Plaza de Neptuno dinsdagavond 25 september (Foto: Occupy Spain)
Nieuws, Europa, Economie, Samenleving, Politiek, Spanje, Demonstratie, Bezuinigingen -

Demonstranten zeggen ‘No’ tegen meer bezuinigingen Spanje

Op dinsdagavond 25 september verzamelden duizenden Spanjaarden zich op het Plaza de Neptuno in Madrid, met tientallen arrestaties en gewonden tot gevolg. De demonstranten zwaaiden met vlaggen waar 'No' op stond geschreven als antwoord op aankomende bezuinigingsmaatregelen van de regering-Rajoy. Een tweede demonstratie is al aangekondigd voor woensdagavond 26 september.

woensdag 26 september 2012 18:00
Spread the love

Donderdag 27 september maakt de Spaanse minister-president Rajoy de voorgenomen begroting voor 2013 bekend, die bol zal staan van bezuinigingsmaatregelen en belastingverhogingen. Spanje moet de rest van de eurozone ervan zien te overtuigen dat het land in staat is om het begrotingstekort voldoende te verminderen: van 6,3 naar 4,5 procent van het BNP. Dit BNP van Spanje is volgens het IMF 1.397.776 miljard dollar.

Rodea el Congreso

De demonstranten dinsdagavond op het Plaza de Neptuno wilden een menselijke ketting maken om het parlement heen, tijdens de actie die toepasselijk Rodea el Congreso (Omring het parlement) heette. Maar voor zij hierin slaagden greep de politie in met rubberkogels, traangas en gummiknuppels.

Metalen hekken zijn om het gebouw heen geplaatst om het te beschermen, maar daar bleef niet veel van over in de confrontatie tussen politie en demonstranten. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft de politie gefeliciteerd met haar kordate optreden. 

Volgens de Spaanse overheid waren er 6.000 demonstranten aanwezig op het plein, maar aan de luchtfoto’s te zien zouden dat er ook een paar duizend meer kunnen zijn. De Spaanse krant El País berichtte dat er zo’n 1500 politieagenten waren om in te grijpen, 35 mensen zijn opgepakt.

In totaal zijn er 64 gewonden, minstens 28 daarvan zijn overgebracht naar het ziekenhuis voor verdere behandeling. De demonstratie van gisteravond is gekend op sociale media als ’25-S’ (25 september). Meteen werd ook een tweede actie aangekondigd, die al vanavond plaats zal vinden onder de noemer ‘Volvemos 26-S’, (‘wij keren terug 26 september’). 

Griekenland

Niet alleen in Spanje wordt gedemonstreerd tegen bezuinigingen, ook in Griekenland was het op 26 september weer raak. Momenteel is daar een algemene 24-urenstaking aan de gang waartoe is opgeroepen door de twee grootste vakbonden van het land, GSEE en Adedy. Winkels zijn gesloten en het luchtverkeer en openbaar vervoer ligt plat.

De werkloosheid in Griekenland is hoger dan ooit, eerdere bezuinigingsrondes hebben de economische situatie in het land er alleen maar slechter op gemaakt. Met nog een bezuinigingsronde op stapel zien de Grieken hun toekomst steeds somberder in, en het einde is nog lang niet in zicht. Volgens Reuters trokken deze morgen meer dan 50.000 mensen in Athene richting het parlement. Ook daar greep de politie in met traangas. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!