Map: FactWithoutBias1/CC BY-SA 4:0
Seymour Hersh

De doofpot van Noord Stream 2

De Regering-Biden blijft haar verantwoordelijkheid voor het opblazen van de Nord Stream pijpleiding verbergen.

maandag 27 maart 2023 15:41
Spread the love

 

Ondertussen zes weken geleden publiceerde ik al een rapport, gebaseerd op anonieme bronnen. Ik haalde er president Joe Biden in aan als de officiële opdrachtgever voor de mysterieuze vernietiging van Nord Stream 2, afgelopen september. Nord Stream 2 is een nieuwe pijpleiding van 11 miljard dollar die de hoeveelheid aardgas die van Rusland naar Duitsland zou worden geleverd kon verdubbelen. Het verhaal dat Biden himself achter de aanslag zat, deed opgang in Duitsland en West-Europa, maar werd in de VS bijna doodgezwegen. Twee weken geleden, na een bezoek van de Duitse kanselier Olaf Scholz aan Washington, probeerden de Amerikaanse en Duitse inlichtingendiensten de black-out te vergroten door de New York Times en het Duitse weekblad Die Zeit valse informatie door te spelen die kon weerleggen dat Biden en Amerikaanse agenten verantwoordelijk waren geweest voor de vernietiging van de pijpleidingen.

Persmedewerkers van het Witte Huis en de CIA (Central Intelligence Agency) hebben consequent ontkend dat Amerika verantwoordelijk was voor de ontploffing van de pijpleidingen. Die pro forma ontkenning volstond ruimschoots voor de persmeute van het Witte Huis. Er is geen enkel bewijs te vinden dat één van de geaccrediteerde journalisten aan de perschef van het Witte Huis gevraagd zou hebben of Biden overwoog de Amerikaanse inlichtingengemeenschap formeel ‘op te dragen’ een diepgaand onderzoek in te stellen en uit te zoeken wie de aanslag in de Oostzee had verricht, … iets wat elke serieuze leider zou doen.  Volgens een bron binnen de inlichtingengemeenschap heeft de president dat niet gedaan en zal hij dat ook niet doen. Waarom niet? Omdat hij het antwoord kent.

Sarah Miller, energie-experte en redactrice bij Energy Intelligence, dat toonaangevende vakbladen uitgeeft, legde mij in een interview uit waarom het verhaal over de pijpleiding groot nieuws was in Duitsland en West-Europa. “De vernietiging van de Nord Stream-pijpleiding in september leidde tot een verdere stijging van de aardgasprijzen die al zes of meer keer zo hoog waren als vóór de crisis,” zei ze. “Nord Stream werd eind september opgeblazen. Een maand later piekte de Duitse gasinvoer en in oktober haalde hij al 10 keer het niveau van voor de crisis. In heel Europa werden de elektriciteitsprijzen opgetrokken en de regeringen gaven naar schatting liefst 800 miljard euro uit om gezinnen en bedrijven te beschermen tegen de gevolgen. Door de zachte winter in Europa zijn de gasprijzen weer gedaald tot ongeveer een kwart van de piek van oktober, maar ze liggen nog steeds twee tot drie keer hoger dan vóór de crisis en ze zijn meer dan drie keer zo hoog als de huidige tarieven in de VS. Het afgelopen jaar hebben Duitse en andere Europese fabrikanten hun meest energie-intensieve activiteiten, zoals de productie van kunstmest en glas, stilgelegd. Europa haast zich om zonne- en windenergiecapaciteit op te bouwen, maar dat komt misschien niet snel genoeg om grote delen van de Duitse industrie te redden.” (Miller schrijft een blog op Medium.)

“De vernietiging van de Nord Stream-pijpleiding in september leidde tot een verdere stijging van de aardgasprijzen”

Begin maart ontving president Biden de Duitse kanselier Olaf Scholz in Washington. Het bezoek omvatte slechts twee openbare evenementen: een korte, pro forma uitwisseling van wederzijdse loftuitingen tussen Biden en Scholz voor het perskorps van het Witte Huis, waarbij geen vragen mochten worden gesteld; en een CNN-interview met Scholz door Fareed Zakaria, die niet inging op de beschuldigingen over de pijpleiding. De Duitse Bondskanselier was naar Washington gevlogen zonder leden van de Duitse pers aan boord; er was geen formeel diner gepland en de twee wereldleiders gaven geen persconferentie zoals gebruikelijk is bij dergelijke belangrijke ontmoetingen. In plaats daarvan werd later gemeld dat Biden en Scholz een ontmoeting hadden van 80 minuten dat grotendeels onder vier ogen verliep. Er zijn sindsdien geen verklaringen of schriftelijke afspraken openbaar gemaakt door beide regeringen, maar mij is verteld door iemand met toegang tot diplomatieke inlichtingen, dat er een discussie was over de onthullingen inzake de pijpleiding. Als gevolg daarvan, werd bepaalde medewerkers van de CIA gevraagd om in samenwerking met de Duitse inlichtingendienst een coverstory voor te bereiden die de Amerikaanse en Duitse pers kon voorzien van een ‘alternatieve’ versie van de vernietiging van Nord Stream 2. In het jargon van de inlichtingendiensten moest het agentschap het systeem ‘pulseren’ om de bewering te ondermijnen dat Biden de vernietiging van de pijpleidingen had bevolen.

 

Dit artikel verscheen op de Substackpagina van Seymour Hersh. Vertaling: Jan Reyniers

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!