De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Retrospectieve Georges Cornelis
Cultuur -

Retrospectieve Georges Cornelis

dinsdag 10 september 2013 08:45
Spread the love

De kunstkring “De Buizingense Spits”  werd opgericht in 1989 en organiseert sindsdien elk jaar opnieuw een tentoonstelling.  Maar ze doen dit niet volgens een vast stramien; men tracht steeds elk jaar wat andere accenten te leggen. Dit jaar ligt het accent op één van de stichters van de Buizingense Spits, namelijk de kunstenaar Georges Cornelis. 

Georges schildert en tekent reeds van in zijn jeugd.  Hij zegt hierover zelf het volgende : “ik heb altijd graag getekend en geschilderd en toen ik 18 jaar werd, wilde ik dan ook kunstenaar worden, maar dat zagen ze thuis niet zo goed zitten”. In plaats van kunstschilder te worden, werd hij schilder van gebouwen. Later werd hij onderwijzer in de school voor buitengewoon onderwijs van de Provincie te Brussel.  Sinds hij op pensioen is heeft hij uiteraard meer tijd om zich op de teken- en schilderkunst te werpen.

Als jonge kunstenaar sloot hij zich aan bij de vereniging “Ars Hallensia”, onder de kundige leiding van kunstenaar Jef Colruyt. Er werden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd en zo maakte hij ook kennis met andere kunstenaars, o.m. met zijn goede vriend, wijlen René Devedeleer.

Met deze retrospectieve wil de Buizingense Spits dan ook een ode brengen aan deze veelzijdige kunstenaar. Zijn werken weerspiegelen de natuur, politiek, godsdienst en sociale gebeurtenissen en kunnen moeilijk onder één noemer gebracht worden.  Sommige werken zijn impressionistisch of expressionistische. Andere werken zijn eerder fauvistisch en constructivistisch van aard. Vele vrienden en kennissen stellen dat Georges Cornelis één van de meeste onderschatte kunstenaar is in de Zennevallei.  Met deze overzichtstentoonstelling tracht de Buizingse Spits het tij te keren en het brede publiek kennis te laten maken met deze waardevolle kunstenaar van bij ons.

Op die manier blijft de Buizingense Spits haar naam getrouw.  Sinds vrijdag met de overwinning van de Rode Duivels in Schotland weten we allemaal hoe belangrijk het is om een spits te hebben.  Een spits is immers iemand die vooroploopt, die de dingen doet wijzigen en die scoort.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!