De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

zinloos geweld tegen Afrikaanse vrouw te Antwerpen
Racisme, Betoging, Antwerpen, Antwerpse politie, Antiracisme, racisme, discriminatie, Elisabeth Sekanabo -

zinloos geweld tegen Afrikaanse vrouw te Antwerpen

dinsdag 4 februari 2014 13:46
Spread the love

Een conflict in een Antwerps café leidde tot de aanhouding van een vrouw met Congolese roots. De aanpak door de politie was niet bepaald zachtaardig en de vrouw wilde klacht indienen, maar dat bleek niet evident. Het Afrikaans Platform steunt de vrouw en organiseerde een petitie en een vreedzame mars tegen racisme.

Op woensdag 18 september 2013 stapte Elisabeth Sekanabo (56), van Congolese origine, café de Raaf in de Antwerpse Lange Lozanastraat binnen voor een toiletbezoek. Daarna liep het fout. “Ik wilde betalen maar er ontstond een discussie. Een vrouw aan de toog zei : ‘zwijg en ga weg.’ Ik deed dat niet en ze kapte bier over mij. Iemand anders greep me langs achter bij mijn kap. Doordat ik me nogal heftig omdraaide, viel de persoon. Ik zag dat het een oude dame was. Ik was er zelf niet goed van en begreep niet wat er gebeurde. Toen kwam een man binnen en die sloeg me hard op het hoofd.”

In café de Raaf klonk achteraf een heel andere versie van de feiten : de Afrikaanse vrouw was agressief, onder invloed en verwondde klanten.

Wanneer de politie arriveerde, dacht Elisabeth dat ze gered was, maar al gauw bleek dat zij als agressor werd beschouwd. “Ze bonden mijn handen op de rug en ik moest de combi in. Ik wilde mijn verhaal doen, maar moest zwijgen. In het commissariaat moest ik de trap op, maar dat lukte me niet zo goed, zeker niet met mijn handen op de rug. Twee jonge politieagenten riepen tegen me en iemand nam me bij de armen en trok ze naar achter. Ik moest die trap op! Het deed zo veel pijn, ik heb gehuild, geroepen, hard geroepen. Drie uur heb ik daarna in het cachot gezeten. Ondertussen kreeg ik een hoge bloeddruk. Ik liet weten dat ik daar medicijnen voor moest nemen, maar niemand reageerde. Altijd als ik vragen stelde, snauwden ze ‘zwijgen!'”

Samen met haar advocate wilde Elisabeth klacht indienen tegen onbekenden en tegen de politie, maar dat werd aanvankelijk geweigerd. Betrokkenen uit café de Raaf legden reeds klacht neer tegen haar wat van haar de dader maakte. Daarover diende ze eerst verhoord te worden alvorens zelf klacht te kunnen indienen.  Over de juridische correctheid van deze procedure bestaan tegenstrijdige visies.

Elisabeth Sekanabo is geen onbekende in het Antwerpse verenigingsleven. Zij is voorzitster van vzw Amuka, die als doel heeft vrouwen in Congo een beter toekomstperspectief te bieden. De vzw is een lidorganisatie van het Afrikaans Platform, waar Elisabeth de dag na het voorval haar verhaal ging doen. Het Afrikaans Platform besloot niet bij de pakken te blijven zitten, lanceerde een petitie en organiseerde op 16 december 2013 een vreedzame mars, voorbij het betreffende café en richting stadhuis, om de petitie te overhandigen. Hun eisen : vervolg wie zich schuldig maakt aan racisme ;  pak discriminatie en uitsluiting aan op alle domeinen ; behandel alle burgers gelijk en geen zinloos geweld door politieambtenaren. (wv)

Een fotoreportage van WALTERito vindt u op :

https://www.dewereldmorgen.be/foto/2013/12/17/antwerpse-mars-tegen-racisme-en-zinloos-geweld

take down
the paywall
steun ons nu!