Husan Zamlot, Palestijns ambassadeur in Londen te gast bij de BBC. Foto screenshot Youtubekanaal BBC

Palestijns ambassadeur op BBC: “Waar we het over moeten hebben is: hoe stoppen we deze vicieuze en dodelijke cyclus”

Ere wie ere toekomt. De BBC had tenminste de moed om de Palestijnse ambassadeur in Londen uit te nodigen voor een interview. Als was meteen duidelijk dat de interviewer maar één ding wilde horen: dat de ambassadeur zich zou distantiëren van de acties van Hamas. Maar dat deed hij niet en hij legde ook uit waarom.

woensdag 11 oktober 2023 20:03
Spread the love

 

BBC. Steunt u de invasie die Hamas de voorbije 48 uur heeft gelanceerd?

Husan Zamlot. Dat is niet de juiste vraag.

BBC. Het is een belangrijke vraag.

Husan Zamlot. Dat is ze niet.

BBC. Het is toch een belangrijke vraag of u deze actie al dan niet steunt…

Husan Zamlot. Dat is het niet. Weet u, Hamas is een militante organisatie. U spreekt hier met de vertegenwoordiger van het Palestijnse volk. Ons standpunt is alom bekend en heel duidelijk. Het gaat er niet om of wij deze actie steunen. Ik ben hier om mijn volk, het Palestijnse volk te steunen, ook in wat het nu doormaakt. Als er iemand moet worden veroordeeld dan is het wat jullie de ‘enige democratie in het Midden-Oosten’ noemen, namelijk Israël. Dat doet exact wat jullie daarnet toonden: burgers als doelwit nemen. En dat doet het al heel lang, niet alleen de voorbije 48 uur. Maar u zult dat nooit veroordelen.

Ik wil u één ding zeggen: Hamas is niet de Palestijnse regering. De Israëlische regering geeft wel bevelen aan zijn georganiseerd leger. Maak daar aub geen symmetrie van. Zet geen gelijkheidsteken tussen de bezetter en het land dat bezet is. Dat dient de gerechtigheid niet en dat stelt uw luisteraars en kijkers niet in staat om de reële situatie te begrijpen. Sinds zijn oprichting heeft Israël maar één militaire doctrine als het een strijd begint: burgers doden. Dat is wat het al doet sinds 1948, dat doet het keer op keer in Gaza en dat zal het blijven doen. Ik wil hier geen spelletje wie we de zware piet moeten geven. Waar we het over moeten hebben is: hoe stoppen we deze vicieuze en dodelijke cyclus.

BBC. U veroordeelde daarnet wel Israël omdat het burgers doodt maar u bent niet bereid om Hamas te veroordelen als dat hetzelfde doet?

Husan Zamlot. Hoe vaak hebt u hier een vertegenwoordiger van Israël geïnterviewd? Honderden keren! En hoeveel keer heeft Israël oorlogsmisdaden gepleegd, die u zelf met uw camera’s hebt getoond? Bent u ooit begonnen met hen te vragen dat ze hun eigen actie veroordelen? Dat hebt u niet gedaan.

Ik zal uw vraag ook niet beantwoorden en ik zal u uitleggen waarom. Dat is omdat ik de premisse niet aanvaard, want de kern van de foute voorstelling van de hele situatie is dat er altijd van de Palestijnen verwacht wordt dat ze zichzelf veroordelen. Komaan! Dit is een politiek conflict. We worden al zo lang onze rechten ontnomen. We moeten ons gesprek daarom beginnen met ons te focussen op de oorzaken en hoe we uit deze extreem donkere tunnel geraken in plaats de situatie voor de stellen zoals de BBC en de mainstream media al 75 jaar doen. U nodigt ons hier elke keer uit als er Israëli’s zijn gedood. Nodigt u mij ooit uit als er als er veel Palestijnen zijn gedood op de Westelijke Jordaanoever? De laatste paar maanden alleen al waren dat er 200. Nodigt u mij uit wanneer Israël in Jerusalem of elders een provocatie opzet? Wat de Israëli’s de voorbije 48 uur hebben gezien, zo’n tragische gebeurtenissen hebben de Palestijnen de voorbije 50 of 70 jaar elke dag gezien. U kent de situatie in Gaza, u hebt ze net nog beschreven als de grootste openluchtgevangenis. De 2 miljoen mensen die daar leven, worden al 16 jaar door Israël gegijzeld. Ik vertel u dat omdat het tijd is dat we deze gevaarlijke retoriek, dit framework achter ons moeten laten en dat we beginnen met de mensen de echte, soms vreselijke waarheid moeten vertellen.

BBC. Wat is volgens u de oplossing?

Husan Zamlot. Internationaal recht! De gelijke toepassing van de internationale resoluties, het internationaal recht en de wettelijkheid, zoals u deed in Oekraïne. Zou u de ambassadeur van Oekraïne hier uitnodigen en beginnen met hem te vragen dat hij de actie van sommige van zijn soldaten zou veroordelen? We moeten de regels en wetten gelijk toepassen die door de VN zijn uitgewerkt na de horror van de Tweede Wereldoorlog. We moeten ervoor zorgen dat Israël niet langer de uitzondering is, die het de voorbije 75 jaar altijd geweest is. We moeten ervoor zorgen dat niemand boven de wet staat. Groot-Brittannië staat bekend om zijn respect voor de wet. Dat is de oplossing. Israël is een bezettende macht en is dus verantwoordelijk voor de veiligheid van de mensen die onder de bezetting leven. Daarom moeten de internationale gemeenschap en het internationaal gerecht Israël ook verantwoordelijk stellen.

BBC. Dank dat u bij ons was.

Het interview kun u hier zien

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!