De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Homohater op Couleur Café
Racisme, Mensenrechten, Homophobia -

Homohater op Couleur Café

zondag 20 juni 2010 20:21
Spread the love

Homohater op Couleur Café

Beenie Man
Copyright: by Paul Lowry

 (MO/IPS) – Op de 21ste editie van het festival Couleur Café staat de homofobe Beenie Man, een Jamaicaanse reggae-artiest, op de affiche. De Vlaamse Werkgroep Internationale Solidariteit met Holebi’s (WISH vzw) is bezorgd over het optreden.

In een van zijn nummers zingt Beenie Man ‘I’m dreaming of a new Jamaica, come to execute all the gays’. De organisatoren van Couleur Café zeggen dat Beenie Man in 2004 een charter ondertekend heeft waarin hij belooft zijn homofobe repertoire niet meer te zullen brengen. Maar volgens WISH vzw trok Beenie Man in december 2009 naar Oeganda, waar een wet in de steigers stond die de doodstraf voor homo’s eiste, om daar zijn homofobe songs te brengen.

‘In Oeganda worden mensenlevens bedreigd door uitspraken van deze en andere mannen die leden van de menselijke familie ter dood veroordelen of gelyncht willen zien, louter en alleen op basis van hun seksuele oriëntatie of hun genderidentiteit’, zegt WISH vzw. ‘Ook als Beenie Man een charter kan voorleggen (wat de organisatoren volgens onze bronnen niet kunnen), dan nog blijft het ingaan tegen de oproep van diverse parlementsleden om de homofobie in Afrika streng aan te pakken en alle betrokkenen die aanzetten tot homofobie waar mogelijk vleugellam te maken.’

WISH vzw vindt het onverantwoord dat er sponsor- en belastinggeld besteed wordt aan het optreden van Beenie Man die zijn eigen charter met de voeten treedt. Nog volgens de organisatie is zijn optreden onverantwoord ten aanzien van de homogemeenschap die lijdt onder zijn songs in Afrika en discriminerend ten aanzien van het interculturele holebi-publiek die Couleur Café een sympatiek festival vindt.

BRON ; MO/IPS – WISH vzw / photography Paul Lowry

take down
the paywall
steun ons nu!