De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De loonsverhoging voor 44.000 Euro-ambtenaren: een slag in het gezicht van de burger
EU, Ambtenaren, Loonsverhoging, Europese Hof van Justitie -

De loonsverhoging voor 44.000 Euro-ambtenaren: een slag in het gezicht van de burger

zaterdag 27 november 2010 14:07
Spread the love

 

Na een aanslepende rechtszaak heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg geoordeeld dat 44.000 EU-ambtenaren een loonsverhoging van 3,7% zullen uitbetaald krijgen met terugwerkende kracht voor de periode juli 2009 – juni 2010. De halvering van die opslag die de lidstaten in december afdwongen,werd woensdag door dat Hof vernietigd. deze beslissing komt er op het slechtst mogelijke moment, schrijft de Oostenrijkse krant Kurier:

‘De enige positieve zaak die deze uitspraak voortbrengt is dat de wet op Europees niveau lijkt te functioneren.  Voor het overige ontstaat op zijn minst een catastrofale indruk, die door de EU-burger als een slag onder de gordel wordt geïncasseerd. Die burger krijgt besparinsplan na besparingsplan door de strot geduwd en zelfs in de nationale overheidssectoren worden loonmatigingen doorgevoerd en sociale voordelen teruggedraaid.

Niet dat de steeds bozere burger er iets mee zou opschieten mochten de Euro-ambtenaren het boetekleed aantrekken -iets wat ze met lonen die tot 20.000 euro per maand kunnen reiken niet snel geneigd zijn te doen. Toch had een minimum aan tact vanwege de Europese beslissingsnemers hier niet misstaan.

De loonsverhoging voor dit jaar wordt geraamd op 0,4 procent. De salarissen van EU-ambtenaren schommelen tussen de 2.500 en 20.000 euro (voor eurocommissarissen) bruto per maand. 
 
Daarbovenop komen verschillende toeslagen, zoals de expatbonus van 16 procent als vergoeding voor de extra kosten van verblijf in het buitenland. De belastingschijven lopen van 8 tot 45 procent.

 Bron : Express.be

take down
the paywall
steun ons nu!