De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vlaams Parlement overweegt nooddecreet voor de Dender
Opinie -

Vlaams Parlement overweegt nooddecreet voor de Dender

vrijdag 12 januari 2024 15:15
Spread the love

 

Climaxi was gisteren present op de Commissie Openbare Werken van het Vlaams Parlement. Op de agenda: de overstromingen in de Denderstreek.

Minister Lydia Peeters heeft in elk geval geleerd dat stuwen en sluizen niet alles oplossen. Ze gaf in deze legislatuur 76 miljoen uit voor de Dender. Die is niet overal te zien op vlak van realisaties, stelden Kurt De Loor (Vooruit) en Jos D’Haese (PVDA). Schuldig verzuim zei de eerste, mensen in de steek laten vloekte de tweede.

Mieke Schauvliege (GROEN) vroeg aandacht voor betere coördinatie van de diensten. Marius Meremans en Kristof Slagmulder kwamen unisono niet verder dan het bashen van Milieufront Omer Wattez vzw. Jean-Jacques De Gucht maakte zich vooral zorgen rond de ‘stevig gebouwde cameraman uit Zottegem’ die actief was.

Marino Keulen vroeg zich af of men niet beter een Nooddecreet stemt waarbij werken kunnen uitgevoerd worden zonder de regels van de Vlaamse wetgeving te volgen. Hij kreeg daarbij steun van de N-VA. De minister nodigde de parlementairen uit om een voorstel in te dienen rond zo een nooddecreet. Oppositie tegen bepaalde werken wordt dan onmogelijk. Dat heeft zo zijn risico’s als men van een slechte visie vertrekt.

Climaxi vindt dat een intendant inschakelen er op neer komt dat men de hete brij voor zich uitschuift en vraagt een aanpassing van de bestaande plannen:

– Men rekent op 25% minder water uit Wallonië. Dat moet onderbouwd worden. Waterbeheersing organiseer je niet door zaken uit je duim te zuigen.
– Er komt een grote discussie rond onteigeningen: wat wil men in welke wijken (Majoor Van Lierdelaan en Jan De Coomanstraat Geraardsbergen) onteigenen en hoe gaat men dat doen? In elk geval willen wij dat mensen deftig vergoed worden en dat men eerst misgroeide industriële of privé-initiatieven aanpakt: het met dijken omgeven vliegveld in Overboelare, de opgehoogde industriële site Unal, het in overstromingsgebied geplaatste De Gavers Provinciaal Domein
– Bouwen in overstromingsgebied moet op Vlaams niveau aangepakt worden, want de lokale besturen zijn op dat vlak voor geen haar te vertrouwen. Die besturen moeten dringend geactiveerd worden: Geraardsbergen kreeg ongeveer 1 miljoen om ruimte te creëren voor water, maar vroeg en kreeg uitstel voor de realisatie ervan.

Zonder deze aanpassingen is het Milieu-effectenrapport rond de watervoorstellen, dat op 22/01 ter inzage ligt opnieuw juridisch bijzonder kwetsbaar.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!