De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Iran raakt olie niet meer kwijt
EU, Olie, Groot-Brittannië, Frankrijk, Iran, Boycot, Sancties, Embargo, Uitvoer -

Iran raakt olie niet meer kwijt

maandag 20 februari 2012 11:04
Spread the love

Iran heeft grote moeite om een kwart van zijn olievooraad – 500.000 vaten per dag of 23% van wat het uitvoert – aan China en India te verkopen. Dat zeggen twee bronnen uit de olie-industrie tegen de Financial Times. ‘s Werelds derde grootste olie-exporteur ondervindt wel degelijk moeilijkheden ten gevolge van de westerse sancties die het opgelegd kreeg. De EU had eerder aangekondigd de invoer van olie uit Iran stop te zetten vanaf 1 juli omdat dit land een kernbom bouwt. Iran ontkent dat.

Dezelfde bronnen beweren dat indien de Islamitische Republiek er niet in slaagt deze voorraden – gelijk aan wat de EU de voorbije twee jaar afnam – tegen begin april aan de man te brengen, het land slechts twee opties rest:  de vaten op supertankers te laden als vlottende voorraad of de productie te verminderen. Beide maatregelen kunnen de olieprijs omhoog jagen.

Iran meldde gisteren dat het  de levering van olie aan Britse en Franse oliebedrijven met onmiddellijke ingang had stopgezet, een vergeldingsactie voor de EU-sancties, die eerder deze maand aan de Islamitische Republiek waren opgelegd. Toch heeft die stopzetting eerder een symbolische waarde omdat  beide landen hun invoer van olie vanuit Iran al een tijd hadden stopgezet.

Dat Iran stilaan in de problemen komt moet blijken uit het feit dat ook een reeks Aziatische landen hun import uit Iran hebben gereduceerd. China, dat met 500.000 vaten per dag zowat een vierde van de Iraanse export voor zijn rekening neemt, heeft dat volume ondertussen gehalveerd, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energie Agentschap (IEA).
 

Bron :  Financial Times / Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!