actie blokkade tegen Cuba
Actie tegen de VS blokkade tegen Cuba op 18 mei 2022, Brussel

Tribunaal tegen de langstdurende blokkade uit de wereldgeschiedenis

Chomsky zei het al: “De hysterische obsessie van Washington om Cuba te verpletteren sinds de eerste dagen van zijn onafhankelijkheid in 1959 is een van de vreemdste fenomenen in de moderne geschiedenis”. Om dit volgens hem “bekrompen sadisme” aan te klagen wordt op 16 en 17 november in Brussel een Internationaal Tribunaal tegen de blokkade georganiseerd.

maandag 6 november 2023 14:15
Spread the love

 

Voor die gelegenheid is een internationaal panel van vijf rechters aangesteld dat gedurende de verschillende sessies van het tribunaal getuigenissen zal aanhoren. Op basis daarvan zal het panel een vonnis opstellen dat als stevige basis kan dienen om de campagne tegen de blokkade kracht bij te zetten.

16 en 17 november worden dus twee belangrijke dagen die de rekening opmaken van meer dan 60 jaar economische, financiële en commerciële blokkade, een blokkade die als enig doel heeft de Cubaanse bevolking door enorme tekorten op alle gebieden van de samenleving tot een opstand tegen haar eigen regering te drijven.

Lester Mallory, Amerikaans onderminister van Buitenlandse Zaken voor Inter-Amerikaanse Zaken beschreef dat doel al in 1960: “Ontgoocheling en ontmoediging teweegbrengen door economische ontevredenheid en ontberingen en het economische leven van Cuba verzwakken, het geld en de toelevering van goederen ontzeggen met als doel de nominale en reële lonen te verlagen, honger, wanhoop en het uitlokken van de omverwerping van de regering”.

Het zegt veel, zo niet alles, dat op 2 november enkel de VS en Israël in de VN tegen de veroordeling van de blokkade stemden

Het is stuitend dat ondanks 64 jaar blokkade en 31 jaar opeenvolgende veroordelingen ervan in de VN deze massieve schending van de mensenrechten van het Cubaanse volk onverkort doorgaat. Het zegt veel, zo niet alles, dat op 2 november enkel de VS en Israël tegen de veroordeling ervan stemden.

En dat het Oekraïne van Zelensky zich onthield, ondanks de meer dan 20.000 Oekraïners, meestal kinderen, die in Cuba gratis verzorgd werden in de jaren na de kernramp in Tsjernobyl.

Voorzitter van het panel van rechters is de Duitse professor emeritus Recht en specialist Internationaal Recht en Mensenrechten Norman Paech. Hij wordt bijgestaan door vier mede rechters. De Italiaan Simone Dioguardi is onder meer gespecialiseerd in internationaal handelsrecht. De Portugees Ricardo Joao Duarte Rodrigues Avelas Nunes is expert bestuursrecht.

Ook de Griekse hoogleraar staats- en rechtstheorie Dimitrios Kaltsonisaan de universiteit van Athene is panellid. En tenslotte is er de prestigieuze mensenrechtenadvocate en expert constitutioneel recht Mara Verheyden-Hilliard uit de VS.

Een hele reeks internationale experten en getuigen zullen de gevolgen van de blokkade in de praktijk op verschillende terreinen belichten

Hoofdaanklager is de Belgische jurist Jan Fermon, voorzitter van de International Association of Democratic lawyers (IADL). Zijn team bestaat verder uit de Amerikaanse juriste Nana Yaa Sernaah-Akoto Gyamfi en de Spaanse Antonio Segura Hernández.

Hoofdaanklager Jan Fermon. Foto: Indymedia

Daarnaast treden een hele reeks internationale experten en getuigen aan die de gevolgen van de blokkade in de praktijk op verschillende terreinen zoals economie en financies maar bijvoorbeeld ook gezondheidszorg, cultuur, internationale relaties en media zullen belichten.

Een van hen is de Deen Mogens Lykketoft die voorzitter was van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 2015. Spaans Europarlementslid Miguel Angel Martínez, voorzitter van het EP van 2007 tot 2014, zal getuigen over de illegale extraterritorialiteit van de blokkade.

Pascual Serrano, journalist en één van de oprichters van rebelion.org en José Manzaneda, stichter van Cubainformación.TV maken verslag over de mediamanipulatie tegen Cuba.

Vanuit de solidariteitsbeweging brengen onder meer Marco Papacci (Italië), Samuel Wanitsch (Zwitserland), Angélica Becker (Duitsland), Wim Leysen (Coördinatie tegen de Blokkade – België), Manolo García (Spanje) en Franco Caravalli (voorzitter Medicuba Europa) de problemen naar voor die het solidariteitswerk ondervindt door de blokkade.

Speciale aandacht gaat naar de onterechte plaatsing van Cuba op de VS-lijst van landen die terreur sponsoren

Speciale aandacht gaat naar de onterechte plaatsing van Cuba op de VS-lijst van landen die terreur sponsoren en de gevolgen daarvan voor het eiland. Daar getuigt onder meer Spaans jurist Enrique Santiago over, die deelnam aan de onderhandelingen tussen het FARC en het Colombiaans leger in Havana. Die onderhandelingen, die leidden tot vrede in Colombia, waren de directe aanleiding om Cuba op de terreurlijst te plaatsen.

Het is hoog tijd dat er een einde komt aan deze blokkade die op massieve schaal de mensenrechten schendt. Niet alleen van de Cubanen. Maar bijvoorbeeld ook van diabetes-patiënten in Europa en in de VS die met succes behandeld zouden kunnen worden met een Cubaans geneesmiddel voor diabeteswonden aan de voeten en onderbenen in plaats van het amputeren van de getroffen ledematen.

De zittingen van het Internationaal Tribunaal gaan door in de gebouwen van het Europees parlement te Brussel, op donderdag 16 november van 9 tot 18u en vrijdag 17 november van 9 tot 12u30. Deelname is gratis. Omwille van de locatie moeten deelnemers zich inschrijven. Dat kan via coordinatie.blokkade@gmail.com.

Annie Garcés op Manifiesta 2021. Foto: Katrien Demuynck

Op donderdagavond 16 november ben je om 19u30 van harte welkom op een Cubaanse culturele avond in Espace Lumen, met optreden van Cubaanse topartieste Annie Garcés, Cubaanse dansers en de groep Tumbao Cubano, op uitnodiging van de Cubaanse delegatie en de Europese solidariteitswerkingen.

 

Lees ook: Blokkade tegen Cuba: VS compleet geïsoleerd

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!