Verslag, Nieuws, België -

De Woestijnvisverkiezingen: Rik Torfs naar CD&V

De kiesstrijd 2010 wordt meer dan ooit een tv-campagne. Partijen hebben dus gelijk dat ze daarvoor beroep doen op de mensen die tv-studio's kennen als hun broekzak. En als je dan toch de kaart trekt van showbizzfiguren, ga je best meteen voor het summum van BV-schap: de Woestijnviscoryfeeën.

vrijdag 7 mei 2010 16:50
Spread the love

Na Siegfried Bracke stapt ook Rik Torfs, de tweede presentator van het gezellige verkiezingsprogramma De stemming 09, naar de overkant. Op dezelfde dag raakte bekend dat Eva Brems, nog zo iemand die haar bekendheid te danken heeft aan De slimste mens, bovenaan een lijst van Groen! gaat staan.  

De politieke partijen kiezen eieren voor hun geld. In de ultrakorte kiescampagne is er geen tijd om stem per stem te veroveren in schooldebatten of huis aan huis-rondes. De tv speelde al een zeer belangrijke rol, maar wordt nu oppermachtig. In elke 16 seconden die de partijen krijgen, moet maximaal gescoord worden en dat doe je best met mensen die de strakke formats beheersen. Of beter: die hun bekendheid te danken hebben aan die Woestijnvis-formats.

Evolutie

Dat is een nieuwe stap in een evolutie die al een tijd bezig is. BV’s werden al langer gebruikt om lijsten op te vullen en nieuwe kiespublieken aan te spreken. Politici gaan liever naar De Laatste Show dan naar Terzake. Maar nu zijn het de sterren van Woestijnvis (en dochterbedrijf deMensen) zelf die de verkiezingen domineren.

Ja, natuurlijk is er een verschil tussen Eva Brems en Rik Torfs. Brems was de voorbije vier jaar voorzitter van Amnesty International Vlaanderen en heeft dus een geloofwaardig verhaal als ze zegt dat ze nu op zoek was naar een nieuw engagement. Maar feit blijft dat Groen! op zoek was naar een stemmenkanon dat de partij eindelijk opnieuw een zetel moet opleveren in de kleine kieskring Leuven. En Eva Brems dankt haar BV-schap (helaas) niet aan haar engagement binnen Amnesty of haar genuanceerde visie op samenlevingsproblemen, maar wel aan haar deelname aan De slimste mens.

Modrikamen

En niemand keek vreemd op dat Eva Brems voor Groen! koos. Bij de keuze van Rik Torfs is dat wel even anders. Alle partijen behalve één (zoals hij zelf ooit toegaf) probeerden Torfs aan boord te hijsen. Vorig jaar riep de denktank Liberales Wie gaat er dan de wereld redden? van Torfs uit tot boek van het jaar. In diezelfde periode werd hij ook gelinkt aan de rechtse partij van advocaat Mischaël Modrikamen. Een bericht dat hij toen heel hard ontkende, even hard als dat hij eergisteren beweerde niet aan het spreken te zijn met CD&V.

Als dank voor die bekroning van Liberales hield Torfs een warm pleidooi om zeker in crisistijden op de liberalen te stemmen. “Om een sputterende economie weer op gang te trekken is optimisme nodig. Vertrouwen. Ondernemerschap. Mensen die de handen uit de mouwen steken en die de ruimte en de vrijheid krijgen om dat te doen. Zo kom je vanzelf bij de liberalen uit”, zei hij in De Tijd.

In datzelfde interview in De Tijd deed Torfs wel meer uitspraken die beter bij Open VLD passen. Zo waarschuwde hij voor regulering van de economie of de financiële wereld. “Soms boek je meer resultaten door niet te krachtdadig op te treden. Door een beetje wildgroei toe te laten. Als je alle excessen wegsnijdt, wordt middelmaat niet alleen de norm, dan is het het enige wat overblijft.”

In zijn politieke boek Wie gaat er dan de wereld redden? heeft hij het over de excessen van de sociale zekerheid die niemand durft weg te snijden.    

Die liberale Torfs staat nu op de senaatslijst van CD&V net achter kandidaat-premier Marianne Thyssen. En wat maakt het ook uit? In de slimste mens of De laatste show gaat het niet over inhoud. Het gaat over kwinkslagen en ongevaarlijke humor. En geef toe, daar is de professor echt zeer goed in.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!