Cuba's Heberprot P. Foto: Yaimi Ravelo
Cheryl LaBash,

VS-blokkade tegen Cuba veroorzaakte miljoenen amputaties … in de VS

De illegale VS-blokkade tegen Cuba is bedoeld om ontberingen tegen het Cubaanse volk te creëren, maar ook de eigen bevolking in de VS is er op een gruwelijke wijze slachtoffer van.

woensdag 26 juni 2024 13:45
Spread the love

 

De diagnose van diabetes veroorzaakt vaak een grote angst van amputatie. En die angst is terecht. “Elke 3 minuten en 30 seconden wordt er in de Verenigde Staten een ledemaat geamputeerd als gevolg van diabetes. Amputaties nemen toe in de VS: 154.000 mensen met diabetes ondergaan elk jaar een amputatie”, aldus de belangengroep Diabetes.org.

Een recente aankondiging van Discovery Therapeutics Caribe in Cleveland, kan die grote angst voor amputatie nu wegnemen. In een welkome doorbraak op 10 april dit jaar, gaf de Federal Food and Drug Administration van de VS groen licht voor het fase 3 onderzoek van Heberprot-P, een Cubaans medicijn ontwikkeld door het Centro de Ingenieria Genetica y Biotechnologia (CIGB).

70 procent amputaties bij diabetici zijn vermijdbaar met Cubaans medicijn

Het is aangetoond dat dit medicijn amputaties als gevolg van diabetes met meer dan 70 procent kan verminderen.

Heberprot-P is momenteel beschikbaar voor patiënten in 26 landen. De oorspronkelijke Cubaanse wettelijke goedkeuring dateert van juni 2006. Nu zal het voor het eerst worden onderzocht bij patiënten in de VS die lijden aan diabetische voetzweren.

Waarom duurde het zo lang?

Het falen van de VS om de betrekkingen met de Republiek Cuba te normaliseren maakt het ook voor dringende gezondheidsinitiatieven zoals deze erg moeilijk om zich een weg te banen door een verraderlijk web van wetten, regels en uitvoeringsbesluiten die enkel van toepassing zijn op Cuba en die bij overtreding ervan tot serieuze straffen kunnen leiden.

Net als de wrede aanwijzing door het State Department in 2021 van Cuba als ‘Staatssponsor van terrorisme’, zijn deze maatregelen bedoeld om letterlijk ondraaglijke ontberingen voor het Cubaanse volk te creëren door misbruik te maken van de wereldwijde macht van de dollar.

In de woorden van Lester Mallory’s beruchte memo van 6 april 1960 van het Ministerie van Buitenlandse Zaken:

“Alle mogelijke middelen moeten onmiddellijk worden ingezet om het economische leven van Cuba te verzwakken … een actielijn die, hoewel zo sluw en onopvallend mogelijk, de grootste invloed heeft, is het ontzeggen van geld en bevoorrading aan Cuba, om de monetaire en reële lonen te verlagen, en zo honger, wanhoop en de omverwerping van de regering te bewerkstelligen.”

“Alle mogelijke middelen moeten onmiddellijk worden ingezet om het economische leven van Cuba te verzwakken … en zo honger, wanhoop en de omverwerping van de regering te bewerkstelligen”

Cuba’s focus op socialisme en op de coöperatieve ontwikkeling van menselijk potentieel heeft internationaal erkende farmaceutische vooruitgang opgeleverd, zoals Heberprot-P tegen de gevolgen van diabetes, en Cimavax, een vergevorderd vaccin tegen longkanker, en nog veel meer.

Door de blokkade van de VS tegen Cuba zijn de gezinnen in de VS afgesneden van die medicijnen, terwijl de rest van de wereld dat niet is.

Enkele stappen in de goede richting resulteerden in 2016 in een memorandum van onderlinge verstandhouding tussen het VS Department of Health and Human Services en het Cubaanse ministerie van Volksgezondheid. Volgende regeringen hebben er zich echter uit teruggetrokken.

Op 17 mei legde de voorzitter van Discovery Therapeutics Caribe, Dr. Lee Weingart, uit hoe deze hindernissen werden overwonnen: “We konden werken onder de bescherming van een uitzondering op de blokkade die gezamenlijke medische onderzoeksprojecten toestaat waar wij en Cubaanse organisaties bij betrokken zijn. Wij hebben gebruik gemaakt van deze bepaling om verder te gaan met dit project.”

Slachtoffers in de VS van de blokkade tegen Cuba

In een artikel met de titel ‘Alarmerende stijging van diabetes in verschillende staten’ legt Medtech.citeline.com uit dat volgens sommige schattingen de zorg voor diabetespatiënten, die in 2022 al 18 miljard dollar kostte, in 2030 tot 30 miljard zal stijgen.

“Het is dus cruciaal dat fabrikanten doorgaan met het produceren van innovatieve behandelingen.” Cuba’s Heberprot-P kan daar een prominente rol in spelen.

Weingart kondigde aan dat deze unieke therapie naar verwachting in 2028 beschikbaar zal zijn in de VS. “38,4 miljoen VS-burgers lijden aan diabetes, elk jaar ontwikkelen 1,6 miljoen onder hen een diabetische voetzweer, 160.000 patiënten zullen een amputatie ondergaan, 80.000 van hen zullen sterven in de komende vijf jaar.”

“Er sterven dus elk jaar 80.000 mensen aan de complicaties van een diabetische voetzweer, waardoor het de achtste belangrijkste doodsoorzaak is in de VS en dodelijker dan bepaalde soorten kanker.”

De VS-blokkade heeft naar schatting 2,5 miljoen onnodige amputaties veroorzaakt in de VS

Het diabetesrisico is het hoogst onder Afro-Amerikanen. De National Medical Association, de collectieve stem van Afro-Amerikaanse artsen, merkt op haar website op: “Afro-Amerikaanse patiënten hebben een grotere kans dan witte patiënten om diabetes te hebben. Het risico op diabetes is 77 procent hoger onder Afro-Amerikanen dan onder witte niet-latino VS-burgers.”

De verwachte marktintroductie in de VS in 2028 komt 22 jaar nadat Heberprot-P in 2006 in Cuba werd goedgekeurd om ledematen en levens te redden. Als je de cijfers van Weingart doorrekent op een genezingskans van 70 procent bij inname van Heberprot-B, heeft deze vertraging van twee decennia naar schatting 2,5 miljoen onnodige amputaties in de VS veroorzaakt.

De blokkade tegen Cuba moet nu stoppen!

Dit gat in de blokkade is iets om ons over te verheugen voor Cuba en voor de diabetici in de VS, maar het vormt uiteraard niet dé oplossing voor de economische, financiële en commerciële blokkade van de VS tegen Cuba.

Het normaliseren van de betrekkingen tussen de VS en Cuba moet beginnen met het onmiddellijk schrappen van Cuba van de lijst van ‘State Sponsors of Terrorism‘. Biden kan dat doen door heel simpel een nota naar het Congres te sturen.

 

Cheryl LaBash is covoorzitter van het Nationaal Netwerk voor Cuba (NNOC) in de VS.

Dit artikel verscheen eerder op Struggle-La Lucha. De vertaling is van Toon Danhieux

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!