De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

RACISME IN EUROPA
Racisme, Olympische spelen -

RACISME IN EUROPA

donderdag 2 augustus 2012 15:59
Spread the love

De laatste zin van de column “Dopingheks” van Hans Vandeweghe in De Standaard van gisteren (1/08/12) stoorde me enorm. Hij had het over de Chinese zwemster Ye Shinwen en dat ze misschien wel een combinatie was van Michael Phelps en Usain Bolt. Maar besloot hij: “wel jammer van die gele huid en die spleetogen – voor de marketing dan.”

Net deze week las ik in het rapport “Racism in Europe”  (1) dat discriminatie in de media een kwalijke zaak is omwille van de potentiële weerslag op het grote publiek. Verder staat er dat stereotypes, gebrek aan onderzoeksjournalistiek, sensatie-berichtgeving en negatieve voorstellingen schering en inslag zijn. Niet alleen staan media er weigerachtig tegenover etnische minderheden aan het woord te laten, zelfs in nieuws dat hen (in)direct aanbelangt, ook zijn ze slecht vertegenwoordigd binnen de media zelf, aldus nog het rapport. Dat internet de uitingen van xenofobie deed groeien, verbaast ons ook niet. Een positieve noot : de invoering van de “Criminal Code” in Finland, waarbij de criminele verantwoordelijkheid van racistische opmerkingen ook bij de operatoren van de internetfora gelegd wordt, droeg bij tot een meer gematigde toon op de fora.

Jammer genoeg gebeurt het zo gemakkelijk! Gaan we naar GAS-boetes voor racistische uitspraken? Kunnen we niet gewoon meer respect voor onze gekleurde medemens hebben?

(1) Rapport Racism in Europe. ENAR Shadow report 2010-2011

Link: www.enar-eu.org : European Network Against Racism

take down
the paywall
steun ons nu!