Een bombardement op Gaza, oktober 2023. Foto: Wafa (Q2915969), Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0
Analyse - and

Wat is Israël van plan met Gaza?

Israël stuurt aan op een grootschalige etnische zuivering in Gaza: het probeert de Palestijnen naar Egypte te verdrijven. De VS en de EU steunen Netanyahu’s tactiek van verschroeide aarde en Washington verzet zich tegen elke oproep tot vrede.

donderdag 19 oktober 2023 11:37
Spread the love

 

De Israëlische regering is bezig met het etnisch zuiveren van meer dan 1 miljoen Palestijnen, door hen uit hun huizen in Gaza te verdrijven.

Volgens hooggeplaatste Israëlische functionarissen is het plan van de extreemrechtse regering van Benjamin Netanyahu om de Palestijnen de woestijn van het Egyptische Sinaï-schiereiland in te jagen, waar ze in zogenaamde ‘tentsteden’ zullen wonen.

Verschroeide aarde

Tegelijkertijd bombardeert Israël op brutale wijze de belegerde Gazastrook – een van de dichtstbevolkte gebieden op aarde.

Er zijn zelfs berichten dat Israël konvooien van Palestijnse burgers heeft aangevallen die zich aan het evacuatiebevel hielden en van het noorden naar het zuiden van de 40 kilometer lange strook vluchtten.

Ondertussen hebben de Verenigde Staten pertinent geweigerd om oproepen tot vrede te steunen.

In plaats daarvan zei het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen Amerikaanse diplomaten om de termen “de-escalatie/bestand”, “einde aan het geweld/het bloedvergieten” en “herstel van de rust” niet te gebruiken wanneer ze het over Gaza hebben, volgens een memo die HuffPost in handen kreeg.

Er zijn berichten dat Israël konvooien van Palestijnse burgers heeft aangevallen die zich aan het evacuatiebevel

Op 12 oktober beval Israël de ongeveer 1,1 miljoen Palestijnen die in de noordelijke helft van Gaza woonden om naar het zuiden te evacueren.

De Verenigde Naties waarschuwden dat het “onmogelijk zou zijn dat een dergelijke beweging zou plaatsvinden zonder verwoestende humanitaire gevolgen”.

De VN deed een ‘dringende oproep’ om het Israëlische evacuatiebevel ‘in te trekken’ en merkte op dat het ‘wat al een tragedie is, zou kunnen veranderen in een rampzalige situatie’.

Israël negeerde de VN en ging in plaats daarvan nog harder tekeer, waarbij het Palestijnse burgers bombardeerde terwijl ze evacueerden.

De BBC erkende dat het Israëlische leger een Palestijns konvooi had aangevallen en schreef: “Deze voertuigen vervoerden burgers die het noorden van Gaza ontvluchtten nadat het Israëlische leger (IDF) een evacuatiebevel had uitgevaardigd”.

De BBC verifieerde een video van de aanval en omschreef deze als “een scène van een totaal bloedbad”, die “te schokkend is om te laten zien”.

“Lichamen, in stukken en verminkt, liggen overal verspreid”, beschreef de BBC, eraan toevoegend dat veel van de slachtoffers van de Israëlische aanval vrouwen en kinderen waren, inclusief baby’s van twee tot vijf jaar oud.

De Associated Press bevestigde hetzelfde en schreef:

“Twee getuigen maakten melding van een aanval op vluchtende auto’s nabij de stad Deir el-Balah, ten zuiden van de evacuatiezone en in het gebied waar Israël de mensen had opgedragen naartoe te vluchten. Fayza Hamoudi zei dat zij en haar familie vanuit hun huis in het noorden reden toen de aanval een eind verderop op de weg insloeg en twee voertuigen in vlammen opgingen. Een getuige uit een andere auto op de weg gaf een gelijkaardig verslag.”

Volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza had Israël op 14 oktober minstens 2.215 Palestijnen gedood, waaronder 724 kinderen en 458 vrouwen.

Nog eens 8.714 Palestijnen raakten gewond tijdens een week van Israëlische aanvallen, onder wie 2.450 kinderen en 1.536 vrouwen. (Op 18 oktober stond de teller op 3.478 doden en 12.065 gewonden, nvdr.)

Ondertussen deden Israëlische topfunctionarissen op het randje af genocidale uitspraken.

De Israëlische president Isaac Herzog verklaarde op een persconferentie dat het land in oorlog is met de “hele natie” van Gaza.

“Het is een hele natie daarbuiten die verantwoordelijk is”, zei Herzog, verwijzend naar de Palestijnen.

Israëlische topfunctionarissen deden op het randje af genocidale uitspraken

“De retoriek over burgers die niet op de hoogte zijn, die niet betrokken zijn, dat is niet waar. Dat is absoluut niet waar. Zij hadden in opstand kunnen komen [tegen Hamas]”, betoogde hij in commentaar waarover HuffPost berichtte.

Grootschalige etnische zuivering

Verwijzend naar een anonieme bron op hoog niveau schreef Hersh: “Een Israëlische insider heeft mij verteld dat Israël heeft geprobeerd Qatar te overtuigen, dat op aandringen van premier Benjamin Netanyahu lange tijd Hamas financieel steunde, om samen met Egypte een tentenstad te financieren voor de miljoen of meer vluchtelingen die over de grens wachten”.

Dit plan werd in feite bevestigd door de voormalige Israëlische viceminister van Buitenlandse Zaken, Danny Ayalon, die eerder de Israëlische ambassadeur in de Verenigde Staten was en adviseur voor het buitenlands beleid van de extreemrechtse premier Benjamin Netanyahu.

In een interview met Al Jazeera-verslaggever Marc Lamont Hill op 12 oktober verklaarde Ayalon:

Danny Ayalon: “Hier was en is over nagedacht. Het is niet dat we tegen hen zeggen: ga naar de stranden, verdrink jezelf, God verhoede het. Nee, helemaal niet. Er is een enorme bijna eindeloze ruimte in de Sinaï-woestijn, net aan de andere kant van Gaza.

“Het idee is – en dit is niet de eerste keer dat we dit zeggen – dat ze naar de open gebieden vertrekken waar wij en de internationale gemeenschap de infrastructuur zullen voorbereiden, namelijk tentensteden, met voedsel en water. Dat is net hetzelfde als wat gedaan is voor de vluchtelingen uit Syrië een paar jaar geleden die de slachtpartijen van Assad ontvluchtten naar Turkije. Turkije ving toen twee miljoen van hen op.”

“Het idee is dat ze naar de open gebieden vertrekken naar tentensteden, met voedsel en water zoals de Syrische vluchtelingen in Turkije”

Dit is het idee. Maar Egypte zal moeten meespelen (…)

Ik zal je op een praktische manier vertellen wat we moeten en kunnen doen: een humanitaire corridor creëren, zoals in het verleden.

Als er een humanitaire corridor is – en we hebben dit besproken met de Verenigde Staten – dan kunnen we in deze corridor garanderen dat niemand gewond raakt.

Nu, nogmaals, ik zeg dat er een manier is om ze allemaal tijdelijk aan de andere kant op te vangen, in de Sinaï, want wat heeft Hamas gedaan?

Marc Lamont Hill: Aan de andere kant? Hebben we het over Rafah? Bedoel je met de andere kant, dat zij naar Egypte moeten gaan?

Danny Ayalon: Ja, absoluut, absoluut. En Egypte zal zal moeten meespelen.”

Steun van het Westen

Terwijl Israël Palestijnen etnisch zuivert en grote aantallen burgers doodt, hebben westerse regeringen hun onvoorwaardelijke steun betuigd.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, reisden beiden naar Tel Aviv om symbolisch de extreemrechtse regering van Netanyahu te steunen.

De Financial Times meldde dat sommige EU-functionarissen bezorgd zijn “dat de voorzitter van de Europese Commissie de indruk zou kunnen wekken dat zij militaire acties goedkeurt die massale burgerslachtoffers zullen veroorzaken – en die snel als oorlogsmisdaden zullen worden bestempeld”.

Een anonieme EU-diplomaat vertelde de Financial Times: “We staan mogelijk op het punt om een massale etnische zuivering te zien” – een duidelijke aanwijzing dat de westerse hoofdsteden precies weten wat Israël aan het doen is.

“Onze angst is dat we vanwege dit conflict in het globale Zuiden een hoge prijs zullen betalen”, bekende een anonieme EU-functionaris aan de krant.

“Onze angst is dat we vanwege dit conflict in het globale Zuiden een hoge prijs zullen betalen”

De overgrote meerderheid van de landen in het Mondiale Zuiden steunt het Palestijnse volk in hun strijd tegen het Israëlische kolonialisme. Een zeldzame uitzondering vormt de extreemrechtse regering in India, waarvan premier Narendra Modi een fel anti-islamitische hindoe-nationalistische partij vertegenwoordigt, de BJP, die de religieuze etnostaat van Israël ziet als een inspiratie en potentieel model voor zijn eigen plannen voor een zogenaamde “Hindoe-rashtra”.

Verdere escalatie

Ondertussen heeft Netanyahu gesuggereerd dat Israël van plan is zijn extreme geweld verder te escaleren. Hij vertelde soldaten nabij de grens van Gaza dat de “volgende fase eraan komt”.

Het Israëlische leger heeft ook de buurlanden Libanon en Syrië aangevallen.

Rights Human Watch bevestigde dat Israël witte fosfor gebruikte bij aanvallen op zowel Gaza als Libanon. De mensenrechtenorganisatie maakte duidelijk dat hierdoor “burgers het risico lopen op ernstige en langdurige verwondingen” en “in strijd is met het verbod van het internationaal humanitair recht om burgers onnodig in gevaar te brengen”.

Israël heeft Syrië ook meerdere keren gebombardeerd en zelfs het internationale vliegveld van Aleppo aangevallen.

Voor de ongeveer 2,3 miljoen Palestijnen die vastzitten in de belegerde Gazastrook zijn de omstandigheden vrijwel onleefbaar.

Israël heeft de toegang van Gaza tot elektriciteit, water, voedsel en brandstof afgesloten. De Associated Press meldde: “Als er water uit de leidingen druppelt, duurt de beperkte stroom niet langer dan 30 minuten per dag en is het zo vervuild met riool- en zeewater dat het ondrinkbaar is, aldus de bewoners”.

Voor de ongeveer 2,3 miljoen Palestijnen die vastzitten in de belegerde Gazastrook zijn de omstandigheden vrijwel onleefbaar

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) waarschuwde: “Het aantal massale slachtoffers lijkt in niets op wat we de afgelopen jaren hebben gezien”.

“Het medische systeem ligt op zijn knieën. Als Gaza zonder stroom zit, dan zitten ziekenhuizen zonder stroom. Water kan niet worden opgepompt. Rioolsystemen zullen waarschijnlijk overstromen. Mensen kunnen nergens anders heen”, aldus de humanitaire organisatie.

 

Dit is de samenvatting van een videoboodschap, die je hieronder kan bekijken.

 

Dit artikel verscheen eerder op Geopolitical Economy.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!