(Foto: Trevinblog)
Nieuws, Europa, Economie, Politiek, Frankrijk, Betogingen, Begrotingstekort, Spanje, Eurocrisis, François Hollande, Mariano Rajoy, Bezuinigingen, Begroting 2013, Spaanse crisis -

Begroting 2013: de Spaanse broekriem aan

Waar de Spaanse betogers van de afgelopen dagen voor vreesden, is zoals verwacht gebeurd: het jaar 2013 betekent nog meer bezuinigingen en belastingen. Dat staat in de begroting voor het komende jaar, die op donderdag 27 september bekend is gemaakt door de Spaanse regering. Ook Frankrijk komt vrijdag met haar strengste begroting sinds decennia naar buiten.

vrijdag 28 september 2012 15:10
Spread the love

In totaal zijn er 43 hervormingen opgenomen in de Spaanse begroting, die ervoor zouden moeten zorgen dat het begrotingstekort teruggedrongen wordt naar de gewenste 4,5 procent van het BNP, om uiteindelijk de Europese norm van 3 procent te halen in 2014.

Daarnaast moet ook de staatsschuld van Spanje worden verminderd. Vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría zei donderdag dat de begroting zich vooral richt op het verminderen van de overheidsuitgaven in plaats van op het verhogen van de overheidsinkomsten via meer belastingen. In totaal is er 40 miljard euro aan extra inkomsten en verminderde uitgaven voorzien.

Om de overheidsuitgaven en -inkomsten weer in balans te brengen, zullen de Spanjaarden wederom de broekriem flink moeten aanhalen, iets waartegen zij de afgelopen dagen de straat op zijn gegaan. Eerste minister Mariano Rajoy (PP) heeft het afgelopen jaar al fors gesnoeid in de overheidsuitgaven, met tot nu toe weinig positieve gevolgen voor de Spaanse bevolking.

Demonstranten hebben dat de afgelopen dagen duidelijk proberen te maken aan de regering door middel van een Rodea el Congreso-actie (‘Omring het parlement’), die uitliep op confrontaties met de politie. 

Maatregelen

De ambtenarensalarissen zullen voor het derde jaar op rij bevroren worden. Sinds 2010, toen het loon voor ambtenaren met een drastische 5 procent verlaagd is, hebben er geen loonsverhogingen in de overheidssector meer plaatsgevonden. Volgens de grootste vakbond voor ambtenaren CSI-F hebben ambtenaren hierdoor de afgelopen jaren 25 tot 30 procent van hun koopkracht verloren.

De uitgaven van de ministeries zullen met gemiddeld 12,2 procent worden verlaagd, wat neerkomt op een besparing van 4,3 miljard euro. Overheidsinvesteringen en andere kosten worden verminderd met maar liefst 15 procent.
In totaal is voor een bedrag van 4,37 miljard euro aan extra belastinginkomsten voorzien, waaronder een nieuwe belasting op loterijprijzen, milieuheffingen en een vermogensbelasting.

Opvallend is dat er een verhoging van de pensioenen met 1 procent in de begroting is opgenomen, wellicht een van de weinige zaken die goedkeuring van het Spaanse volk kan ontvangen. Daarnaast zal het hele pensioensysteem op de schop gaan en wordt vervroegd pensioneren moeilijker.

Bovendien wordt een onafhankelijke financiële autoriteit in het leven geroepen: die heeft als taak om het naleven van de begroting te controleren en transparantie te verzekeren. Maar bovenal is deze onafhankelijke autoriteit belangrijk om de internationale gemeenschap ervan te overtuigen dat Spanje de geplande hervormingen ook echt door gaat voeren.

Weinig reactie

Op de financiële markten was donderdag relatief weinig reactie, waarschijnlijk is dat te wijten aan het feit dat de begroting 2013 aan het eind van de dag bekend werd gemaakt toen de markten aan het sluiten waren. Verder was er al veel inhoud gelekt en is er niet heel veel onverwachts in de begroting terug te vinden.

Rodea el Congreso II

Of de hervormingen zullen leiden tot het gewenste resultaat valt nog te bezien, en of zij het Spaanse volk tevreden kunnen stellen valt al helemaal te betwijfelen. Voor zaterdag 29 september is een nieuwe Rodea el Congreso-actie gepland, deze maal ook op internationale schaal. In Madrid, Rome, Lissabon, Amsterdam en Brussel zullen demonstranten het vertrek van de huidige Spaanse regering eisen.

Frankrijk

Vrijdag heeft ook de Franse president François Hollande (PS) de begroting voor 2013 van zijn land bekend gemaakt, waarin vooral de rijken moeten gaan inleveren. Zo wordt de veelbesproken 75 procent belasting op inkomen boven de één miljoen euro per jaar ingevoerd.

In totaal zullen de belastingen worden verhoogd met ongeveer 20 miljard euro, waarvan de helft van de meer welgestelde huishoudens zal komen en de andere helft van grote bedrijven. Daarnaast staan besparingen van 10 miljard euro in de begroting opgesteld.

Het totale bedrag van extra overheidsinkomsten en verminderde uitgaven is 36,9 miljard euro. Het begrotingstekort van Frankrijk staat nu op 4,5 procent van het BNP, de voorgestelde begroting voor komend jaar zou dat moeten terugdringen naar de Europese norm van 3 procent tegen eind 2013. 

take down
the paywall
steun ons nu!