Een Palestijnse vader met zijn gewonde zoontje in de wachtzaal van het al-Shifa hospitaal na een Israëlische luchtaanval op Gaza City op 14 November (foto Electronic Intifada/Majdi Fathi/APA images)
Nieuws, Politiek, Palestina, Israël, Gaza, Oorlogsmisdaden, Bezette Gebieden, Massamedia -

‘Nous accusons’: massamedia medeplichtig aan wreedheden tegen bevolking Gaza

Een groep recente bezoekers aan Gaza klaagt de media aan. Andermaal wekken zij de indruk dat de huidige aanval van Israël op Gaza een conflict tussen gelijkwaardige tegenstrevers zou zijn. Dat het om de brutale terrorisering gaat van een volk dat zich verzet tegen 45 jaar onwettige bezetting, blijft onuitspreekbaar.

donderdag 15 november 2012 15:50
Spread the love

De ondertekenaars van deze aanklacht vallen de Franstalige en Engelstalige media aan, maar hun grieven zijn zo toepasbaar op de Belgische massamedia. Dit is een samenvatting van hun aanklacht. De volledige tekst vind je in de weblink onderaan:

Kort nadat in Europa en Noord-Amerika de militaire slachtoffers herdacht werden van vorige en huidige oorlogen op 11 november laatstleden, viel Israël weer burgers aan.

Tussen 11 en 13 november werden vijf Palestijnen vermoord onder wie drie kinderen, evenals twee Palestijnse politieagenten. 52 mensen werden verwond, waaronder 6 vrouwen en 12 kinderen. De aantallen nemen dagelijks toe. De aandacht van de media gaat in hoofdzaak naar de gedode veiligheidstroepen.

Israël voert helemaal geen ‘gerichte’ aanslagen aan maar past een vorm van collectieve bestraffing toe. Veel aandacht gaat naar de schade aan gebouwen in Israël door raketaanvallen vanuit Gaza. Je moet geen media-expert zijn om dit te beschouwen als slordige en vooringenomen berichtgeving op zijn best, als doelbewust oneerlijke manipulatie van de kijkers/lezers op zijn ergst.

De onbelangrijke feiten

Voortdurend wordt ook gesteld dat de aanvallen vanuit Israël een ‘antwoord’ zijn op de raketaanvallen uit Gaza. Een en ander begon nochtans toen het Israëlisch op 5 november een jonge ongewapende man neerschoot vlak bij de grens – die achteraf een mentaal gehandicpate bleek te zijn – en de hulpdiensten zes uur lang toegang tot de gewonde werd geweigerd, een vertraging die hem waarschijnlijk het leven heeft gekost.

Op 8 november werd een 13-jarige jongen, die voor zijn huis aan het voetballen was, doodgeschoten door Israëlische troepen vanuit posities binnen de grenzen van Gaza. De verwonding van vier Israëlische soldaten op 10 november was daar een gevolg van, en was zeker niet de gebeurtenis die alles in gang zette.

Meerdere nachten al kunnen de Palestijnen in Gaza niet slapen door de voortdurende aanvallen van drones en F16s. Dit is duidelijk bedoeld om de bevolking te terroriseren. Alleen dankzij de sociale media zijn wij hiervan op de hoogte.

Een Canadese arts meldde ons dat gewonden werden verpleegd met ‘steekwondes van shrapnel (kleine bomfragmenten), hersenbeschadigingen, nekverwondingen, borst- en hartverwondingen, breuken van de ruggegraat, darmperforaties, gebroken ledematen’, dit alles in een hospitaal met nauwelijks instrumenten of morfine. Slachtoffers met niet-levensbedreigende verwondingen moeten naar huis worden gestuurd. Niets van dit alles is nieuwswaardig in de westerse media.

Vooringenomenheid en oneerlijkheid over de onderdrukking van het Palestijnse volk is niets nieuws in de westerse media. Zo kan Israël onbestraft zijn misdaden tegen de mensheid blijven begaan met de volledige instemming van de VS, Canada en de Europese Unie.

Oproep

Wij wensen onze verontwaardiging uit te drukken over de verslaggeving in de massamedia. We roepen alle journalisten ter wereld die voor de grote media werken om te weigeren nog langer instrumenten te zijn van deze systematische verdraaiing van de feiten. Wij roepen alle burgers op zich te informeren via de onafhankelijke media en hun gewetensbezwaren te uiten met alle middelen waar ze toegang toe hebben.

Hagit Borer, professor linguistiek, Groot-Brittannië
Antoine Bustros, pianist/componist, Canada
Noam Chomsky, professor linguistiek, VS
David Heap, professor linguistiek,Canada
Stephanie Kelly, professor linguistiek, Canada
Máire Noonan, professor linguistiek, Canada
Philippe Prévost, professor linguistiek, Frankrijk
Verena Stresing, professor physiopathologie, Frankrijk
Laurie Tuller, professor linguistiek, Frankrijk

Vertaling en samenvatting Lode Vanoost

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!