Er is nog maar een beetje geld voor de Green Deal, zegt de Europese Commissie. Foto Flickr Pro, Alisdare Hickson
Alastair Crooke, De AltWorld,

Gulle hulppakketten van EU zijn “voorbij”. Green Deal is eerste slachtoffer

Mevrouw Von der Leyen kondigde aan dat de EU-lidstaten 66 miljard euro extra bijdragen zullen moeten leveren aan de EU-begroting om 2023 te halen.

donderdag 7 september 2023 13:36
Spread the love

 

De Green Deal van de EU zou 620 miljard euro kosten. Iedereen was het daarmee eens. Maar zoals Euro-intelligence rapporteert, is de Green Deal nu zo goed als leeggeroofd door de “overvloedige” hulp aan Oekraïne. De Commissie heeft nu nog slechts 82,5 miljard euro tot haar beschikking. Dat is peanuts! De Grean Deal zou daarom van het politieke toneel kunnen verdwijnen.

Alsmaar meer vragen bij geld voor Green Deal

Vorige week (begin juli, nvdr) begon president Macron (die rekening houdt met de economische realiteit) terug te krabbelen op de Green Deal-maatregelen van de EU. “Europa”, zei hij, “is ver genoeg gegaan”. En ook de Europese Volkspartij zou overwegen om haar steun voor de Green Deal van de Europese Commissie in te trekken. De Grean Deal streeft onder meer naar de eliminatie van de netto koolstofuitstoot tegen 2050.

Toch is de EU het nog in 2020 eens geworden over een zevenjarige begroting van 1,1 biljoen euro. Twee jaar later is dit bedrag al toegewezen, vijf jaar te vroeg. “Slechts 2 jaar na de start van de 7-jarige begroting heeft Brussel al geen geld meer”, zei premier Viktor Orbán: “Hoe kan dit gebeuren? Wat is er met de economie gebeurd? Waar is het geld?”

66 miljard euro extra bijdragen van de lidstaten (voorlopig)

Het lijkt erop dat de Commissie ook al haar reservefondsen voor de zevenjarige EU-begroting heeft uitgegeven (een bedrag van in totaal 30 miljard euro aan reserves), die bedoeld waren om tot 2027 mee te gaan. Dit betekent dat de ministers van Financiën van de EU-lidstaten nieuwe bijdragen zullen moeten leveren aan de communautaire begroting, aldus Commissievoorzitter Von der Leyen.

Waar is het geld gebleven? (Orbán weet natuurlijk het antwoord): “Sinds deze oorlog [Oekraïne] woedt, hebben we 30 miljard euro [d.w.z. alle reserves] uit de EU-begroting gehaald om Oekraïne financieel te steunen … Deze [reserves] zijn nu uitgeput”.

Nu moeten de EU-lidstaten, zoals Von der Leyen duidelijk maakte, nog eens 66 miljard euro extra aan de EU-begroting bijdragen – alleen al om 2023 te halen. Maar van die extra 66 miljard euro is al 50 miljard euro gereserveerd voor leningen en subsidies voor Oekraïne (bovenop de 72 miljard euro die al aan Kiev is gegeven sinds de Russische militaire operatie in Oekraïne begon), en 15 miljard euro voor programma’s voor migranten en vluchtelingen. Slechts 1 miljard euro is gereserveerd voor het verbeteren van het concurrentievermogen van de EU.

Op bedeltocht bij de lidstaten

En dat is nog maar de helft van het probleem, want de volgende grote uitdaging is volgens Von der Leyen: “hoe we Oekraïne tot 2027 kunnen blijven steunen. Begrotingscommissaris Johannes Hahn is al op bedeltocht getrokken langs de hoofdsteden om voor nu om meer geld te vragen – en nog veel meer voor 2024-2027. De Voorzitter wil nog eens 72 miljard euro (18 miljard euro per jaar) extra bijdragen innen om de begrotings- en infrastructuurbehoeften van Oekraïne van 2024 tot 2027 te financieren.

Dit is de eerste keer dat de EU-Commissie gedwongen wordt om al na twee jaar van een zevenjarige begroting bij de EU-lidstaten te pleiten voor extra financiering. Het uitgavenkader van de EU wordt om de zeven jaar bevestigd, de laatste keer was dat in juli 2020. Wijzigingen in de EU-begroting worden “verondersteld” te worden goedgekeurd door een unanieme beslissing van alle lidstaten. Hongarije vraagt zich in ieder geval af of de unanimiteit zal worden gerespecteerd.

Duitsland wil noch kan meer betalen

De Duitse minister van Financiën Christian Lindner vertelde de krant Die Welt op 16 juni dat Duitsland het zich niet kan veroorloven om meer geld aan de EU-begroting te betalen: “Gezien de noodzakelijke bezuinigingen op onze nationale begroting kunnen we op dit moment geen extra bijdragen leveren aan de begroting van de Europese Unie”, vertelde Linder aan verslaggevers in Brussel, eraan toevoegend dat andere lidstaten tot hetzelfde inzicht zijn gekomen.

Eind mei introduceerde Lindner strikte besparingsdoelstellingen voor de Duitse ministeries om het bestaande financiële gat van 120 miljard euro te dichten. Sindsdien heeft Lindner zijn bezuinigingsaanpak enigszins afgezwakt. De bezuinigingen zijn controversieel – en de discussies over aanvullende financiering uit de EU-begroting zijn nog niet voorbij, benadrukte het kantoor van kanselier Olaf Scholz later.

Lindner legde uit dat de EU haar langetermijnbegroting tot 2027 maximaal heeft benut, grotendeels als gevolg van de royale hulppakketten van het hele blok aan Oekraïne.

Lindner zei ook dat Duitsland, hoewel het van oudsher de grootste bijdrage aan de EU levert, gedwongen is om te bezuinigen omdat zijn economie krimpt. Na een decennium van uitgavenstijgingen heeft de Duitse regering plannen aangenomen om haar begroting voor volgend jaar met 30,6 miljard euro te verlagen, wat gevolgen heeft voor gebieden als gezondheidszorg, kinderopvang en openbaar vervoer. Dit leidde tot felle politieke gevechten binnen de regeringscoalitie en over de politieke scheidslijn heen.

Wat weten EU-burgers hiervan?

De plotse stijging van de staatsschuld door de coronapandemie en de energiecrisis die veroorzaakt werd door de oorlog van Rusland in Oekraïne, maken drastische bezuinigingen nu onvermijdelijk, zei minister van Financiën Lindner. Hij benadrukte dat het land zou terugkeren naar een strenger fiscaal beleid dat de grondwettelijk vastgelegde schuldrem van het land, die de uitgaven beperkt, respecteert.

Zoals altijd zijn het de oorlogsuitgaven die uiteindelijk keizerrijken doen imploderen! Hoeveel EU-burgers zijn zich volledig bewust van de omvang van Von der Leyens uitgaven aan Oekraïne? Uiteindelijk zullen zij natuurlijk degenen zijn die voor de kosten opdraaien.

 

 

Dit artikel is vertaald en verscheen eerder op Alyamadeen

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!