Foto: Jérôme Peraya / Krasnyi collectief
Open brief - Brussels Airlines Stop Deportations

“Brussels Airlines, stop met gedwongen uitzettingen”

Open brief aan mevrouw Christina Foerster, de CEO van Brussels Airlines, waarin het bedrijf wordt uitgenodigd om niet langer mee te werken aan de gedwongen uitzettingen van mensen zonder papieren.

woensdag 13 november 2019 12:22
Spread the love

Mevrouw,

U staat sinds één jaar aan het hoofd van Brussels Airlines, een luchtvaartmaatschappij die zich “Afrika-specialist” noemt, en dit continent als een “tweede huis” beschouwt. U noemt zich humaniste. Nochtans neemt u deel aan gedwongen uitzettingen. Elk jaar arresteert België duizenden mannen, vrouwen en kinderen, die vervolgens opgesloten en uitgezet worden met als enig motief dat ze geen geldig verblijfsvergunning hebben. Veel van deze uitzettingen worden mogelijk gemaakt door de deelname van Brussels Airlines. U staat ten dienste van politici om met uw vliegtuigen en personeel mensenrechten te schenden. Geen enkele wet verplicht u om deel te nemen aan gedwongen uitzettingen.

Brussels Airlines Stop
Deportations

Het is dus op vrijwillige basis dat Brussels Airlines deelneemt aan deze operaties. Zij stuurt mensen tegen hun wil en onder psychische en psychologische druk, terug naar landen die zij wensen te ontvluchten. In verscheidene verhalen van uitgezette personen en hun getuigen wordt er herhaaldelijk verwezen naar politiegeweld. Regelmatig gebruik van de wapenstok, psychologische druk, racistische en seksistische beledigingen, bedreigingen, technieken om iemand te immobiliseren (door toedienen van kalmeermiddelen, het gebruik van een kussen, enz) en om iemand het zwijgen op te leggen (door de luchtwegen dicht te drukken of door hard te lachen zodat men de gedeporteerde personen niet kan horen huilen), zelfmoordpogingen en zelfs moord zoals bij Semira Adamu in 1998.

Met zijn stichting, definieert Brussels Airlines zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid in de volgende woorden: “Als Afrika-specialist, komen we vaak in contact met mensen die te kampen hebben met armoede, ziekte, verwaarlozing en geweld. We willen dan ook ons steentje bijdragen om de levensomstandigheden van de lokale Afrikaanse bevolking te verbeteren, waar nodig.” De gedeporteerde personen zijn “arm” of worden bedreigd, zij vluchten voor gewelddadige situaties in hun land van herkomst, of situaties die van politieke, economische, klimatologische of andere aard zijn. Deze personen uitzetten is volledig in strijd met de waarden die het bedrijf vooropstelt.

Met 50 mensen hebben we jullie hoofdkantoor bezet maar wij zijn met duizenden die eisen dat u stopt met deportaties. Een petitie van meer dan 13.700 handtekeningen in twee weken tijd kan dit bevestigen.

U zal waarschijnlijk antwoorden met “wij zijn een commercieel bedrijf, wij doen niet aan politiek”, maar door samen te werken aan deze gedwongen uitzettingen, werkt u wel vrijwillig mee aan de meest onmenselijke migratiepolitiek, of zij nu door de Belgische of andere Europese overheden georganiseerd wordt, zoals die van Orban of Salvini. Alle vluchten passeren via Brussel om uit te zetten naar Afrika. Stop dus met deel te nemen aan deze politiek. Stop ermee uw personeel te dwingen met wenende, vastgebonden mensen te reizen, naar een land dat zij ontvlucht zijn. Stop met de deelname aan gedwongen uitzettingen, zoals vele andere luchtvaartmaatschappijen al deden.

Foto: Jérôme Peraya / Krasnyi collectief

Verscheidene Amerikaanse bedrijven hebben reeds positie ingenomen tegen de migratiepolitiek in hun land ten gevolge van verschillende schandalen. In Engeland, heeft Virgin Atlantic in juni 2018 de beslissing genomen om een einde te maken aan de gedwongen uitzettingen. In oktober 2018 riep de internationale federatie van transportarbeiders op hun beurt de luchtvaartmaatschappijen op om te stoppen hun personeel te dwingen om deel te nemen aan de uitzettingen. De uitzettingen van migranten zijn onmenselijk. Zij shockeren de passagiers, schrikken het luchthavenpersoneel af en zadelen de piloten op met deze verantwoordelijkheid. Weiger dit, u heeft er alle belang bij.

 

Meer info:
www.brusselsstopdeportations.net
Facebook: Brussels Airlines Stop Deportations

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!