Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Israëlische publieke figuren steunen Britse erkenning Palestijnse staat

Op zondag 12 oktober hebben 363 Israëlische publieke figuren hun steun gegeven aan een Britse erkenning van een Palestijnse staat, die naast Israël gesticht moet worden. Het Britse parlement stemde daags daarna inderdaad voor. Ook op 12 oktober klonk op een internationale conferentie in Caïro de oproep voor een tweestatenoplossing.
maandag 13 oktober 2014

Maar liefst 363 Israëlische publieke figuren hebben een brief ondertekend waarin Britse parlementsleden worden opgeroepen om te stemmen voor de motie van de erkenning van de Palestijnse staat. Dit heeft de Israëlische vredesorganisatie Gush Shalom in een persbericht van maandag 13 oktober laten weten.

Op zondag 12 oktober werd deze brief overhandigd aan het parlement. Op maandag 13 oktober is er in het Britse Lagerhuis over de motie gestemd. Meer dan de helft van alle Lagerhuisleden onthield zich, onder wie premier Cameron en vertegenwoordigers uit zijn regering, 274 parlementariërs stemden voor, twaalf waren tegen. Hoewel het parlement er bij de regering dus op aandringt Palestina te erkennen, is Cameron niet van plan het officiële standpunt over Palestina te wijzigen.

Lange termijn

In de brief van de 363 Israëlische publieke figuren stond te lezen:

'Wij, Israëli’s die zich zorgen maken en geven om het welzijn van de staat Israël, geloven dat het bestaan en de veiligheid van Israël op lange termijn afhankelijk is van het bestaan en de veiligheid van een Palestijnse staat op lange termijn. Daarom verzoeken wij, de ondertekenaars, de leden van het Britse Parlement dringend om te stemmen in het voordeel van de motie die op maandag 13 oktober 2014 besproken zal worden, en die de Britse Regering oproept tot de erkenning van de Palestijnse Staat naast de Staat Israël.'

Het initiatief is genomen door Dr. Alon Liel (voormalig directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken), prof. Amiran Goldblum (één van de oprichters van de Peace Now-beweging) en Yehuda Shaul (van de Israëlische ngo Breaking the Silence). Tot de ondertekenaars behoren onder meer voormalige politiek-bestuurlijke gezagdragers, militaire figuren, academici, artsen, verschillende ngo-voorzitters, en mensenrechtenactivisten.

Tweestatenoplossing

Ook op 12 oktober klonk er op een internationale conferentie in de Egyptische stad Caïro de oproep voor een tweestatenoplossing. Daarnaast is een bedrag van bijna 4.3 miljard euro toegezegd aan de wederopbouw van Gaza. Dat heeft de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Borge Brende bekendgemaakt.

Kerry tijdens internationale Gaza-conferentie in Cairo. Bron: AP/Carolyn Kaster, Pool

Brende zei dat zeker de helft van het bedrag bestemd zal zijn voor de wederopbouw van Gaza. Het is nog onbekend waar de andere helft naar toe zal gaan.

Noorwegen heeft met Egypte en de Palestijnse Autoriteiten de conferentie mede mogelijk gemaakt. Er is beloofd dat de internationale gemeenschap volgend jaar de financiële steun aan Gaza zal geven.

Uit de internationale conferentie is naar voren gekomen dat de tweestatenoplossing – op internationale conventies gebaseerd – de enige oplossing is voor het Palestijns-Israëlisch conflict. De vredesonderhandelingen worden als belangrijk onderdeel hiervan gezien.

Op de conferentie hebben onder andere de Egyptische president El Sisi, VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon, en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry opgeroepen om de vredesonderhandelingen voort te zetten.

Lees hier het persbericht van Gush Shalom

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door jan peeters op dinsdag 14 oktober 2014

    Een Palestijnse staat is inderdaad noodzakelijk om beide naties, Palestina en Israël in vrede naast elkaar te laten bestaan. Extremistische standpunten van beide kanten hebben geen toekomst. Elkaar erkennen en zelfs samenwerken zal de enige oplossing bieden. Hiervoor zullen deze twee volkeren water in de wijn moeten doen.

  • door Roland Horvath op donderdag 16 oktober 2014

    De tweestaten oplossing voldoet niet op korte - en op lange termijn. De Palestijnse staat omvat dan enkele kleine niet verbonden gebieden. Onder andere gezien de oppervlakte van Palestina PA is een één staat oplossing, PA zoals het was vóór 1947, waarbij Palestijnen en Joden dezelfde rechten en plichten hebben, de meest redelijke oplossing: Geen apartheid, geen discriminatie. En het recht van de 750.000 Palestijnen, die in 1948 verjaagd zijn, naar PA kunnen terugkeren samen met hun nakomelingen. Elke andere ‘oplossing’ doet de Palestijnen onrecht. De Palestijnen woonden er sedert Mozes al meer dan 3000 jaar. Overigens de Palestijnen zijn van Joodse afkomst, afstammelingen van Sem en Abraham. De meesten zijn van godsdienst en taal veranderd. In PA is er oorlog tussen Joden en Joden. Referentie: Shlomo Sand, Comment le peuple Juif fut inventé, Paris, Fayard, 2008.

    De Joden, voor 99% inwijkelingen van de laatste 100 jaar, behoren de rechten van de oorspronkelijk bewoners te respecteren. De Joden zijn vrijwillig uitgeweken, zoals ook de Fenicieërs - Libanon en de Grieken in de oudheid deden. Van 200 voor - tot 200 jaar na Chr. zijn de Joden weggegaan uit PA onder andere om anderen te bekeren tot het Jodendom, toen het Jodendom nog een missionerende godsdienst was, bijvoorbeeld Volkeren in de Kaukasus/ Oekraïne, nu genoemd de Asjkenazi's. Van de ongeveer 13,5 miljoen Joden zijn 80% dus 11 miljoen Asjkenazisch. Hun voorouders hebben nooit in PA gewoond. Zoals ook het geval is voor Afrikaanse groepen Joden.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties