De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘EU subsidieert verhuis van West-Europese jobs naar lagelonenlanden’
EU, Subsidies, West-Europese jobs, Lageloonlanden -

‘EU subsidieert verhuis van West-Europese jobs naar lagelonenlanden’

vrijdag 3 december 2010 11:55
Spread the love

 

Europa subsidieert de verhuis van West-Europese jobs naar goedkope Oost-Europese landen. Dat blijkt uit onderzoek van de Financial Times  en de vzw Bureau for Investigative Journalism. Het gaat om miljoenen euros en het gebeurt ondanks de bestaande en strenge regulering die er op moet toezien dat er geen belastingsgeld vloeit naar bedrijven die fabrieken delokaliseren naar lagelonenlanden.

De Franse automaker Valeo kreeg 11 miljoen euro om een bedrijf te sluiten in Duitsland en opnieuw te openen in Chrzanów in Polen. Ook telefoonmaker Nokia kreeg geld van Europa om werk vanuit Finland en Duitsland naar Oost Europa te delokaliseren.

Ook binnen de EU wordt gul met subsidiegeld gestrooid, dat uiteindelijk elders jobs kost. In België werd met 16,3 miljoen aan EU-subsidies een logistiek centrum geopend voor de Zweedse retailer H&M. De totale waarde van het project bedroeg  59 miljoen euro, grotendeels gefinancierd door de EU en de Belgische overheid. Volgens de Franse vakbonden bedreigt de opening van dit centrum in België een bestaand magazijn in het Franse Le Bourget. H&M, dat vorig jaar 1,5 miljard euro winst maakte, ontkent die beschuldiging.

Bron : Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!