Interne staatshervorming bedreigt tientallen verenigingen
Bezuinigingen -

Interne staatshervorming bedreigt tientallen verenigingen

maandag 8 juli 2013 12:45

De sociaal-culturele sector heeft het er het laatste jaar niet makkelijker op. Overal wordt bezuinigd en gesnoeid. Zo gaat dat: in tijden van schaarste moeten de kleintjes bezuinigen omdat de groten net nog iets méér willen. Zet dan hier en daar nog wat politici aan het roer die het niet op de sector begrepen hebben en je krijgt een slagveld in plaats van een bezuiniging. Vzw ‘t Uilekot dreigt zijn jeugdwerking te verliezen.

‘t Uilekot is het slachtoffer van de ‘interne staatshervorming’. Op initiatief van N-VA minister Bourgeois werd, na veel discussie, afgesproken dat de provincies (die de N-VA eigenlijk liever helemaal zag verdwijnen) geen persoonsgebonden materies meer mogen opnemen, mits enkele uitzonderingen. Die persoonsgebonden materies, dat is dus cultuur, jeugdwerk enz… De meeste provincies maken hier gebruik van om zich van de ganse sector te ontdoen. Honderden organisaties komen zo in moeilijkheden of moeten het met minder stellen: Culturele centra, gepensioneerdenbonden, jeugdwerk… Tot nu toe is het evenwel vrij rustig rond deze maatregelen. ‘t Uilekot werd erkend als regionaal jeugdwerk sinds 1978 en werd de laatste vijftien jaar gesubsidieerd door de provincie Oost-Vlaanderen. Door de interne staatshervorming staat plots een job op de helling. Met die job werden jaarlijks een honderdtal activiteiten opgezet die tweeduizend deelnemers lokten. Voor de volwassenenwerkingen werd een overgangsjaar ingebouwd waarbij erkende organisaties die provinciale subsidies verliezen 90% van dat bedrag kunnen recupereren van de Vlaamse Gemeenschap. ’t Uilekot wil contact zoeken met andere benadeelde jongerengroepen en maakte alvast een filmpje over de eigen problemen.   Filip De Bodt  

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!