Groot spandoek midden: "Openbare gezondheidszorg, een aangekondigde dood" (Foto: Popicinio)
Nieuws, Europa, Economie, Politiek, Privatisering, Gezondheidszorg, Spanje, Eurocrisis, Bezuinigingen, Regio Madrid -

Madrid: “Openbare gezondheidszorg: een aangekondigde dood”

MADRID - De gezondheidszorg in de regio Madrid gaat een belangrijke week tegemoet: donderdag wordt gestemd over de begroting voor 2013. Daarin staat onder andere dat zes ziekenhuizen en 27 gezondheidscentra geprivatiseerd moeten worden om geld te besparen, en om zogenaamd een meer duurzame gezondheidszorg te bewerkstelligen voor de toekomst. Demonstranten lieten zondag 16 december weten dat zij daar niet in geloven.

maandag 17 december 2012 23:59
Spread the love

Komende week is een belangrijke week voor de toekomst van de gezondheidszorg in de regio Madrid. Donderdag 20 december zal er in het regionale parlement gestemd worden over de begroting voor 2013, die onder druk van de federale overheid strenge bezuinigingen bevat.

Zeker op vlak van de gezondheidszorg; het begrotingsvoorstel dat van eind oktober dateert, bevat onder andere de privatisering van maar liefst zes ziekenhuizen en 27 gezondheidscentra.

Deze privatiseringen zouden leiden tot een meer efficiënte en duurzame gezondheidszorg. Onduidelijk is waarop dit idee gebaseerd is: wetenschappelijk onderzoek of ideologische beginselen?

Alternatief plan

Op maandag 17 december presenteren zes vakbonden die zich met de zorgsector bezighouden (SAT’s, CC OO, CSIT-UP, UGT, Amyts, Usae, en CSI-F) een alternatief plan voor het behoud van een kwalitatieve en betaalbare gezondheidszorg.

Het plan wordt voorgesteld aan Javier Fernández-Lasquetty en Ignacio González, respectievelijk de minister van Volksgezondheid en het hoofd van de autonome regio Madrid.

Het document probeert de beleidsmakers ervan te overtuigen dat privatiseringen juist niet de goede weg zijn om een duurzame gezondheidszorg te realiseren in de toekomst, en geeft alternatieven over hoe er wél bespaard kan worden.

Volgens de berekeningen in het plan zijn de kosten per hoofd van de bevolking lager in een systeem met openbare gezondheidszorg dan wanneer deze geprivatiseerd is; daarmee zou 136,2 miljoen bespaard kunnen worden. De regionale overheid heeft beloofd het alternatieve plan serieus in overweging te nemen.

Staking van onbepaalde duur

Ondertussen wordt deze week ook de vierde week van de staking van onbepaalde duur in de medische sector, die op 26 november is ingezet. Artsen en verpleegkundigen staken vanaf die datum voor vier werkdagen in de week, zij behandelen alleen patiënten op vrijdag en bij spoed.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid doet slechts 20 procent van het medisch personeel mee aan de staking, de Spaanse vakbonden spreken echter van een participatiegraad van 80 tot 90 procent.

De Spaanse krant El País deed aan het begin van de staking een eigen onderzoek door middel van een steekproef in een tiental gezondheidscentra en acht ziekenhuizen. Daaruit bleek dat in eerste instantie 80 procent van het medisch personeel staakte, in ziekenhuizen was dit 50 procent.

De staking gaat samen met verschillende protestacties en -marsen in het land, die anderhalve maand geleden al begonnen.

Zo vond er op 9 december een grootschalig protest plaats in de Spaanse hoofdstad, en ook op zondag 16 december kwamen duizenden Spanjaarden de straat op om te demonstreren tegen de bezuinigingsplannen van de regering in Madrid. Ook voor maandagavond worden demonstraties verwacht.

take down
the paywall
steun ons nu!