Nieuws, Europa, Economie, Samenleving, Politiek, Griekenland, Italië, Portugal, Spanje, Eurocrisis, Bezuinigingen, Europese actiedag -

14 november: “A social Europe, yes we can”

De allereerste pan-Europese actiedag, gebaseerd op solidariteit en sociaal verzet, is een feit. Europa maakt een vuist naar haar regeringen die strenge bezuiningsmaatregelen doorvoeren, waardoor het volk zich langzaamaan leeggezogen voelt. In 23 Europese landen vinden acties plaats en in sommige landen wordt ook gestaakt.

woensdag 14 november 2012 18:45
Spread the love

In België staken verschillende bedrijven in Wallonië en, meer voelbaar, de spoordiensten. Ook vinden er, net als in buurland Frankrijk, acties plaats: zo organiseerden de drie Belgische vakbonden een mars langs verschillende ambassades in Brussel, om uiteindelijk uit te komen bij het Berlaymontgebouw in de Europese wijk. Met uitspraken als “A social Europe, yes we can”, “Solidarity is our strength”, “Austerity = exploitation” en “Europe: governed by wolves, owned by pigs” wilden de betogers de Europese regeringsleiders wakker schudden.

Het Iberisch schiereiland ligt zo goed als plat door een 24-uren staking in Spanje en Portugal. Vluchten zijn geannuleerd en ongeveer 20 procent van het openbaar vervoer rijdt nog volgens schema. De productie in verschillende fabrieken is gestopt en veel winkels hebben hun deuren gesloten. Spaanse vakbonden CCOO en UGT spreken van een deelname aan de algemene staking van 75 procent.

Om middernacht begon de 24-uren staking in Spanje. Vanaf dan vonden ook al protesten plaats in verschillende Spaanse steden, waarbij er soms flinke confrontaties plaatsvonden met de politie. Ook gedurende de dag waren er protesten in onder andere Madrid, Malaga, Barcelona, Cordoba, Sevilla, Murcia en Valencia. Tot op heden zijn er 82 gearresteerden en 34 gewonden. In Portugal is de dag rustig verlopen.

Griekenland beleeft zijn derde staking in twee maanden tijd, al is het deze keer geen 24- of 48-uren staking maar een drie uur durende werkstop. Wel kwamen de Grieken de straat op in Athene om te protesteren, in aantal echter relatief klein, vergeleken met eerdere demonstraties. Ook in Italië is fors geprotesteerd, onder andere in Bologna, Parma, Rome, Firenze, Milaan en Florence. Daar heeft de politie ook een aantal keer ingegrepen en braken er op verschillende plekken rellen uit. Er is een 4-uren staking gehouden.

Verwacht wordt dat er vanavond in alle landen, vooral in Zuid-Europa, meer volk de straat op zal komen om te protesteren.

Hervormingen

Er is opgeroepen tot de Europese Actiedag voor Jobs en Solidariteit door het Europees Vakverbond (EVV). De boodschap van de dag: nee tegen bezuinigingen, ja tegen banen en solidariteit.

Het Internationale Vakverbond schreef een brief aan Herman Van Rompuy, president van de Europese Raad, en Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie. Daarin staat dat de hervormingen die de Europese Unie steunt een totale mislukking zijn gebleken, met vreselijke gevolgen voor de economische situatie van bepaalde landen.

“Structurele hervormingen en besparingen van deze reactionaire strekking, die doorgedrukt worden tegen de mening van de organisaties die werkenden vertegenwoordigen in, creëren enkel meer werkloosheid en hachelijke arbeidsomstandigheden, een risicovolle stijging van armoede en ongelijkheid, het serieuze verval van fundamentele publieke diensten zoals onderwijs en gezondheidszorg en het uiteenvallen van sociale en politieke cohesie in veel Europese landen”.

“Het Europees sociaal model, dat heeft gediend als een model en referentiepunt voor ontwikkelings- en integratieprocessen in veel gebieden in de wereld, en dat een van de fundamentele waarden van de Europese Unie is, wordt in vraag gesteld door haar politieke instellingen. Wij kunnen dit niet begrijpen”.

Het Internationaal Vakverbond stelt daarom een alternatief voor: een sociale overeenkomst voor Europa, zoals ontworpen door het Europees Vakverbond. Daarin moet weer ruimte worden gemaakt voor een sociale dialoog, een economisch beleid dat kwaliteitsbanen genereert, economische solidariteit tussen landen en sociale gelijkheid.

take down
the paywall
steun ons nu!