Sofie Voncken
Samenleving, Politiek, België -

Gerecht neemt medicinale cannabisolie af van 9-jarige Sofie met zware epilepsie

Nog 3 weken kan de familie Voncken uit Maasmechelen cannabisolie aan hun 9-jarige dochtertje geven. Ze lijdt aan zware epilepsie en dankzij CBD-olie kan ze een relatief normaal leven leiden. Maar of dat straks nog kan is de vraag, want het gerecht heeft bij hun leverancier, die hun medicinale cannabisolie maakt, alles in beslag genomen. Een half jaar geleden nog getuigde vader Jean-Pierre Voncken hoe cannabisolie het leven heeft gered van zijn dochter. Dit is hun verhaal.

woensdag 18 april 2018 11:44
Spread the love

Jean Pierre Voncken is vader van de intussen 9-jarige Sofie, die sinds haar derde lijdt aan een ernstige vorm van epilepsie. Een vorm waarbij voor een x aantal procent van de tijd dat je slaapt er epileptische activiteit in de hersenen plaatsvindt. “Bij Sofie was dat ’s nachts 100 procent van de tijd en overdag 85 procent van de tijd”, vertelt Voncken. “Daar moest medicatie tegenaan gegooid worden, waarop de dokters van alles hebben geprobeerd. In mei 2015 – Sofie was toen intussen 6 jaar – viel het zware verdict: ze konden niks meer voor haar doen. Ze zou nog maar één maand te leven hebben.” 

Dat terwijl Voncken en zijn vrouw vanaf eind 2014 de dokters probeerden te overtuigen dat misschien cannabisolie een oplossing zou kunnen zijn. Voncken was geïnspireerd door een Amerikaanse zaak, bekend als Charlotte’s Web, waarbij de ouders hun kind Charlotte met epilepsie cannabisolie gaven, en het hielp. Bovendien, had Voncken veel positieve internationale onderzoeken erover gelezen. 

“Maar de dokters wilden er niks van weten”, vertelt Voncken. “Het is illegaal in België, we kennen het niet, er zijn in ons land geen studies naar gedaan”, klonken hun argumenten. “Dus we stonden er alleen voor toen in mei 2015.”

Voncken en zijn vrouw namen hun dochtertje mee naar huis. Via een vriend hadden ze een flesje cannabisolie gekregen. “We hebben haar één druppel gegeven. Ze was half comateus en reageerde op niks meer. Tien minuten later stond ze op van de sofa, nam haar mama bij de hand, wandelde naar buiten en begon op de trampoline te springen. Ik was zo gechoqueerd toen, ik zag mijn kind en dacht: ‘Dat kan toch niet? Zo’n transformatie door één druppeltje?’”

Jammer dat we in 2017 deze strijd nog moeten voeren 

Op dat moment besloten Voncken en zijn vrouw ermee door te gaan. “Uiteindelijk slaagden we erin om op drie maanden tijd van vijf zware anti-epileptica die ze toen nam, af te bouwen naar twee. De overige twee slikt ze nog, in combinatie met de cannabisolie.” 

Sofie kan nu naar school gaan, al is het in een buitengewoon klasje. De epilepsie heeft tussen haar 3e en 6e jaar veel in haar hersenen kapot gemaakt, waaronder haar spraakvermogen. “Ze zal nooit meer kunnen spreken. En haar ontwikkeling zal altijd blijven hangen op het niveau van een 3-jarige. Maar aan de andere kant: nu krijgen we elke dag wel een kusje, we krijgen elke dag een knuffel, ze kan spelen, tv-kijken, een ijsje gaan eten. Kortom: we hebben haar bij ons. Dat hadden we niet kunnen doen als we geluisterd hadden naar de dokters. Dan hadden we haar twee jaar geleden moeten begraven.” 

Voncken en zijn vrouw zijn activisten geworden voor de legalisering van medicinale cannabis. “Is de tijd er rijp voor? Wij denken van wel”, sloot Voncken zijn getuigenis af. Niet wetende dat een half jaar later het gerecht het medicijn van zijn dochter over dezelfde kam zou scheren als heroïne en cocaïne en alles bij zijn leverancier in beslag zou nemen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!