Victor Manuel Rocha. Foto: printscreen MSNBC.

Topspion voor Cuba in de VS pas na 40 jaar ontmaskerd

Zijn verhaal zou zo uit een Hollywoodfilm afkomstig kunnen zijn. Veertig jaar lang leidde een topdiplomaat van de VS een dubbelleven. In feite werkte hij voor de Cubaanse inlichtingendienst. Hij deed het niet voor het geld, maar uit overtuiging. Begin december werd hij ontmaskerd en opgepakt.

dinsdag 26 december 2023 13:35
Spread the love

 

Meesterspion

Victor Manuel Rocha werd in 1950 geboren in Colombia en zijn ouders migreerden naar een sociale woningwijk in Harlem. Hij was een briljant student aan de Yale-University, Harvard en Georgetown. Hij werd genaturaliseerd tot VS-burger en maakte snel carrière als diplomaat. Hij werkte in het State Department en op VS-ambassades in de Dominicaanse Republiek, Honduras en Mexico.

Hij werd een directeur in de Nationale Veiligheidsraad in de afdeling die de relaties met Cuba bestuurde. Later was hij een leidend functionaris in de ‘US Interests Section of the Embassy of Switzerland in Havana’, de informele ambassade van de VS in de decennia vóór Obama, toen er geen formele diplomatiek relaties waren tussen beide landen.

In 2000 werd hij ambassadeur voor de VS in Bolivia en gedroeg zich daar als een echte imperialist door te dreigen de financiële steun van de VS in te trekken indien Evo Morales aan de macht zou komen, wat gebeurde in 2002.

Rocha kon zo lang doorgaan omdat hij het niet voor geld deed maar uit pure overtuiging

Zoals het een meesterspion betaamt hield hij al die jaren zijn rechtse imago goed overeind, tegen zijn eigen overtuiging in. Zo kon hij op de hoogte blijven van de neokoloniale plannen van de VS in Zuid-Amerika.

Zijn actieve diplomatencarrière eindigde met het aantreden van Morales in Bolivia. Maar ook nadat hij op pensioen ging had hij toegang tot waardevolle inlichtingen over de plannen die Washington met Cuba had. Zo bleef hij lid van machtige clubs zoals de ‘Council on Foreign Relations’ in New York, adviseur van de Universiteit van Miami bij de ‘Adviesraad voor de Transitie in Cuba’, de ‘International Council on Terrorism’ geleid door Henry Kissinger, …

Hij zat ook in raden van beheer van McDonalds in Zuid-Amerika en was directeur van de Dominicaanse afdeling van één van ’s werelds grootste goudproducenten: het Canadese Barrick Gold Corp.

Meer dan 40 jaar bezorgde Victor Manuel Rocha informatie over de anti-Cubaanse plannen van Washington aan de inlichtingendiensten in Havana. Uiteindelijk liep hij in de val van een FBI counterspy die zich voordeed als lid van de Cubaanse intelligentie en opnames van gesprekken maakte waarin Rocha verklaarde dat hij “de Cubaanse revolutie en hun leiders altijd heeft willen beschermen” tegen de VS die hij “de vijand” noemde.

Ontmaskerd

Op 1 dec werd de Victor Rocha opgepakt in zijn woonplaats in Miami nadat de valse Cubaanse inlichtingenofficier de geheime opnames van zijn ontmoetingen gedurende zowat twee jaar aan de VS-justitie overmaakte. Rocha is een van de hoogstgeplaatste mollen die de VS-regering in de recente geschiedenis heeft gevonden.

“Dit is een van verst reikende en langdurige infiltraties van de regering van de VS door een buitenlandse agent”

De FBI gaf aan dat Rocha zo lang kon doorgaan omdat hij het niet voor geld deed maar uit pure overtuiging. Er waren geen financiële stromen die hem konden verraden. Dit is “een van verst reikende en langdurige infiltraties van de regering van de VS door een buitenlandse agent,” aldus de aanklager.

Collega’s en ex-collega’s van hem vielen compleet uit de lucht toen ze vernamen dat deze topdiplomaat een spion was.

Contraterreur

In de mainstream media wordt er weinig over gesproken, maar in de VS, en meer bepaald in Miami, zijn er verschillende extremistische groepen actief die van tijd tot tijd terreuraanvallen beramen tegen Cuba. Dat was de reden waarom de zogenaamde Cuban Five eind de jaren negentig in de terreurnetwerken van Miami geïnfiltreerd waren.

Wespennetwerk, de Netflix verfilming van het verhaal van één van de Cuban Five.

Tot op vandaag zijn die groepen actief. De autoriteiten in de VS laten begaan. Door het tijdig doorspelen van de plannen die in Miami en Washington onophoudelijk worden gesmeed heeft Rocha ongetwijfeld veel aanvallen op Cuba helpen verijdelen en Cuba behoed voor nog meer onheil vanuit de VS.

Rocha wacht een levenseinde in de gevangenis omwille van zijn ongelofelijk onbaatzuchtige inzet voor een andere wereld

Er wacht de 73 jarige wellicht een levenseinde in de gevangenis omwille van zijn ongelofelijk onbaatzuchtige levenslang volgehouden inzet voor een andere wereld. Een wereld die totaal tegengesteld is aan die van het meedogenloze onderdrukkende kapitalisme waarin hij zich meesterlijk wist te bewegen.

 

 

Lees ook:

 

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!