Foto: Code Rood
Code Rood

Code Rood bereidt zich voor op burgerlijke ongehoorzaamheid tegen TotalEnergies

Vanochtend ontrolden activisten een spandoek aan een benzinestation van TotalEnergies in centrum Brussel. Met de actie willen ze wijzen op de buitensporige winsten van TotalEnergies in een periode van exploderende energiefacturen voor Belgische gezinnen. De actievoerders waarschuwen de multinational voor wat hen te wachten staat. De Code Rood coalitie bereidt zich namelijk voor op een grootschalige blokkade op 8 en 9 oktober van belangrijke infrastructuur van TotalEnergies in België. Honderden mensen schreven zich al in voor infosessies of trainingen en bereiden zich voor op deze massale actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. Ze zijn vastbesloten het tijdperk van fossiele brandstoffen te beëindigen en eisen een sociaal rechtvaardige transitie.

dinsdag 6 september 2022 11:38
Spread the love

 

Na een zomer van klimaatcrisis, extreem weer en  torenhoge energiefacturen verenigen heel wat Belgen zich achter de eerste oproep van Code Rood tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Ze verzetten zich tegen de politieke status quo die enerzijds klimaatcriminelen, zoals TotalEnergies, vrij spel blijft geven, maar anderzijds steeds meer gezinnen in financiële problemen brengt. De komende weken vinden elk weekend trainingen plaats om de grootschalige blokkade van belangrijke infrastructuur van TotalEnergies voor te bereiden.

Activisten van diverse pluimage

De profielen van deelnemers aan de actie lopen erg uiteen. Het gaat om mensen van alle leeftijden en uit zeer diverse sociale milieus.

“Mijn generatie is opgegroeid met herhaalde wetenschappelijke waarschuwingen over de klimaatcrisis,” legt Lucie Morau (21 jaar) uit. “Deze crisis is hier en ze is overal. De droogte van afgelopen zomer maakt mij en mijn vrienden bang. Terwijl alles erop wijst dat fossiele brandstoffen de kern van het probleem vormen, blijft de fossiele sector, met bedrijven zoals TotalEnergies, floreren en investeren in nieuwe projecten. Onze regeringen stellen dit systeem niet ter discussie. Het is tijd voor verandering! Burgerlijke ongehoorzaamheid is volstrekt legitiem in deze context.”

“Ik heb nog nooit aan een actie als deze meegedaan”, vervolgt Miep Buggenhout, 68 jaar. “Maar ik heb geen keuze meer. De fossiele industrie zwaait al sinds mijn geboorte de plak, ondanks het feit dat ze slecht is voor mens en planeet. Dat die industrie nu recordwinsten kan maken terwijl wij onze rekeningen niet meer kunnen betalen is ronduit schandalig. Het is tijd dat onze politici werk maken van een rechtvaardige transitie weg van fossiel. Ondersteun gezinnen om toegang te krijgen tot betaalbare en groene energie en help werknemers om een waardige baan te vinden.”

Rechtvaardige transitie centraal in boodschap achter Code Rood

Met een actie van massale burgerlijke ongehoorzaamheid wil de Code Rood coalitie de verantwoordelijkheid van de fossiele industrie in de sociale en klimaatcrisis aanklagen. Bedrijven zoals TotalEnergies boeken recordwinsten, maar houden geen rekening met het milieu, sociale rechtvaardigheid of mensenrechten, en wakkeren in vele delen van de wereld zelfs bloedige conflicten aan. Multinationals en westerse landen (in het globale noorden) hebben een historische verantwoordelijkheid en moeten afstappen van deze (neo)koloniale logica. De schade toegebracht aan lokale gemeenschappen moet hersteld worden.

Foto: Code Rood

Er moet dringend een einde komen aan het tijdperk van de fossiele brandstoffen en werk gemaakt worden van een sociale en ecologisch rechtvaardige transitie. “In plaats van ons te laten vangen in discussies over klimaatschuld en vingerwijzen, moet onze blik gaan naar de bedrijven die ons graag zo lang mogelijk vasthouden in dit voor hen winstgevende fossiele systeem. Met de nettowinst van TotalEnergies over één kwartaal zou het al mogelijk zijn om woningen van 112.000 gezinnen te isoleren en zo hun energierekening te verlagen. Dat zegt genoeg, toch?” , zegt Jasmijn Defize, woordvoerster van Code Rood. [1]

Coalitie van burgers

Code Rood is een open actiegroep op initiatief van burgers, studenten, jongeren, grootouders en anderen. Het haalt haar inspiratie bij soortgelijke initiatieven in het buitenland, zoals Ende Gelände, die elk jaar duizenden burgers op de been brengen. De coalitie krijgt de steun van Ineos Will Fall, Greenpeace, Stop Alibaba & Co, Extinction Rebellion Belgium, Grootouders voor het Klimaat, Grands-Parents pour le Climat, Youth For Climate, Réseau ADES, Vredesactie, Climaxi, Climate Express, Gauche anticapitaliste, Agir pour la Paix, Tegengas, Better.planet.online en Jeunes anticapitalistes.

 

Noot:

[1] De nettowinst van TotalEnergies in het 2e kwartaal van 2022 bedroeg 5,6 miljard euro. Het renoveren en isoleren van een huis kost volgens de SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) gemiddeld 50.000 euro.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!