Bron: Vluchtelingenwerk Vlaanderen
Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Wereldvluchtelingendag: spetterende finale in de KVS Brussel

Op zondag 20 juni 2021 op Wereldvluchtelingendag vroegen we aandacht voor alle mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en vervolging. Dit jaar stond de dag in het teken van het lot, maar ook de moed en ambities, van jonge vluchtelingen. We organiseerden de slotshow ‘Young voices breaking borders' van de campagne De Geluksbrengers in de KVS in Brussel.

maandag 21 juni 2021 16:00
Spread the love

 

Wali en Delshad vertelden er over hun dromen en ambities. Onderzoeker Rachel Waerniers en journalist Yves Delepeleire gingen er in gesprek over de beeldvorming van jonge vluchtelingen en de impact daarvan op hun identiteit. De presentatie van de show was in handen van Ivo Shimwa en Hinda Bluekens.

Bron: Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Één van de gastsprekers was Wali Sediqi. Op zijn 13de, belandde hij als niet-begeleide minderjarige vluchteling in België. Ondertussen werkt hij als motiverende keynote spreker en ondernemerscoach voor mensen die hun eigen businessdroom wensen te realiseren en zo bijdragen aan de economie. Zoals Jaweed, die droomt een eigen bedrijf als webdesigner.

Een andere Geluksbrenger is Delshad. Hij is is 18, komt uit Syrië en is nu ongeveer 1,5 jaar in België. Door de oorlog in zijn geboorteland werd hij genoodzaakt op 8-jarige leeftijd, samen met zijn familie, zijn thuis te verlaten.

Ze woonden eerst even in Turkije, maar toen de situatie ook daar onhoudbaar werd, reisden ze door naar Griekenland. Na een lange en uitputtende reis kwamen ze uiteindelijk in België terecht. Nu zit hij nog in de OKAN-klas, waar hij Nederlands leert. Eind juni zal zijn opleiding daar afgerond zijn zodat hij in september kan beginnen aan zijn eerste jaar voeding en verzorging.

“Het lijkt me leuk om in een rusthuis te kunnen werken en ouderen te verzorgen”, vertelde Delshad. Maar Delshads passie is gitaar spelen. “Mijn grote droom is dat ik ooit van muziek mijn beroep kan maken”, zei Delshad. Hij gaf zijn eerste optreden tijdens de show.

Bron: Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Met onze campagne ‘De Geluksbrengers’ belichtten wij de dromen en ambities van jonge nieuwkomers en moedigen we hen aan hun dromen te verwezenlijken. We hebben daarbij ook aandacht voor de mensen en organisaties die de jongeren aanzetten de moed niet te verliezen. Zowel de jongeren zelf als de mensen die hen bijstaan, zetten we op Wereldvluchtelingendag in de kijker.

Met deze campagne willen de beeldvorming over jonge vluchtelingen in positieve zin veranderen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!