March in Brussels 23/4 #ClimateStrikeOnline

Ook al kunnen we niet samenkomen op straat, onze toekomst staat nog altijd op het spel, dus we blijven niet stil. En daarom startten we de #ClimateStrikeOnline samen met Youth For Climate gisteravond met een virtuele hologram-mars aan de Europese Raad en aan het federaal parlement. Speech door Lena Baguet van Youth for Climate en Juliette Boulet van Greenpeace. ? Teken onze petitie om een betere, rechtvaardige en duurzame toekomst te eisen van onze regering! ? https://act.gp/2yEmjpQ ?Même si nous ne pouvons pas descendre dans la rue, notre avenir est toujours en jeu, nous ne resterons pas silencieux. Et c'est pourquoi nous avons lancé hier soir, en collaboration avec Youth for Climate, le #ClimateStrikeOnline avec une manifestation virtuelle avec des hologrammes au Conseil européen et au Parlement fédéral belge. Speech de Lena Baguet de Youth for Climate et Juliette Boulet de Greenpeace. ?Signez notre pétition pour exiger de notre gouvernement un avenir meilleur, plus juste et plus durable ! ? https://act.gp/2XYuXKB ?#UnitedForClimate #JustRecovery #DigitalStrike

Geplaatst door Greenpeace Belgium op Vrijdag 24 april 2020

 

“We blijven in ons kot, maar we blijven niet koest”, zegt Toon Lambrecht van Youth for Climate. “We kunnen nu niet zelf op straat komen, maar aan de vooravond van de Global Strike willen we onze stem wél laten horen. We eisen dat de politici luisteren naar de wetenschappers, of het nu over Covid-19 of over het klimaat gaat. Ze moeten nu werken aan een eerlijk en ambitieus klimaatbeleid.”

“Het herstelplan voor deze coronacrisis moet groen, sociaal en eerlijk zijn. We kunnen en willen niet terug naar business as usual”, vult Joeri Thijs van Greenpeace aan. “We moeten nu investeren in gezondheidszorg en sociale rechtvaardigheid, in klimaatbeleid en natuur, niet in vervuilende bedrijven. Mensen en de planeet zijn belangrijker dan winst.”[2]

Greenpeace startte donderdag een petitie gericht aan de federale overheid, met vijf eisen voor een groen en rechtvaardig herstelbeleid.[3]

De hologram-mars is slechts een van de initiatieven in het kader van de Global Strike. Youth for Climate organiseert onder meer ook een Digital strike (een online betoging via Zoom) en een Webinar, met klimaatwetenschappers Jean-Pascal van Ypersele en Sara Vicca.

 

Notes:

[1] De actie werd uitgevoerd in overeenstemming met de geldende Covid-19-maatregelen. Het aantal personen ter plaatse werd tot een minimum beperkt, de nodige afstand werd bewaard en alle deelnemers aan de actie droegen een mondmasker en andere beschermende kledij.

[2] Lees het voorstel voor een groen en rechtvaardig antwoord op de Covid-19-crisis in de Greenpeace-briefing: ‘Hoe het antwoord op de Covid-19-crisis onze samenleving veerkrachtiger en rechtvaardiger kan maken’.

[3] De eisen uit de Greenpeace-petitie zijn onder meer ‘laat vervuilende sectoren een eerlijke bijdrage leveren aan de klimaatstrijd’, ‘herwardeer cruciale beroepen en investeer in zorg, cultuur en onderwijs’, ‘maak gezond lokaal en ecologisch voedsel betaalbaar voor iedereen’. Meer info en het volledige eisenpakket vindt u hier.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!