Bange blanke man stemde overwegend Romney
Nieuws, Samenleving, Politiek, VS, Barack Obama, Democraten, Republikeinen, Mitt Romney -

Bange blanke man stemde overwegend Romney

Blanke mannen blijken meer Romney te hebben gestemd dan blanke vrouwen, oudere blanke mannen nog het meest. Ze kunnen hun verlies aan macht niet meer aan in een land dat elke minuut raciaal diverser wordt.

donderdag 8 november 2012 22:57
Spread the love

Als vorige dinsdag (6 november) alleen blanke mensen hadden gestemd, dan zou Mitt Romney in elke staat (van de VS) gewonnen hebben behalve Massachusetts, Iowa, Connecticut en New Hampshire, volgens de laatset exit polls. Over het hele land won Romney 59 procent van de blanke stem, een torenhoge 20 procent meer dan Obama.  

Dat stemgedrag is niet beperkt tot het zuiden met zijn geschiedenis van racisme en rassensegregatie. Zelf in de diepst blauwe (= Democratische) staten gingen de blanke stemmen naar Romney: 53 procent in California, 52 procent in de staat New York, 55 procent in Pennsylvania.

Progressieven (‘liberals’) hoopten dat blanken die tegen Obama waren in 2008 meer verdraagzaamheid en aanvaarding zouden hebben aangeleerd voor raciaal verschil na vier jaar zwarte president in het Witte Huis. Wat gebeurde was net het omgekeerde: Romney won 4 procent meer van de blanke stem in 2012 dan John McCain in 2008.

In New York en Wisconsin won Romney 6 procent meer van de blanke stem dan McCain in 2008; in California en Florida won hij 7 procent meer; in New Jersey won hij 8 procent meer. Zelfs in Massachusetts waar Obama won met 61 procent deed Romney het Republikeinse aandeel van de blanke stem toenemen met 4 procent tegenover 2008. 

Wat is er toch mis met blanke mensen – vooral dan oudere blanke mannen? Ze waren gewoon over alles de baas te zijn.

Blanke mannen waren dus meer geneigd voor Romney te stemmen dan blanke vrouwen, oudere blanke mannen nog het meest. 

Wat is er toch mis met blanke mensen – vooral dan oudere blanke mannen? Ze waren gewoon over alles de baas te zijn. Hun aandeel in het electoraat gaat echter voortdurend achteruit: 20 jaar geleden waren blanken nog 87 procent van het electoraat; dit jaar is dat 72 procent. Kan het zijn dat zij walgen van hun verlies aan macht in een land dat elke minuut meer raciaal divers begint te worden? 

Dat wil de rest van Amerika graag weten. 

Jon Wiener

Jon Wiener is een blogger bij het Amerikaanse tijdschrift The Nation

Vertaling Lode Vanoost

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!