Samenleving, Politiek, België -

ZIN TV: “Het filmen van politie tijdens interventies is een recht”

De Brusselse alternatieve media ZIN TV en de ngo ATTAC roepen op om vrijdag een actie te houden voor het justitiepaleis in Brussel. Daar vindt de hoorzitting achter gesloten deuren plaats van twee politie-agenten die het foto- en filmmateriaal van ZIN TV-reporters in beslagen namen en hebben gewist na een betoging tegen de vrijhandelsakkoorden in 2015. 

woensdag 23 januari 2019 13:13
Spread the love

De Brusselse online media ZIN TV bracht verslag uit van de betoging tegen de vrijhandelsakkoorden in oktober 2015. Terwijl de reporters de arrestaties tijdens de betoging filmden werden ze door de politie belet om verder te filmen en gearresteerd ondanks hun identificatie als reporters van ZIN TV. Ze werden tijdelijk aangehouden in de kazerne van Etterbeek. Toen één van de reporters hun vrijlating wilde filmen nam een politie-agent de camera af en wiste alle beelden, ook die van de betoging eerder die dag. 

De crew heeft achteraf een deel van de gewiste beelden terug kunnen recupereren inclusief het bewijs waar de politie de camera heeft afgenomen. Die kunnen ze gebruiken voor de rechtszaak.

Comité P: politie is in fout

Het Comité P, het controleorgaan van de politiediensten heeft ZIN TV en ATTAC alvast gelijk gegeven in 2017. Volgens het comité P is de politie in fout. De politie mag burgers niet onder druk zetten om hun foto- en videomateriaal van een politie-interventie te wissen. En de politie mag ze ook niet zelf wissen. 

‘We zijn blij met de uitspraak van het Comité P maar we vinden het ook belangrijk om een klacht in te dienen tegen de politie voor schending van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting omdat we er een publiek debat rond willen. We kunnen een dergelijke aanval op onze fundamentele rechten en vrijheden, die de essentie van onze democratieën vormen, niet tolereren”, zegt Maxime Kouveras van ZIN TV.

Filmen van politieoptreden is een recht

Er bestaat in België geen wet die verbiedt politieagenten te filmen in de publieke ruimte. En voor  ZIN TV en Attac is dit een principiële zaak: “Het filmen van een politieoptreden is een recht, of je nu een filmmaker, fotograaf, journalist of gewoon een burger bent. Het is een recht dat vaak wordt gebanaliseerd in een context waar politiegeweld tegenover kwetsbare groepen, mensen zonder papieren en activisten dagelijkse kost is geworden. Er zijn recentelijk nog verschillende gevallen van mensen die werden aangehouden of zelfs aangevallen omdat ze de politie filmden. Mensen mogen zich daar niet door laten intimideren”, besluit Kouveras.

De zaak was eerder al voorgekomen voor een Franstalige raadkamer die de agenten doorverwees naar de correctionele rechtbank maar de agenten vroegen een Nederlandstalige hoorzitting, die zal dus nu vrijdag plaatsvinden. Het Nederlandstalig parket vraagt alvast een buitenvervolgingstelling.

 

ZIN TV en ATAC roepen op voor een solidariteitsactie aan het Justitiepaleis op vrijdag 25/01 om 8h00. Meer info: https://www.facebook.com/events/2452201558143204/

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!