Nieuws, Wereld, Samenleving -

Artsen Zonder Grenzen vreest cholera-epidemie in Jemen

Artsen Zonder Grenzen helpt Jemen om een uitbraak van cholera in te dijken. De gezondheidsstructuur van het land is grotendeels verwoest door vier jaar aanvallen van Saoedi-Arabië. De organisatie vreest dat Jemen in deze omstandigheden een epidemie niet kan vermijden. Alleen directe actie kan dat nog voorkomen.

dinsdag 9 mei 2017 16:33
Spread the love

In Jemen helpt Artsen zonder Grenzen bij het bestrijden van een uitbraak van cholera. We hebben cholerabehandelcentra opgezet in vijf ziekenhuizen om patiënten met symptomen te isoleren en te behandelen. Ook ondersteunen we medische voorzieningen van lokale gezondheidsautoriteiten. Medische teams hebben sinds 30 maart in de gouvernementen Amran, Hajja, Al-Dhale, Taiz en Ibb 780 patiënten met cholera en acute waterige diarree behandeld.

Artsen Zonder Grenzen Nederland klaagt de desastreuze gevolgen aan van de oorlog tegen Jemen. Sinds Jemen in maart 2015 door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië wordt gebombardeerd met Britse toestellen en Britse clusterbommen “is de gezondheidszorg in het land op vele plaatsen ingestort. Voor miljoenen mensen is de toegang tot medische zorg daardoor zeer beperkt. Bovendien moesten vele ziekenhuizen en klinieken inmiddels hun deuren sluiten vanwege een gebrek aan financiële middelen voor materialen en medisch personeel.”

De organisatie heeft in vijf ziekenhuizen in Jemen behandelcentra voor cholera opgericht. Daar worden patiënten met symptomen geïsoleerd en behandeld. Artsen Zonder Grenzen geeft ook ondersteuning aan lokale gezondheidsdiensten.

Artsen zonder Grenzen vreest dat het ernstig verzwakte Jemenitische zorgsysteem de uitbraak van cholera niet de baas kan zijn. “We maken ons erg zorgen dat de ziekte verder zal verspreiden en niet onder controle te houden is”, zegt landencoördinator Shinjiro Murata.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!