Het ministerie van Werk schrapte de dotatie voor het Fonds voor de Integratie van Immigranten in de begroting voor dit jaar, die op 30 maart werd goedgekeurd. Dat is het gevolg van de forse besparing die de centrumrechtse regering van Mariano Rajoy momenteel doorvoert.
Het fonds werd in 2004 ingesteld om de opvang en integratie van migranten te ondersteunen. Het financiert onder meer onderwijs- en werkprogramma’s en initiatieven voor interculturele bemiddeling via lokale en regionale besturen en niet-gouvernementele organisaties.
“De lokale en regionale besturen gebruikten dat geld om personeel te betalen dat zich met migranten bezighield, zoals sociale werkers en advocaten die in vreemdelingenzaken gespecialiseerd zijn”, zegt Mamen Castellano, voorzitter van migrantenorganisatie Andalucía Acoge.
In 2011 was al fors op het fonds bespaard, waardoor het personeel tot een minimum was teruggebracht, zegt ze.
Honderden integratieplannen
Het fonds kreeg in 2010 nog 200 miljoen euro. Vorig jaar bracht de socialistische regering van José Luis Rodríguez Zapatero (2004-2011) dat al terug tot 67 miljoen euro als gevolg van de crisis.
“De schrapping van het steunfonds is een van de zwaarste slagen die men het integratiebeleid dat de overheid de laatste jaren heeft gevoerd, kon toebrengen”, zegt SOS Racismo in een communiqué. Volgens deze migrantenorganisatie zullen “honderden integratieplannen van gemeenten en autonome regio’s” nu stilvallen.
Daarmee komen ook Europese afspraken in het gedrang, zoals de Europese agenda voor integratie, die vorig jaar werd vastgelegd, aldus SOS Racismo.
Door de stopzetting van integratieprogramma’s dreigt marginalisering en uitsluiting voor de migranten, zeggen de ngo’s.
4,5 miljoen migranten
De schrapping van het integratiegeld is een “aanval op het samenleven”, zegt Oriol Amorós, woordvoerder van de Catalaanse linkse partij ERC. “In tijden van crisis is investeren in sociale cohesie meer dan ooit nodig”, zegt hij. Hij vreest de gevolgen voor Catalonië, dat door het grote aantal migranten een van de belangrijkste slachtoffers dreigt te worden.
Spanje is een van de Europese landen die het zwaarst te lijden hebben onder de economische en financiële crisis. Meer dan vijf miljoen mensen zijn werkloos, bijna een kwart van de actieve bevolking, bij de jongeren loopt dat aandeel zelfs op tot de helft.
Eind vorig jaar telde het land van 47,5 miljoen inwoners 4,5 miljoen migranten. Bijna de helft komt van buiten de Europese Unie.
Besparen op ontwikkelingssamenwerking
Ook in het budget voor ontwikkelingssamenwerking wordt fors gesneden. Het ging met 65 procent achteruit ten opzichte van vorig jaar, naar 681 miljoen euro, het niveau van 2005. “Dat is een brutale slag”, die “het resultaat van tientallen jaren gespecialiseerd werk in verarmde landen ernstig in gevaar brengt”, zegt de koepelvereniging van ontwikkelingsorganisaties in een communiqué.
Sinds het herstel van de democratie in 1977 heeft de Spaanse overheid zijn uitgaven nog nooit zo fors teruggeschroefd. Het land moet zijn begrotingstekort van de EU dit jaar verminderen van 8,5 procent naar 5,3 procent.