Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Militaire door VS geleverde overmacht Israël verplettert Palestina

Bij het geweld in Gaza vielen aan Palestijnse kant al meer dan zeshonderd doden, aan Israëlische zijde geen dertig. "Dit zijn oorlogsmisdaden en voortdurende schendingen van het internationale humanitaire recht die de voorbije zeven jaar niet opgehouden zijn. De wereld blijft de blik afwenden"
donderdag 24 juli 2014

De machtsongelijkheid in dit conflict kan niet genoeg benadrukt worden, zegt James Jennings van Academics for Peace. Volgens de laatste cijfers maakte het geweld in Gaza de voorbije twee weken al meer dan 620 Palestijnse slachtoffers, grotendeels burgers, waaronder meer dan 230 vrouwen en kinderen. Er vielen ook al meer dan 3700 gewonden. Aan Israëlische kant staat de teller op 27 dode soldaten en 2 burgerslachtoffers.

Een volledig overrompelde Hamas vecht tegen een land met een van 's werelds meest geavanceerde en uitgebreide militaire apparaten. Dat state-of-the-art materiaal krijgt Israël bijna gratis, dankzij een militaire overeenkomst met de VS, Foreign Military Financing (FMF).

"Het is onmogelijk om je de totale wanverhouding van macht in dit conflict voor te stellen", zegt James Jennings, voorzitter van de hulporganisatie Conscience International en directeur van US Academics for Peace, een vredesorganisatie die deel uitmaakt van Conscience International.

"Tenzij je zelf in Gaza op straat hebt rondgelopen, oog in oog hebt gestaan met Israëlische troepen, of geslapen hebt op de grond tijdens een Israëlische luchtaanval, zoals ik zelf verschillende keren heb meegemaakt tijdens hulpverleningsacties in 1989, 2000 en 2009."

De cijfers spreken voor zich

"Ik zag hoe Israëlische soldaten gehuld in kogelvrije vesten met machinegeweren jongens in de rug schoten die gewoon wegliepen", vertelt Jennings, "en in 2009 en 2012 zag was ik in Rafah getuige van Israëls technologische overwicht, met geavanceerde computers, drones en F-15's die een verwoestend effect hebben".

De herhaaldelijke raketaanvallen hebben jongeren als doelwit die via tunnels voedsel en medicijnen leveren aan de bevolking die vastzit, maar raken ook vaak hulpeloze burgers die alleen maar de bombardementen ontvluchten, legt Jennings uit.

De statistieken spreken voor zich op het vlak van ongelijkheid in het aantal slachtoffers van dit conflict. Toch doen de cijfers op papier volgens Jennings nog geen recht aan de realiteit in het veld. "Tijdens mijn werk heb ik gewonde vrouwen en kinderen bezocht in ziekenhuizen in Rafah en Gaza-Stad en hielp ik de lichamen van slachtoffers naar buiten dragen om ze te begraven. De militaire capaciteiten van beide kanten zijn volledig asymmetrisch. De Palestijnen zitten als ratten in de val."

De zelfgemaakte Qassam-raketten die Hamas afvuurt, blijken helemaal niet effectief: er werden tweeduizend stuks afgevuurd, met slechts twee ongelukkige burgerslachtoffers aan Israëlische zijde. "Dat is minder dan de acht Amerikanen die vorig jaar per ongeluk omkwamen door vuurwerk op de (Amerikaanse) nationale feestdag van 4 juli", zegt Jennings.

Oorlogsmisdaden

Jennings vindt dat twee aspecten grotendeels ontbreken in de traditionele media-aandacht voor de "oorlog" tussen Israël en Gaza. Eén is het recht op zelfverdediging, waarop de Israëli's en hun bondgenoten in Washington zich beroepen, maar dat ze nooit noemen wanneer het gaat over de periode in 1948 toen honderdduizenden Palestijnen uit hun huizen werden verdreven en opgesloten werden in de openluchtgevangenis die Gaza is.

Ten tweede stond de wereld zwijgend toe te kijken toen Israël, met medeplichtigheid van de VS en Egypte, het leven van meer dan anderhalf miljoen mensen in Gaza afsneed, door een zeer effectief cordon sanitaire en een bijna volledig embargo op goederen en diensten, wat een enorme impact heeft op de beschikbaarheid van voedsel en medicijnen.

"Dit zijn oorlogsmisdaden en voortdurende schendingen van het internationale humanitaire recht die de voorbije zeven jaar niet opgehouden zijn. De wereld blijft de blik afwenden", zegt Jennings.

Israel’s U.S.-Made Military Might Overwhelms Palestinians

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.