(foto Frederik Sadones)
Nieuws -

D19-20 eist publicatie tekst EU-VS vrijhandelsakkoord (TTIP)

Donderdag 13 maart 2014 verzamelden meerdere organisaties voor het Charlemagne-gebouw van de Europese Commissie in Brussel, om volledige openbaarheid te eisen van de onderhandelingsteksten over het nieuwe EU-VS vrijhandelsakkoord (TTIP).

donderdag 13 maart 2014 17:00
Spread the love

Onder de gezamenlijke koepel van D19-20D19-20 verzamelt burgers, consumenten; landbouwers, ondernemers, bedienden, vakbonden, onafhankelijken, werklozen, ambtenaren … in een gemeenschappelijke strijd tegen het TTIP-verdrag. kwamen activisten van vakbonden (ACOD en LBC), landbouwers-, leefmilieu- en voedselveiligheidorganisaties protesteren tegen de nieuwe ronde geheime onderhandelingen van de Europese Commissie voor het nieuwe Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) tussen de EU en de VS. Deze vierde ronde start op 13 maart, dit maal met vertegenwoordigers van de financiële sectoren in de VS en de EU. Net als bij de vorige onderhandelingen vinden ook deze gesprekken plaats achter gesloten deuren.

Buitenlandse solidariteit

Er waren meerdere buitenlandse delegaties bij de demonstranten. Birgitta Kemmerling kwam speciaal uit Dusseldorf om haar solidariteit te betuigen. “Ik maak me grote zorgen over de toenemende impact van ggo’s op onze voedselketen.” Een vertegenwoordiger van de Roemeense vakbonden wees op de sociale achteruitgang sinds zijn land lid werd van de EU.

Enrique Carmona is vertegenwoordiger van de Confederación Sindical de Comisones Obreras (CCOO) in Brussel. “Ik ben hier vooral om de geheimhouding van deze onderhandelingen aan te klagen. Hier moet een volksraadpleging over komen. Dit verdrag gaat het recht inperken van landen om eigen regels in te voeren.”

In de VS wordt voor het ogenblik campagne gevoerd tegen een ander akkoord, het Trans Pacific Partnership (TPP). Daarover onderhandelt de VS met de landen rond de Stille Oceaan. Karen Hansen-Kuhn sprak namens het Amerikaanse Institute for Agriculture and trade Policy, dat ondermeer actie voert voor voedselveiligheid in de VS. 

“Het Amerikaanse voedselsysteem is gewoon bankroet. Wij willen niet dat de EU-normen naar beneden worden gehaald door dit nieuwe verdrag. Integendeel, wij willen in de VS onze normen optrekken naar die van hier en samen nog verder gaan.”  In de VS mogen kippen worden verkocht voor consumptie met hoog chloorgehalte en met hoge dosissen antibiotica. Rundsvlees mag antibiotica en hormonen bevatten. Dat houdt hun export naar de EU nu nog tegen. Het TTIP-verdrag wil die ‘handelsbeperkingen’ opheffen.

‘De tekst van het TTIP moet worden vrijgegeven’

Michael Dolan nam het woord namens de Amerikaanse vakbond van de vrachtwagenbestuurders, Teamsters. Hij vestigde de aandacht op de Citizens Trade Campaign (CTC) en de noodzaak om de krachten te bundelen voor de strijd tegen het TPP en het TTIP. “Ik heb maar één eis. De tekst van het TTIP moet vrijgegeven worden. Ik eis absolute transparantie. Wij strijden samen, vakbonden, landbouwers, milieuorganisaties voor onze toekomst.”

Dolan had een boodschap van hoop. “In 1999 was ik één van de organisatoren van de Battle in Seattle. Wij hebben toen de WTO verslagen. Wij kunnen dit gevecht vandaag ook winnen!”

Luc Hollands van MIG-EMB, een organisatie van melkveeboeren, wees ook op de gevaren voor de melkbedrijven, in het geval dat dit verdrag de voedselveiligheidsnormen verlaagt. 

4 april 2014 is de volgende afspraak voor de tegenstanders van deze sociale afbraak door het TTIP. De betoging wordt georganiseerd door de Europese vakbondskoepel European Trade Union Confederation. In totaal worden 30.000 betogers verwacht, waarvan 10.000 uit Frankrijk en meerdere delegaties uit andere EU-lidstaten. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!