Vrijdag werd in meer dan veertig Spaanse steden betoogd tegen het genderbeleid van de regering van Mariano Rajoy, die pas twee maanden aan de macht is.
Vooral de hervorming van de abortuswet zet kwaad bloed. De regering gaat aan het parlement voorstellen dat toestemming van de ouders nodig is bij een abortus bij minderjarigen. Dat de morning-afterpil zonder doktersvoorschrift verkrijgbaar is, wil de regering eveneens terugschroeven.
Zapatero
“Dat zijn aanslagen op de basisrechten van de vrouwen”, zegt activiste Teresa Pineda, een van de woordvoerders van de betoging in het Zuid-Spaanse Malaga.
De huidige abortuswet kwam er onder de vorige premier, de socialist José Luís Rodríguez Zapatero (2004-2011). De wet eist geen toestemming van de ouders voor abortus bij minderjarige meisjes als er huiselijk geweld dreigt; de ouders moeten wel geïnformeerd worden.
Alicia Latorre, voorzitter van de federatie van Spaanse anti-abortusverenigingen, wil liever de hele wet afgeschaft zien. Maar ze is blij met de regeringsplannen en hoopt op nog meer maatregelen. “Het is tijd voor een progressieve wetgeving die iedereen het recht op leven garandeert en de zwaksten helpt.”
Brutale aanval
De manifestaties, die als de Marea Violeta (Paarse Vloed) worden aangeduid (naar de paarse sjaals van de manifestanten), spreken van “een patriarchaal offensief” van de conservatieve regering. Niet alleen de abortuswet wordt toegeschroefd, ook de subsidies aan vrouwencentra zijn geschrapt, en het Instituut van de Vrouw, een overheidsdienst, is “ontmanteld”. Dat betekent “een brutale aanval op de vooruitgang die tijdens de democratie is geboekt”, zeggen de organisatoren.
Elena Valenciano, de nummer twee van de socialistische PSOE, zegt dat de hervormingen de klok met “dertig jaar en zelfs meerdere eeuwen” terugdraaien. Ze zullen “de Spaanse samenleving meer reactionair maken dan ze in werkelijkheid is, alleen door de ideologie van de regering.”
Homohuwelijk
De regering-Rajoy wil ook de wet op het homohuwelijk veranderen. De aanpassing of afschaffing van de wet zou “een kolossale vergissing” zijn, zegt Beatriz Gimeno, voormalig voorzitter van de federatie van Spaanse holebiverenigingen.
Rajoy heeft altijd gezegd dat de naam huwelijk hem niet bevalt voor verbintenissen van mensen van hetzelfde geslacht. Gimeno zegt dat zelfs een naamsverandering alleen een ongelijkheid zou doen ontstaan tussen wie nu al getrouwd is en wie dat zal doen na de hervorming. Een naamsverandering kan zware “symbolische en sociale gevolgen” hebben, zegt ze.