De meest gelezen artikels van 2015

"Steeds meer mensen voelen dat er iets niet klopt". De titel van het meest gelezen artikel van 2015 op DeWereldMorgen.be vat het voorbije jaar goed samen. Artikels over de toenemende sociale spanningen, racisme, de aanslagen en Griekenland scoren hoog.

woensdag 30 december 2015 12:16
Spread the love
 1. Dirk De Wachter: “Steeds meer mensen voelen dat er iets niet klopt”: Samen met kompaan Paul Verhaeghe is psychiater Dirk De Wachter een boegbeeld geworden van het psychologische verzet tegen de kille prestatiesamenleving. Dit interview werd 142.000 maal gelezen.
 2. Charlie ben ik niet: Yasmina Akhandaf legt uit waarom zij zich niet bij ‘Je Suis Charlie’ aansluit en stelt pertinente vragen. “Ik ben gewoon een individu tegen geweld en tegen het inperken van vrijheden. Voor iedereen.”
 3. “Onhoudbare leningen aan Grieken opgelegd alleen om Duitse en Franse banken te redden” In een gesprek met DeWereldMorgen.be legt een lid van de Griekse parlementaire onderzoekscommissie uit wat de echte oorzaken zijn van de Griekse schuldenberg.
 4. Vandaag is er weer een jonge, idealistische leerkracht heengegaan. Wie morgen? Een Brussels leraar vraagt aan de Vlaamse minister van Onderwijs: “Eén op vier van de startende leerkrachten houdt deze job niet vol en stapt vroegtijdig uit het onderwijs”. Waarom?
 5. Racistische cartoons op eerste schooldag: geen excuses meer Op de eerste schooldag publiceren Gazet van Antwerpen en in Het Belang van Limburg racistische cartoons. Wat is de rol van de media eigenlijk? Een kritische analyse.
 6. Drie moslims genadeloos neergekogeld in North Carolina De motieven van de dader zijn overduidelijk. Toch wordt dit nooit ‘christelijk terrorisme’ genoemd.
 7. Beste regeringsleden, graag hoor ik van jullie hoe ik de eindjes nog aan elkaar moet knopen Een alleenstaande moeder getuigt over hoe de besparingsmaatregelen en de extra taksen van de regering ingrijpen op haar leven. Het water staat haar aan de lippen.
 8. “Aan alle eerlijke journalisten die de publieke opinie echt willen informeren” Over de ware oorzaken van de Griekse schuld. Volledig genegeerd door de media.
 9. Wrang Oud-journalist Walter Zinzen keek met stijgende verbazing naar de afwikkeling van de zaak-Verviers. “Niemand stelde een kritische vraag, geen journalist, geen politicus, geen advocaat”.
 10. Agenten vallen Antwerpse crèche binnen Met veel machtsvertoon stormde de politie een Antwerpse crèche binnen. Kinderverzorgsters werden geïsoleerd van de 14 kinderen. De hele operatie leverde één banale opmerking over het personeelsrooster op.
 11. “Groeten uit Griekenland”, onthullend portret van het echte Griekenland Bruno Tersago’s “Groeten uit Griekenland” weerlegt de mythes en beschrijft het menselijke drama dat de EU aanricht, ten bate van Franse en Duitse banken, terwijl de Griekse elite ongemoeid wordt gelaten.
 12. “Deze kinderen zijn de toekomst”: open brief aan de beleidsmakers Na elf jaar als hulpverlener is voor Tina Theunynck de maat vol. Ze schreef een open brief aan de beleidsmakers van de zorgsector.
 13. Hoe racisme nog steeds woedt in de Antwerpse rand Een ongeruste moeder vertelt haar ervaringen met racistische incidenten tijdens een jeugdwedstrijd van de voetbalclub van haar zoon. 
 14. Leger op straat dient ander doel dan veiligheid De N-VA pleit voor de inzet van het Belgisch leger voor het ‘bewaken van de veiligheid’. Dit zal het gevoel van angst doen aangroeien en de veiligheid bovendien niet verbeteren. Er zit een andere agenda achter deze keuze.
 15. Aanslag in Frankrijk: het begin van een donker jaar Een eerste reactie van DeWereldMorgen.be op de gruwelijke aanslagen tegen het Franse tijdschrift Charlie Hebdo.
 16. Bart De Wever had het recht niet om iedereen op te pakken Met zijn selectieve repressieve aanpak van spontane vreedzame betogingen schendt het gemeentebestuur van Antwerpen het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.
 17. Burgemeester Bart, zal ‘t gaan, ja? Jan Blommaert gaat er van uit dat burgemeester Bart De Wever niet luistert. Toch vindt hij het nodig hem dit keer rechtstreeks aan te schrijven, want hij maakt zich zorgen.
 18. Alexis Tsipras antwoordt Guy Verhofstadt Voormalig eerste minister en huidig Europarlementslid Guy Verhofstadt kreeg veel bijval in Belgische en buitenlandse media voor zijn harde aanval op Grieks eerste minister, Alexis Tsipras. Zo goed als geen aandacht was er voor het pertinente antwoord van Tsipras.
 19. Treinbestuurder weerlegt mythe van 60 dagen verlof NMBS Het personeel heeft evenveel/even weinig verlof als in de privé-sector. Toch blijven de media deze mythe tegen het personeel gebruiken. Een treinbestuurder vat de feiten samen.
 20. Grieks drama verduidelijkt veel: de maskers zijn gevallen Als er één ding duidelijk is na het Griekse drama, dan is het dat verkiezingen voor de Eurogroep irrelevant zijn.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!