Bron: JNM
Open brief, Milieu, Politiek, België, Lokaal - Jeugdbond voor Natuur en Milieu

Het Koffiebos in Eksaarde wordt gekapt

Ondanks 2 jaar actie van de buurtcomité in Eksaarde, beslist de Lokerse eerste schepen toch om het laatste beetje bos in centrum Eksaarde te kappen. Schepen Filip Liebaut breekt zo zijn eerdere belofte om het bos (deels) te behouden.

dinsdag 6 maart 2018 14:24
Spread the love

Het bos is ideaal voor zowel de ouderen van het aangelegen rusthuis, als zowat heel Eksaarde. Het Koffiebos is het laatste beetje groen in centrum Eksaarde dat verdwijnt. Vele bewoners van Eksaarde herinneren er zich ongetwijfeld de paaseieren-zoektocht, boswandelingen en uitstapjes met de lagere school.

“Een verkavelingsaanvraag voor woongebied kunnen we niet weigeren”, stelt het Lokerse stadsbestuur. Graag wijzen we hen op het feit dat ook het Josephine Charlottepark in het centrum van Lokeren woongebied is. Het is dus absoluut normaal dat woonuitbreidingsgebied als groenzone wordt benut. We zijn dan ook benieuwd of ze ook een verkaveling van het Josephine Charlottepark ‘niet kunnen weigeren’. Want volgens deze redenering, kan eender wie alle stadsparken verkavelen!Bron: JNM

Ondertussen weet zelfs Joke Schauvliege dat Vlaanderen stilaan volgebouwd is. De betonstop komt er aan. Maar niet in Lokeren. Schepen Liebaut zwaait nog steeds met het sterk verouderde gewestplan uit 1972.

Het Koffiebos maakt zo plaats voor 18 openstaande bebouwingen, zeg maar gerust villa’s. Dit project te midden tussen de halfopen en gesloten bebouwing in het centrum van Eksaarde, is zonder meer eigenaardig. Qua ruimtelijke ordening niet meteen iets om een voorbeeld aan te nemen.

Om dit bedenkelijke project onder de aandacht te brengen, hielden we met JNM dus een ludieke actie in het bos. We hingen lintjes rond elke boom, met een artikel over de eerdere belofte van schepen Liebaut.Bron: JNM

Wij vragen als JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu) dan ook een serieuze ruimtelijke ordening, overal in België. Méér bos, niet minder!

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!