Gaza Solidarity Encampment op Columbia University (Foto: Abbad Diraneyya / CC0 1.0 DEED)
Opinie, Analyse -

Groeiende studentenbeweging voor Palestina: voorbode van een nieuwe wereld

Overal in de VS voeren studenten actie voor een staakt-het-vuren in Gaza en tegen de medeplichtigheid van hun universiteiten aan genocide. De repressie is groot, maar krijgt de beweging niet klein.

donderdag 2 mei 2024 14:04
Spread the love

 

Harvard, Yale, Columbia, Berkeley, de Universiteit van Texas, NYU, de Universiteit van Zuid-Californië. Op meer dan 120 universiteiten voeren studenten actie. Deze acties zijn nu al weken aan de gang en lijken in omvang toe te nemen. Sommigen maken zelfs de vergelijking met de protesten tegen de oorlog in Vietnam.

Ondertussen zijn de acties zelfs al uitgebreid naar Canada, Griekenland en Parijs. En ook bij ons in Gent en Brussel plannen studenten om universiteitsgebouwen te gaan bezetten.

Stop de medeplichtigheid

De studenten komen in actie voor een staakt-het-vuren in Gaza, maar vooral om de medeplichtigheid van hun universiteiten bij de genocide die gaande is stop te zetten. Ze eisen dat de instellingen alle banden met Israël doorknippen, zodat ze niet langer medeplichtig zijn aan de genocide in Gaza.

De Columbia-universiteit bijvoorbeeld, heeft investeringen in het bedrijf Caterpillar, bekend van de zware machines voor de land- en mijnbouw. De bulldozers die Israël gebruikt in de Palestijnse gebieden, komen onder meer van Caterpillar.

“De studenten willen niet dat hun inschrijvingsgeld onrechtstreeks naar de Israëlische overheid gaat”

De Brown-universiteit heeft investeringen in verschillende Israëlische bedrijven. De Cornell-universiteit heeft dan weer investeringen in wapenbedrijven die ook wapens voor Israël produceren. De studenten vragen de universiteiten deze investeringen stopzetten.

“De studenten willen niet dat hun inschrijvingsgeld via die investeringen onrechtstreeks ook naar de Israëlische overheid gaat”, legt Floris Mertens, een Belgische student die studeert aan de Columbia-universiteit uit.

Repressie

De druk op de universiteiten om op te treden is groot. “Het gaat hier over zeer grote financiële belangen”, legt mediaprofessor Hilde Van Den Bulck aan de universiteit van Philadelphia uit. “Heel wat donateurs, die ook een belangrijke stem hebben in de raad van bestuur van de universiteiten, hebben al heel sterk laten horen dat ze niet tevreden zijn met de protesten.”

“Het gaat hier over zeer grote financiële belangen”

Daarnaast is er ook politieke druk. Zo moesten verschillende presidenten van universiteiten aan het Congres komen uitleggen hoe ze omgaan met de protesten. De roep om repressie groeit en daar wordt ook naar gehandeld.

Aan de universiteit van New York heeft men zelfs een muur laten bouwen rond de protesten. Het lijkt wel alsof hoe harder men de protesten tegen Israël probeert stil te leggen hoe harder men op Israël begint te lijken.

In ‘the land of the free’ worden honderden studenten opgepakt omdat ze gebruik maken van hun recht om te demonstreren. Ook professoren die de studenten steunen, delen in de klappen. Moesten deze beelden uit een ander land komen, stonden de analisten wellicht al in de rij om het autoritaire regime dat deze gewelddaden pleegt te duiden.

Universiteiten schorsen ook studenten die deelnemen aan de protesten en/of zetten ze uit hun studentenhuisvesting. Buitenlandse studenten die geschorst worden, riskeren daarbij ook hun visum kwijt te raken.

Beeldvorming

De harde repressie lijkt averechts te werken. Er is veel solidariteit met de opgepakte demonstranten. De studenten eisen amnestie en willen opnieuw aan de lessen kunnen deelnemen. Om de situatie onder controle te krijgen, zien we dat men probeert om de beweging in diskrediet te brengen.

In eerste instantie heeft men geprobeerd om de studenten te beschuldigen van antisemitisme. Nochtans nemen er ook heel wat Joodse studenten deel aan de protesten. “Wij veroordelen de valse beschuldigingen van antisemitisme gericht tegen principiële, anti-oorlog demonstranten om onze bewegingen in diskrediet te brengen”, zo reageerde A Jewish Voice For Peace, de grootste anti-zionistische Joodse organisatie ter wereld.

In tweede instantie wordt er geprobeerd om geweld uit te lokken. In de Californische UCLA vielen gemaskerde pro-Israëlische betogers een tentenkamp aan met vuurwerk en gasflessen. Zo slaagden ze erin om gevechten uit te lokken.

Die gevechten worden nu als aanleiding gebruikt om het protest hardhandig neer te slaan. Studenten worden met groot machtsvertoon weggesleept uit vreedzame sit-ins.

Het contrast met het gebrek aan reactie op het afschuwelijke geweld in Gaza is veelzeggend

Om dit te legitimeren spreekt men over het zogenaamde “afschuwelijk geweld” van de studenten. Het contrast met het gebrek aan reactie op het afschuwelijke geweld in Gaza is veelzeggend.

Moreel kantelpunt

Hoe de beweging verder zal evolueren is onvoorspelbaar. Het is wel al duidelijk dat de studenten die in actie zijn gekomen persoonlijk hebben ondervonden dat, terwijl er een genocide aan de gang is, de Amerikaanse staat en haar gezagsdragers juist diegenen hardhandig aanpakt en probeert te criminaliseren die hiertegen in beweging komen.

In die zin maken we een moreel kantelpunt mee. Niet enkel op het internationale toneel verliest de VS, en bij uitbreiding het Westen, elk moreel gezag om nog te spreken over vrijheid en mensenrechten. Ook op de eigen bevolking verliest het gezag steeds meer haar greep.

In de rottende vruchten van een oude wereld die sterft, kun je de stinkende walmen van dood en vernieling ruiken. Dat is de genocide die zich voor onze ogen afspeelt, en de harde repressie tegen degenen die niet medeplichtig willen zijn

Maar je kunt er ook de kiemen in zien van een nieuwe wereld die nog aarzelt om geboren te worden. Dat zijn het Palestijns verzet, de studentenbeweging en de indrukwekkende wereldwijde golf van solidariteit met Palestina. Laten we die kiemen beschermen en besproeien.

Ze kunnen angstvallig alle bloemen plukken, maar de komst van de lente kan je niet tegenhouden.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!