De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Girlpower triomfeert dankzij tweestrijd
Cultuur, Holebi, Poëzie -

Girlpower triomfeert dankzij tweestrijd

maandag 31 mei 2010 11:46
Spread the love

De winnaars van de poëziewedstrijd ‘Liefde Breng ons Dichter’ zijn bekend. Voor het eerst was de wedstrijd onderverdeeld in 2 categorieën. In beide categorieën grepen de vrouwen de macht.

Griet Buysse uit Zonhoven (Limburg) won in de categorie “jonger dan 25” met ‘Rand’, een gedicht over de tweestrijd tussen gevoel en verstand. Ze was ook al genomineerd in een wedstrijd van het Holebihuis Vlaams Brabant. “Ik had na mijn eerdere positieve ervaring gehoopt bij de genomineerden te zijn, maar vond het verrassend heerlijk om uiteindelijk voor het eerst als winnaar uit de bus te komen”.
Aicha Mazouzi uit Anwerpen was de verrassende winnares in de categorie volwassenen. Met het kort en krachtige “Ontkenning” wist ze de jury te charmeren. “Dit gedicht gaat over iemand die een masker opzet”, zegt Aicha  “Ik denk dat iedereen zich kan terugvinden in het gedicht, ieder van ons heeft wel eens moment gehad dat men stiekem droomde van een ander wereld, een wereld waar men zichzelf kan zijn”.   Aicha is van Marokkaanse afkomst, moslima en hetero. “Ik ben zelf allochtoon van Belgische nationaliteit en draag een hoofddoek. Ik ben op verschillende plaatsen gediscrimineerd geweest, het is heel vermoeiend om je te moeten verantwoorden voor wie je bent. Ik ben er zeker van dat dit gedicht ook homo’s en lesbiennes aanspreekt – zij moeten meer dan wie ook weten hoe het voelt om geklemd te zijn tussen twee werelden.”
De wedstrijd is een initiatief van Merhaba en een coalitie van organisaties van etnisch-culturele minderheden en holebiorganisaties : CDF, CitaDelle, KAV-Intercultureel, Kifkif, Minderhedenforum, SAMV – Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen, Regenbooghuis Brussel, Roze Huis Antwerpen, Casa Rosa Gent, Holebihuis Leuven, Polaris Oostende, het Nieuwe Huis Limburg, True Colours en Wel Jong Niet Hetero.   Merhaba is een landelijke organisatie van en voor vrouwen en mannen met roots in de Maghreblanden, het Midden-Oosten en Turkije die zich aangetrokken voelen tot mensen van dezelfde sekse en/of vragen hebben over hun seksualiteit of genderidentiteit.
    Ontkenning Verborgen achter een sluier Een schaduw Zwevend tussen twee werelden Verhinderd, Slapend en onverbloemd Bemind door het Ander   Aicha Mazouzi
Rand je aanblik sluipt tussen mijn oren en blijft haperen middenin een zin dubbel gemengd aanbid ik                                                                          de lach in je ogen om iets wat je niet zei daar waar rede faalt heb ik je ontmoet ergens op de rand moet ik weer lossen
Griet Buysse
      Meer informatie?
Merhaba vzw
Catherine Gouffau
0488-572.574

wadiproject@gmail.com
www.merhaba.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!