De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Eau d’ Anvers
Opinie - Kees Meerman

Eau d’ Anvers

maandag 18 mei 2020 12:57
Spread the love

 

Na een frisse adem van zeven weken stinkt Antwerpen weer uit z’n bek als nooit te voren. Een walm van chemie, naft en uitlaatgassen grijpt me bij de keel als ik buiten kom: Eau d’ Anvers. Een parfum met honderdduizenden gratis gebruikers.

De lockdown is voorbij. Hoera. Het was nochtans een boeiende periode. Na een week viel me al op hoeveel feller de kleuren buiten waren, hoeveel scherper de contouren. Er was een waas weg uit de stad, een filter, een mist was geklaard. Zelfs ‘s nachts was die helderheid zichtbaar. Nog nooit zoveel sterren gezien boven deze stad. En die volle maan, god, wat was die prachtig!

En er was stilte. De ring hield z’n bek. Die permanente ruis, als een stofzuiger die dag en nacht aan staat, stond zeven weken uit. Het was een wonder. Je rook geuren die niet uit een uitlaat of schoorsteen kwamen. De blauwe lucht werd niet meer onderverdeeld in strepen van vliegtuigen. De hokjesgeest was uit de hemel. 

En er vlogen geen vliegtuigen meer vlak boven m’n hoofd. Vliegtuigen die Antwerpen-Zuid verwarren met het begin van een landingsbaan, om tot stilstand te komen op ‘s werelds meest overbodige vliegveld; een overgesubsidieerd weilandje in Deurne.

De erbarmelijke luchtkwaliteit in Antwerpen, die tot de slechtste van Europa behoort, verkort de levensverwachting met 1,5 tot 3 jaar (we weten nog altijd niet hoe lang precies). Dat maakt luchtkwaliteit dodelijker dan corona, kanker en dementie. Het is een onzichtbare sluipschutter die iedere Antwerpenaar te grazen neemt. Maar daar gaan we niet bij stilstaan. Dat lockt ons niet down. Laat maar roken die schoorsteen, laat maar stilstaan die file. 

Ik vraag me af, kan Antwerpen niet een mondkapje dragen? De ring, de haven, kan hun dodelijke adem niet gefilterd worden? De economie draait weer. Niet lang voor de waas weer terugkeert die ons belet de dingen helder te zien. Alles is weer bij het oude. We kunnen opgelucht ademhalen. 

Of juist niet.

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!