Open brief -

Michael Moore: “Donald Trump is een watje”

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump liet op 7 december weten dat hij de grenzen van de Verenigde Staten volledig wil sluiten voor alle moslims. Hij deed deze uitspraak in de nasleep van de San Bernardino schietpartij. Een van de schutters, Tashfeen Malik, was waarschijnlijk geradicaliseerd in Saoedi-Arabië. Als reactie trok de Amerikaanse filmmaker Michael Moore naar de Trump Tower in Manhattan en hield een bord vast totdat de politie kwam. Nadien schreef More een brief aan Trump: "wij zijn allemaal moslim".

donderdag 17 december 2015 13:47
Spread the love

Beste Donald Trump:

Misschien herinner je je (je hebt immers een “perfect geheugen!”) dat we elkaar ontmoetten in november 1998 in de groene ruimte van een talkshow waar we samen ‘s middag waren uitgenodigd. Maar net voordat ik op ging, werd ik opzij getrokken door een producent van de show. Hij zei dat je ‘nerveus’ was over het feit dat je samen met mij op de set zou staan. Ze zei dat je niet “in mootjes gehakt” wilde worden en je gerustgesteld wilde worden dat ik je niet zou “willen pakken”.

“Denkt hij dat ik hem ga te pakken nemen en hem in een houdgreep ga nemen?” vroeg ik verbijsterd.

“Nee,” antwoordde de producent: “hij lijkt gewoon schrikachtig door u.”

“Huh. Ik heb de man nog nooit ontmoet. Er is geen reden voor hem om bang te zijn,” zei ik. “Ik weet niet meer over hem dan dat hij graag zijn naam op dingen ziet staan. Ik zal met hem praten als je wilt.”

En dus, zoals je je misschien herinnert, heb ik dat gedaan. Ik stelde mezelf aan je voor. “De producent zegt dat je bang bent over wat ik tegen jou zou kunnen zeggen of doen tijdens de show. Hey, zonder je te willen beledigen, maar ik weet nauwelijks wie je bent. Ik kom uit Michigan. Maak je geen zorgen, we zullen prima kunnen opschieten! “

Je leek opgelucht, kwam iets dichter en zei: “Ik wil gewoon geen problemen op de set en ik wilde er alleen maar voor zorgen dat jij en ik zouden overeen komen. Dat je niet van plan bent om me te pesten met iets belachelijks. “

“Pesten?” dacht ik, “waar zijn we, in het 3e leerjaar?” Het trof me dat iemand die zich beschreef als een zware jongen uit Queens, zo angstig leek.

Wij zaten samen in de show. Er gebeurde niets ongewenst tussen ons. Ik heb niet aan je haar getrokken, plakte geen kauwgom op jouw stoel. “Wat een watje”, was alles wat ik dacht toen ik de set verliet.

En nu, in 2015, ben je net als veel andere boze blanke jongens bang voor een boeman die erop uit is om je te pakken. Die boeman, in je geest, zijn alle moslims. Niet alleen degenen die aanslagen pleegden, maar alle moslims.

Gelukkig, Donald, zijn jij en jouw supporters niet de belichaming van Amerika vandaag. We zijn geen land van boze blanke jongens. Hier is een statistiek die je zal doen tollen: 81 procent van de kiezers die volgend jaar de president zullen kiezen zijn ofwel vrouw, mensen van andere origine, of jongeren tussen 18 en 35 jaar. Met andere woorden, niet zoals jij. En niet zoals de mensen die willen dat jij hun land leidt.

Dus, in wanhoop en waanzin, roep je op om alle moslims de toegang tot dit land te ontzeggen. Ik ben opgevoed met de boodschap dat we allemaal broers en zussen zijn van elkaar, ongeacht ras, geloof of kleur. Dat betekent dat je als je moslims wil verbieden, je eerst mij zult moeten verbieden. En alle anderen.

We zijn allemaal moslim.

Net zoals we allemaal Mexicaans zijn, zijn we allemaal katholiek en joods en wit en zwart en elke schaduw er tussenin. We zijn allemaal kinderen van God (of van de natuur of waar je ook in gelooft), onderdeel van de menselijke familie, en niets van wat je zegt of doet kan daar een jota aan veranderen. Als je deze Amerikaanse regels niet wil aanvaarden, dan moet je maar even in een ‘time-out kamer’ in één van jouw ‘Trump Towers’ gaan zitten en nadenken over wat je hebt gezegd.

Laat de rest van ons met rust, zodat we een echte president kunnen kiezen die zowel medelevend als sterk is – althans sterk genoeg om niet zeurderig en bang te worden van een vent met een petje uit Michigan die in een talkshow naast hem op een bank zit. Je bent niet zo stoer, Donny, en ik ben blij dat ik al jaren geleden de echte Donald van dichtbij en persoonlijk heb gezien.

We zijn allemaal moslim. Je zal het ermee moeten doen.

Het beste,
Michael Moore

 

Via facebook roept Michael Moore iedereen op om de verklaring “We zijn allemaal MOSLIM” te tekenen en een foto met een zelfgemaakt bordje op Twitter, Facebook of Instagram te posten. Hij zal alle foto’s naar Donald Trump sturen.

Vertaling: Greet Brauwers

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!