Bron: Stand Up – Coalitie tegen extreem rechts en fascisme
Opinie - Stand Up – Coalitie tegen extreem rechts en fascisme

Extreem rechts stop je niet met te zwijgen en aan de kant te blijven staan: Stand Up tegen het fascisme!

Een reeks extreemrechtse groepen, waaronder de neo-nazi's van Bloed Bodem Eer en Trouw, riepen op om op zondag 15 september in Brussel te betogen om 14u op het Spanjeplein. "Wij weigeren de straten van Brussel aan extreemrechts over te laten", laat Stand Up weten. De coalitie tegen extreemrechts en het fascisme organiseerde een meeting in de lokalen van ACOD Brussel als tegenmanifestatie.

maandag 16 september 2019 17:44
Spread the love

We hebben vernomen van de burgemeester van Brussel dat alle manifestaties op 15 september verboden zijn. We verwonderen ons over het feit dat de burgemeester groepen en mensen die strijden tegen extreemrechts over dezelfde kam scheert als de fascisten. We aanvaarden dit niet. Indien wij oproepen samen te komen op 15 september, is het om duidelijk te maken dat wij weigeren Brussel over te laten aan extreemrechtse organisaties die er racistische, seksistische en holebifobe en transfobe ideeën op na houden die een gevaar vormen voor een belangrijk deel van de bevolking. Wij willen beletten dat de fascisten van woorden tot daden overgaan. Ons verhinderen te manifesteren komt neer op een verkeerdelijk gelijk stellen van de twee types manifestaties en extreemrechts, haar ideeën en daden toestaan verder welig te tieren.

Sinds de verkiezingen van 26 mei heeft extreemrechts het gevoel dat ze blijven groeien. Ondanks hun pogingen om er fatsoenlijk en normaal te lijken, zijn de incidenten zoals op Pukkelpop, hun racistische, seksistische en homofobe tweets en allerlei soorten aanvallen geëxplodeerd. Het is deze context die het fascisten mogelijk maakt om op te roepen tot demonstraties. Deze situatie komt niet uit het niets. De N-VA ging verder met wat Jambon en Francken begonnen zijn. Door lange discussies met het Vlaams Belang te voeren, normaliseren ze de aanwezigheid van haat en verdeeldheid. Achter de N-VA bevindt zich het VB en achter het VB zitten de skinheads van Blood and Honour, de nazi’s en andere hooligans die in december naar Brussel kwamen om alles kapot te slaan.

Terwijl de N-VA en het VB in een racistisch en splitsend identiteitsdiscussie de Vlamingen gevangennemen, wordt de rampzalige staat van dienst van de vorige regering vergeten. Steeds meer mensen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, zelfs als ze werk hebben. De sociale zekerheid en de overheidsbegrotingen schieten erg tekort en de druk op gepensioneerden, zieken en werklozen is op zijn hoogtepunt. Repressieve wetgeving en wetten die mensen van kleur of migratie-oorsprong stigmatiseren werden doorgevoerd, de jacht op migranten opgevoerd met de toename van politie-razzia’s in openbare plaatsen. Gezinnen met kinderen worden opgesloten in gesloten centra, enz.

Ook andere partijen hebben verdeeldheid gezaaid, onrechtvaardigheid en ongelijkheid bevorderd. De allianties die zich aftekenen kunnen nog meer de voorwaarden versterken voor de toename van extreemrechtse ideeën, ideeën die zowel bij rechts als bij links ook doorklinken in sommige discours.

Wij, vakbondsleden, activisten en verenigingen, weten dat we door middel van solidariteit de strijd aangaan. Het is die strijd die een fatsoenlijk leven en een fatsoenlijk inkomen voor iedereen mogelijk maakt. Veiligheid is in de eerste plaats sociaal. Solidariteit met alle slachtoffers van racisme, seksisme en holebi- en transfobie. Solidariteit met witte jassen, gele, rode, groene en zwarte vesten. Solidariteit met de werknemers in bedrijven, scholen en wijken tegenover het racisme, de leugens en het geweld van extreemrechts.

 

Meer info:

Facebook: https://www.facebook.com/events/2369539806455108/

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!