De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Ierland heeft 24 uur om reddingsplan te aanvaarden’
EU, Imf, ECB, Firewall -

‘Ierland heeft 24 uur om reddingsplan te aanvaarden’

dinsdag 16 november 2010 17:40
Spread the love


Europa heeft Ierland een ultimatum van 24 uur gegeven om een reddingsplan van de EU of het IMF te aanvaarden. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Europa vreest dat indien Ierland zo’n reddingsplan blijft weigeren de problemen in de Ierse banksector de banken van de zwakkere eurolanden zullen aantasten.

Portugal, Spanje, de Europese Centrale Bank (ECB) en Ierse oppositiepartijen hebben er bij de regering van Brian Cowen op aangedrongen om de dreiging van een tweede crisis in zes maanden te vermijden door een zogenaamde ‘firewall’ op te trekken tussen Ierland en de landen van de eurozone.

Waar het gerucht van de 24 uur vandaan komt is niet duidelijk, al zou Michael Noonan, de woordvoerder van de Ierse oppositie inzake financiën, hebben gezegd dat een Europese interventie onderweg was en dat die binnen de 24 uur zou plaatsvinden. Volgens Noonan zijn binnen de regering alleen nog achterhoedegevechten bezig met als enige inzet haar imago te redden.

Wat binnen de Ierse regering gebeurt is niet echt duidelijk, maar wel duidelijk is dat Europa het probleem Ierland snel wil oplossen. Een van de voorwaarden om Europese hulp te krijgen is namelijk het afschaffen van de extreem lage Ierse bedrijfsbelasting van 12,5%. Vandaag vindt in Brussel een vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone plaats.

Volgens  de Financial Times zal na Ierland ook Portugal niet aan een bail-out ontsnappen. (FZ)

Bron : Express.be  /  Financial Times /The Guardian

take down
the paywall
steun ons nu!