Verslag, Nieuws, België, VRT, Sperperiode -

Waarschuwing: ‘Klas van Frieda’ volgende week vol politici

Tijdens de sperperiode voor de verkiezingen bant de VRT alle politici uit amusementsprogramma's. Door de onverwachte verkiezingen moeten alle programma's met politici die nog op de planken lagen volgende week in sneltreinvaart worden uitgezonden.

vrijdag 30 april 2010 17:05
Spread the love

In het document ‘Richtlijnen over de aanwezigheid van politici in infotainment- en entertainmentprogramma’s’ staat de volgende richtlijn: Tijdens de sperperiode vóór de verkiezingen mogen politici niet optreden in andere programma’s dan de informatieve programma’s (nieuws en duiding) die onder de redactionele bevoegdheid van de nieuwsdiensten van de VRT worden geproduceerd.

Die sperperiode is niet bij decreet vastgelegd. Juridisch is er dus geen verplichting. “We gebruiken die periode om aan te tonen dat we onpartijdig willen zijn bij de verkiezingen.” Een vastgelegde duur voor die periode is er niet. “Soms nemen we vijf weken, soms zes weken”, zegt Brigitte Vermeersch, woordvoerster van de VRT.

Er is binnen de VRT een mail doorgestuurd over de sperperiode rond de komende verkiezingen. “Pas als de kamer ontbonden is en er officieel een datum voor de verkiezingen is vastgelegd, zijn wij verplicht rekening te houden met een sperperiode”, aldus Brigitte Vermeersch.

De Kamer zal pas ten vroegste donderdag ontbonden worden, dus moet de VRT eigenlijk nog geen rekening houden met de sperperiode, maar de openbare omroep weet natuurlijk ook dat de verkiezingsdatum zo goed als vastligt op 13 juni.

“We zijn voorbereid, en als de verkiezingsdatum officieel bekendgemaakt is, zullen we rekening houden met de sperperiode en gedurende die weken geen politici meer aan bod laten komen in amusementsprogramma’s”, zegt Vermeersch.

“We hebben er al rekening mee gehouden in onze programmering, want de laatste programma’s die politici opvoeren worden hoogstwaarschijnlijk volgende week uitgezonden, en vallen dus net buiten de officiële sperperiode die vijf weken duurt. Er is aan alle programmamakers gevraagd om geen politici meer uit te nodigen voor hun shows.” 

VRT wil geen extra kosten maken door de al opgenomen programma’s niet uit te zenden. Volgens Vermeersch gaat het dan vooral om uitzendingen van het quizprogramma ‘De klas van Frieda’. Volgende week zullen er dus veel vrolijk lachende politici op het scherm verschijnen. Daarna zal je diezelfde gezichten alleen nog zien in nieuws- en duidingsprogramma’s.

Geen stemtest

De openbare omroep heeft door de onverwachte verkiezingen ook minder tijd om op de gebruikelijke manier uit te pakken met verkiezingsprogramma’s. “Er is opnieuw een speciaal budget vrijgemaakt om de verslaggeving over de verkiezingen te verzorgen. Er komen een aantal nieuwe programma’s, maar we gaan ook bestaande duidingprogramma’s gebruiken tijdens de campagne. We willen dezelfde kwaliteit brengen als anders, alleen hebben we er nu minder tijd voor. En bepaalde onderdelen kunnen we nu helaas niet aan bod laten komen”, aldus Vermeersch.
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!