Gaza bouwt drinkwaterinstallatie ondanks risico op schade door Israël
Nieuws, Wereld, Palestina, Israël -

Gaza bouwt drinkwaterinstallatie ondanks risico op schade door Israël

Stockholm — De Palestijnse Autoriteit heeft aangekondigd een ontziltingsinstallatie in Gaza te bouwen ter waarde van een half miljard dollar om het tekort aan drinkwater te verlichten, met steun van de EU.

vrijdag 31 augustus 2012 15:49
Spread the love

Het project is risicovol, want veel infrastructuurprojecten die eerder met Europese steun zijn gebouwd, zijn intussen beschadigd of verwoest, al dan niet doelbewust, door het Israëlische leger. Dat meldde de Europese Commissie in mei in een rapport.

De Palestijnse Autoriteit wil de plannen desondanks voortzetten, meldde Shaddad Attili, minister en hoofd van de Palestijnse Waterautoriteit, op een internationale conferentie in Stockholm over water. In de Gazastrook is meer dan 90 procent van de waterbronnen niet geschikt voor consumptie. Daardoor kunnen 1,6 miljoen Palestijnen niet voorzien in een van de meest elementaire levensbehoeften.

Grootste ooit

Het project zou het grootste infrastructuurproject van Gaza tot op heden worden. Het is het eerste dat unaniem is goedgekeurd door de 43 lidstaten van de Unie voor het Middellandse Zeegebied – waar overigens ook Israël toe behoort. De bouw zou moeten plaatsvinden van 2013 tot 2016.

Het geld komt voornamelijk van Arabische en Europese donoren, die dat hebben toegezegd in 2009 op de Sharm el-Sheikhconferentie over de Wederopbouw van Gaza. De Europese Investeringsbank biedt technische hulp en zorgt samen met andere financiers, zoals de Wereldbank en de Islamitische Ontwikkelingsbank, voor een financiële structuur.

Schade

Of het project zal slagen, hangt uiteindelijk af van Israël, dat ervan wordt beschuldigd water in te zetten als politiek wapen tegen de Palestijnen. Bij de bezetting in 1967 nam Israël de controle over van alle drinkwaterbronnen, van oppervlaktewater tot ondergrondse waterreservoirs. Bovendien heeft Israël tussen 2001 en 2011 zo’n 61 miljoen dollar (49 miljoen euro) aan projecten in Gaza verwoest, inclusief luchthavens, scholen, huizen, weeshuizen en afvalverwerkingsinstallaties. In die projecten hebben Europese landen destijds zo’n 36 miljoen dollar (29 miljoen euro) gestoken.

De Speciale Commissie voor Israëlische Praktijken van de VN benadrukte deze maand nog de afschuwelijke levensomstandigheden in de bezette gebieden, inclusief het gebrek aan drinkwater. De commissie kon na een bezoek aan Gaza maar één conclusie trekken, zei de voorzitter, ambassadeur Palitha Kohona van Sri Lanka: “De massa-opsluiting van Palestijnen, de routinematige vernieling van huizen en de ontheemding van Palestijnen, het wijdverspreide geweld van Israëlische kolonisten tegen Palestijnen, de blokkade en daardoor de afhankelijkheid van illegale smokkelaars om te overleven – deze praktijken samen betekenen een strategie om hen ofwel van hun land te dwingen ofwel zo te marginaliseren dat er een systeem van permanente onderdrukking ontstaat.”

take down
the paywall
steun ons nu!