De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bij Kuttekoven (België) 16 januari 2012. Met Simon Gronowski zojuist precies de plek gevonden, waar hij uit de 20e trein sprong. Detail productie foto van Marc Van Roosbroeck tijdens videoreportage door Michel van der Burg | Miracles•Media | 20240506
Brussel, Documentaire, Cultuur, Actie, De Wereld Morgen, Mechelen, Trein, Mensenrechten, Burgerparticipatie, Joods, Genocide, Holocaust, Deportatie, Auschwitz, Verzet, Nazi, Filmdocumentaire, Aanval, Filmrecensie, Régine Krochmal, Boortmeerbeek, Transport XX, Michelvanderburg, XXste Transport, Kazerne Dossin, Regine, Shoa, Premiere, Transport XX to Auschwitz, Fort Lauderdale International Film Festival, FLIFF, Bashe, Karen Lynne Bloom, Richard Bloom, Simon Gronowski, Overval, Robert Maistriau, Maistriau, Franklemon, Gronowski, Michel van der burg, Livschitz, Breendonk, Onderduiken, Oorlogskind, Jood, Kuttekoven, Partizaan, Judeocide, Endlösung, Judenfrage -

Film vertelt het verhaal van een gewaagde aanval op trein naar Auschwitz

zaterdag 27 oktober 2012 21:17
Spread the love

Transport XX to Auschwitz

De film ‘Transport XX to Auschwitz’ vertelt het verhaal van de gewaagde aanval op een trein naar Auschwitz. Zo kopt het artikel in de Florida Jewish Journal naar aanleiding van de première – zaterdag, 27 oktober – van de film op het  Fort Lauderdale International Film Festival (FLIFF) – en de Jewish Journal reporter vervolgt… (vertaald):

Rachelle Bashe was nog een kind toen ze droomde over haar vader’s ontsnapping uit een trein vol Belgische joden naar Auschwitz. Basche nu een vrouw van 77 jaar in Florida moest aan haar dromen denken toen een reporter haar belde om te praten over de documentaire film  “Transport XX to Auschwitz.”

De film wordt vertoont op het Fort Lauderdale International Film Festival in Florida, als premiere eind deze maand, en daarna nogmaals begin November. 

“Het is gewoon niet te geloven” zei Bashe emotioneel, toen ze begreep dat haar vader één van de meer dan 200 mensen was, die ontsnapten uit het 20ste trein konvooi in de nacht van 19 april 1943.

Haar moeder had Basche verteld dat haar vader ontsnapte uit een trein maar nooit meer is thuis gekomen. Later kwam zij te weten dat hij weer gevangen genomen was, drie concentratiekampen overleefde, en stierf in 1945 tijdens een dodenmars. “In zekere zin helpt het mij dat ik mij nu realiseer dat wat in mijn onderbewuste leefde geen droom of nachtmerrie is”, zei Bashe de reporter.

Lees  – onder andere over ‘het maken van de film’ – verder in deze reportage van Jewish Journal reporter David Schwartz via deze link: https://bit.ly/miraclesmedia20121024

“Endlösung der Judenfrage”

Tijdens de Holocaust (Shoa) hebben de Nazis — op zoek naar wat zij noemden “de definitieve oplossing van het Jodenprobleem” — duizenden treinen ingezet vanuit Duitsland en de bezette landen om 3 miljoen Joden weg te voeren naar de concentratie- en dodenkampen.

Drie jonge Brusselaars stoppen de trein

De documentaire film ‘Transport XX to Auschwitz’ van Karen Lynne & Richard Bloom en Michel van der Burg vertelt het verhaal van één van de meest gedurfde en heldhaftige reddingspogingen, die plaatsvond op 19 April 1943, de eerste nacht van het joods paasfeest, en toevallig ook gelijktijdig met het begin van de opstand in het Getto van Warschau.

Die nacht vertrok de 20ste trein – het “Transport XX” – vanuit Mechelen om 10 uur ‘s avonds met beestenwagons volgepropt met 1631 joodse mannen, vrouwen en kinderen op weg naar het kamp Auschwitz II – Birkenau.

Een half uur na vertrek echter, werd de trein gestopt door drie jonge Brusselaars — Jean Franklemon, Youra Livschitz en Robert Maistriau — slechts gewapend met een pistool, tangen en een stormlamp. Dit is – voor zover bekend – de enige aanval op een dodentrein tijdens de Holocaust.

Wat er gebeurde voorafgaande-, tijdens-, en na afloop van deze buitengewone reddingspoging wordt in deze film van bijna 1 uur getoond met beeldmateriaal uit archieven in binnen- en buitenland, en met reportages en interviews van overlevenden in verschillende talen: zoals engels, en – met engelse ondertiteling – ook vlaams, hollands, duits, en frans.

Spectaculaire ontsnapping van Régine Krochmal

Veel geinterviewden zijn inmiddels overleden. Régine Krochmal – een moedige verzetsvrouw – die in de film over haar spectaculaire ontsnapping uit de trein vertelt, is enige maanden geleden op hoge leeftijd in Brussel overleden. Hiervan werd eerder verslag gedaan in deze krant door Jan Hertogen en ook door mij met een speciale video als eerbetoon op de dag van haar overlijden: https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2012/05/30/regine-krochmal-eerbetoon-aan-een-moedige-verzetsvrouw/

Bij Kuttekoven (België) 16 januari 2012. Met Simon Gronowski zojuist precies de plek gevonden, waar hij uit de 20e trein sprong. Detail productie foto van Marc Van Roosbroeck tijdens videoreportage door Michel van der Burg | Miracles•Media | 20240506

Simon Gronowski springt vlak voor Kuttekoven

Een van de overlevenden is Simon Gronowski, advocaat en activist, die als jongen van 11 jaar van de trein sprong. Hij werd door mij geinterviewd en gefilmd op de verschillende locaties van zijn ontsnappingstocht gedurende die nacht en volgende dag.

Tijdens die filmreportage van Michel van der Burg werd gezamenlijk met partizaan Max De Vries en Marc Van Roosbroeck en met toevallige hulp van een lokale tractorbestuurder de exacte locatie ontdekt – het talud vlak voor Kuttekoven –  waar Simon destijds uit de trein sprong en met een ‘rolleke-bolleke’ weer op zijn voeten onderaan het talud belandde.

De foto boven (een productie ‘still’ genomen door Marc van Roosbroeck tijdens de filmreportage) toont de scene van de film ‘Transport XX to Auschwitz’ waar Simon Gronowski zojuist voor het eerst weer op de plek staat, waar hij bijna 70 jaar eerder van de trein sprong vlak voor Kuttekoven— terwijl zijn moeder verder moest met de trein naar Auschwitz.

Practische informatie

Trailer – de trailer van ‘Transport XX to Auschwitz’ is ook via YouTube te bekijken:

Film: TRANSPORT XX TO AUSCHWITZ – FLIFF

Fort Lauderdale International Film Festival (FLIFF)

Premiere – zaterdag 27 oktober 2012 in het ‘Cinema Paradiso’ theater in Fort Lauderdale, Florida, USA

Volgende vertoning – zaterdag 3 november 2012 in het ‘Sunrise Civic Theatre’ in Sunrise, Florida, USA

Meer informatie op de FLIFF festivalpagina, via deze link: https://bit.ly/miraclesmedia20121015

 

Citatie info : Film vertelt het verhaal van een gewaagde aanval op trein naar Auschwitz | 20121027 | Michel van der Burg | DeWereldMorgen.be | URL https://www.dewereldmorgen.be/artikel//film-vertelt-het-verhaal-van-een-gewaagde-aanval-op-trein-naar-auschwitz/

Noten

Update 6 Mei 2024. Ontbrekende foto van oorspronkelijke post (verloren gegaan afgelopen jaren bij conversie dewereldmorgen naar nieuwer platform)  weer aangevuld met nieuwe kopie (Miracles•Media | 20240506) . Citatie info toegevoegd.

Update 7 Mei 2024. Verouderde links naar Jewish Journal site en FLIFF festival site updated naar Wayback archief pagina van die sites.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!