(foto Christophe Callewaert/DeWereldMorgen)
Reportage -

Duizenden vreedzame betogers eisen einde bloedbad Gaza

Duizenden mensen betoogden vreedzaam op 19 juli 2014 in Brussel om een halt te roepen aan het bloedbad in Gaza, waar bijna 300 mensen stierven en meer dan 1700 gewond raakten. Zij eisen van de Belgische overheid en de EU om het geweld te veroordelen en de handelsrelaties met Israël stop te zetten. Het was een geanimeerde betoging in een verzengende hitte.

zaterdag 19 juli 2014 20:30
Spread the love

DeWereldMorgen.be

Naar de betoging in Brussel kwam een bonte mix van jong en oud, opvallend veel gezinnen en vrouwen uit migrantengemeenschappen, getooid in Arafat-sjaaltjes en Palestijnse vlaggen en met hier en daar borden van gruwelijke verminkte kinderfoto’s. Na enkele toespraken op het Rouppeplein hielden de betogers een optocht richting centrum en riepen slogans als “Free Palestina”, “Boycot Israël”, “Israël Apartheid”  en “Solidariteit met het Palestijnse volk”.

DeWereldMorgen.be

“Hier en daar liepen enkele organisaties mee, maar de betoging was vooral een initiatief van geëngageerde burgers”, zegt Khalid, één van de initiatiefnemers, “Net als in de andere steden in de wereld, waar ook grote betogingen zijn gehouden tegen het geweld in Gaza, wilden we in Brussel onze steun betuigen met het Palestijnse volk. Ons land moet de gebeurtenissen in Gaza streng veroordelen en de ambassadeur van Israël interpelleren over het afslachten van vrouwen en kinderen.” 

DeWereldMorgen.be

Kathleen komt uit Houthalen-Helchteren: “Het is afschuwelijk wat er ginder gebeurt en wat die mensen daar moeten ondergaan. Al sinds 1948 worden ze bezet en regelmatig gebombardeerd. We zijn hier vandaag omdat we niet goed weten wat we verder nog kunnen doen. We moeten blijven eisen dat de Belgische staat hier ook haar verantwoordelijkheid neemt en haar steentje bijdraagt voor de boycot van Israël. Altijd is er wel een nieuw excuus om de andere kant op te kijken en men blijft Israël steunen.” 

DeWereldMorgen.be

Younes uit Brussel staat druk te flyeren op de betoging. Hij heeft zelf gekopieerde flyers mee met een lijst van merken en bedrijven die de Israëlische bezetting ondersteunen en dus moeten geboycot worden. “Het is onrechtvaardig wat daar gebeurt en het is al jaren bezig. Het maakt me kwaad dat heel de wereld toekijkt maar niets doet. Daarom moeten de burgers het heft in handen nemen en acties organiseren om de staat Israël te boycotten. Hoe groter de druk hoe meer kans dat men toch iets moet doen.”

DeWereldMorgen.be

Marc-Antoon is militant bij de organisatie Intal: “Deze aanval op Gaza is een voortzetting van de politiek van bezetting van Gaza, de Westelijk Jordaanoever en de Syrische Golanhoogte. Het is heel problematisch dat de westerse regeringen dit kolonialistisch project blijven steunen.De Belgische regering en de EU moeten het Israëlisch geweld expliciet veroordelen. Daarnaast moeten ze alle economische relaties met Israël verbieden. De EU moet haar associatieverdrag met Israël opzeggen. We vragen de mensen om de boycotcampagne zoveel mogelijk te ondersteunen.”

DeWereldMorgen.be

Zoren is militant bij de Turkse organisatie Front Populair:  “Wij komen onze steun betuigen met het volk in Gaza dat het recht heeft om zich te verzetten. In Turkije zijn de afgelopen dagen bijna een miljoen mensen op straat gekomen om Gaza te steunen, in tegenstelling tot de Turkse regering van eerste minister Erdogan, die de beste bondgenoot is van Israël. Maar het is vooral door de steun van de VS en de EU dat Israël is wat het nu is en zich alles kan veroorloven. Als die steun wegvalt staat ze nergens.”

DeWereldMorgen.be

Mina komt uit Antwerpen: “We kijken toe op de gruwelijkheden die daar gebeuren en staan machteloos. Naast boycotten en organisaties steunen is betogen het enige wat we kunnen doen om te tonen dat we het niet eens zijn met wat daar gebeurt. Ze moeten stoppen met de mensen daar uit te moorden. Onze regering moet samen met de andere regeringen alle samenwerking met Israël stopzetten.”

Yousra woont in Brussel: “Wat er gebeurt in Gaza is onaanvaardbaar. We willen vrede en vrijheid voor de Palestijnen. We willen onze Palestijnse broeders tonen dat we hen steunen en aan onze overheid zeggen dat we niet akkoord gaan met wat daar gebeurt.”

De betoging eindigde aan de Kunstberg bij het Centraal Station en werd afgesloten met enkele toespraken.  De betoging verliep grotendeels zonder problemen en werd in goede banen geleid door enkele stewards van de organisatie. De politie hield zich opvallend afzijdig. Slechts helemaal op het einde waren er een paar kleine incidentjes met enkele geïsoleerde heethoofden, terwijl de overgrote meerderheid vreedzaam naar huis ging.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!