De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Visual: Radio Revolución

65 jaar Cubaanse revolutie

Maandag 1 januari 2024 vieren miljoenen Cubanen de 65e verjaardag van hun revolutie. Zoals gebruikelijk zal het nieuwe jaar 2024 en het revolutionair jubileum op oudejaarsavond worden begroet met 21 saluutschoten. Naast tal van activiteiten door het hele land, vindt er een centrale viering plaats in het Céspedes Park in de stad Santiago de Cuba. Daar kondigde de revolutionaire leider Fidel Castro op 1 januari 1959 vanop een balkon de overwinning aan van het rebellenleger op de door de Amerikanen gesteunde dictator Fulgencio Batista.

zondag 31 december 2023 13:20
Spread the love

 

In zijn overwinningstoespraak in 1959 stelde Fidel Castro dat “we voor het eerst in de vier eeuwen, sinds onze natie werd gesticht, we volledig vrij zullen zijn”. Het was alsof hij toen al aanvoelde dat dan de aanvallen van het Amerikaanse regime op de pas verworven onafhankelijkheid zouden beginnen. Castro stelde: “De revolutie begint nu. Het zal een moeilijke en gevaarlijke onderneming worden.”

Speech van Fidel Castro in Havana bij het begin van de revolutie. Foto: Archief Cuba

Sindsdien is het eerste socialistische land op het Amerikaanse continent onderworpen aan de meest uitgebreide blokkade die ooit aan een volk is opgelegd. Op Fidel Castro werden door de CIA tientallen moordpogingen ondernomen. De Amerikaanse invasie in de Varkensbaai liep op een sisser uit. Fidel Castro werd verplicht steun te zoeken bij de Sovjet-Unie, zowel militair als economisch.

Cuba is onderworpen aan de meest uitgebreide blokkade die ooit aan een volk is opgelegd

In 1962 werd Cuba het middelpunt van een mogelijk kernwapenconflict tussen de Sovjet-Unie en de VS. Nadat de VS Amerikaanse raketten had geplaatst in NAVO-land Turkije gericht op Moskou, plaatste de Sovjet-Unie hun raketten in Cuba gericht op de VS. Na een akkoord waarin de Amerikanen hun raketten in Turkije wegnamen, vertrokken ook de Russen met hun raketten uit Cuba.

Ondanks sadistische blokkades van de grote buur beschikt Cuba al tientallen jaren over politiek het meest stabiele systeem in de regio. Blokkades, die in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties al jaren quasi unaniem worden afgekeurd.

In haar boek ‘Operatie Condor’ beschrijft Stella Calloni hoe de VS in de jaren 70 en 80 een aantal militaire regimes aan de macht bracht Latijns-Amerika.

Midden in de regio steunen de VS rechtse en extreemrechtse dictators. Om hun macht te behouden passen deze dictators, met steun van en opgeleid op militaire academies van de Amerikanen, gruwelijke maatregelen toe op hun eigen volk met doodseskaders, martelingen, verdwijningen. Cuba verdedigde met succes de doelstellingen van de revolutie in die 65 jaren.

Op een paar decennia tijd werd op het eiland onder de leiding van de Communistische Partij de achterstand inzake onderwijs en gezondheidszorg ingehaald. Cuba was het eerste land in de regio dat bevrijd werd van analfabetisme.

Fidel- en Raoul Castro, Che Guevarra, Camilo Cienfuegos en vele andere helden van de revolutie zijn het symbool van de wil en de strijd voor sociale gerechtigheid, menselijke ontwikkeling en soevereiniteit

Het eiland heeft een betere toegankelijke gezondheidszorg dan de grote Amerikaanse buur. Het eiland beschikt over het grootste aantal artsen en medische voorzieningen in Centraal- en Zuid-Amerika.

Het biedt met zijn artsen en medisch personeel overal in de wereld hulp. Zo ook in Italië tijdens de covid-pandemie. Cuba stuurde duizenden artsen naar Venezuela en Brazilië bijv. Het steunde het ANC in zijn apartheidsstrijd met medische- en militaire hulp.

Aankomst van Cubaanse medische brigade in Turijn, Italië om Covid te bestrijden. Foto: Trabajadores.

De namen van Fidel- en Raoul Castro, Che Guevarra, Camilo Cienfuegos en vele andere helden van de revolutie zijn bekend over de gehele wereld. Ze zijn het symbool van de wil en de strijd voor sociale gerechtigheid, menselijke ontwikkeling en soevereiniteit.

Tot op vandaag inspireren zij de volkeren in Latijns- en Centraal Amerika èn ver daarbuiten om voor socialistische idealen te strijden.

Miel Dullaert

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!