sintrauma.blogspot.be
Nieuws, Wereld, Catherine Ashton, Kiev, Neonazisme, Medialeugens -

“Scherpschutters in Kiev waren ingehuurd door leiders van het Maidan protest”

Uit een uitgelekt telefoongesprek tussen Catherine Ashton en de Estse minister van Buitenlandse Zaken blijkt dat niet president Yanukovich maar de oppositie sluipschutters heeft ingehuurd om demonstranten neer te schieten.

donderdag 6 maart 2014 15:26
Spread the love

Op 25 februari bracht de Estlandse minister Urmas Paet een bezoek aan Kiev. Dat was kort na de bloedige confrontaties tussen de betogers en de politie in de Oekraïense hoofdstad. Nadien had hij daarover een telefoongesprek met Cahterine Ashton, de Hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de EU.

Het telefoongesprek werd opgenomen en gelekt. Volgens de door het Kremlin gefinancieerde zender Russia Today gebeurde dat door leden van de Oekraïense veiligheidsdienst (SBU) die loyaal zijn gebleven aan de verdreven President Yanukovich. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Estland heeft inmiddels de echtheid van het gesprek bevestigd.

Tijdens dat telefoongesprek vertelde Paet aan Ashton dat zowel de politie als de demonstranten werden beschoten door dezelfde mensen. Hij kreeg daarover bewijsmateriaal van een arts die slachtoffers had behandeld van de sluipschutters.

“We begrijpen nu veel beter dat het niet Yanukovich was die sluipschutters heeft ingezet, maar iemand van de nieuwe coalitie”, zei Paet tijdens het gesprek. Krachten binnen de oppositie huurden volgens hem blijkbaar sluipschutters in om demonstranten te doden en dan de schuld in de schoenen te schuiven van de regering. Bij de gevechten op het Maidan plein zijn 94 mensen omgekomen en ruim 900 mensen raakten gewond.

Operatie ‘Valse Vlag’

Als het klopt wat Paet beweert, lijkt het op een klassiek voorbeeld van operaties onder ‘valse vlag’ die door de NAVO werden opgezet in de jaren zestig, zeventig en tachtig, onder de naam Operatie Gladio. Het was ook exact hetzelfde procedé dat toegepast werd bij de staatsgreep in Venezuela in 2002. Ook toen openden scherpschutters het vuur op demonstranten en werd de schuld daarvoor ten onrechte bij de regering gelegd.

“Ik denk dat we dat willen onderzoeken. Ik bedoel, ik heb dat niet gehoord, ‘t jonge dat is interessant”, antwoordde Ashton tijdens het telefoongesprek.

Het enige echte onderzoek dat gedaan werd naar de sluipschuttermoorden, gebeurde onder leiding van een geheimzinnig Brits team, dat aan de BBC weigerde te vertellen voor wie ze werkten. De onderzoekers suggereerden nog voor de formele resultaten werden gepubliceerd, dat de regering van Yanukovich verantwoordelijk was voor het bloedbad.

De cover-up van de nieuwe coalitie

Paet geeft aan verontrust te zijn dat “de nieuwe coalitie niet wou onderzoeken wat precies gebeurd was”. Volgens hem zijn de nieuwe machthebbers “al gediscrediteerd vanaf het allereerste begin”. De situatie in Kiev was volgens hem “bedroevend”.

Vermoed wordt dat de gewapende rechts-extremisten die nu patrouilleren in Kiev achter de sluipschutteraanvallen zitten. Svoboda, een partij die aanleunt bij het neonazisme, bekleedt vandaag drie topposities in de huidige regering. Hieronder foto’s van de leider Oleh Tyahnybok in het gezelschap van ex-presidentskandidaat John McCain.

DeWereldMorgen.be

De dokter

De Britse krant The Telegraph kreeg donderdag de dokter te pakken die in het gesprek tussen Paet en Ashton geciteerd werd. Zij ontkent dat zij de getroffen politieagenten en militairen onderzocht heeft. “Ik heb geen toegang tot die mensen”, aldus Olga Bogomolets. Ze zegt dat het de taak is van internationale experten om te onderzoeken wie er achter de schietpartijen zit. Ze schaart zich dan ook niet achter de conclusie van de Estse minister van Buitenlandse Zaken Paet als zou de oppositie zelf achter de aanslagen door snipers zitten. “Dat kan je alleen beweren als je bewijzen hebt”, aldus Bogomolets. 

Post Scriptum

Ondertussen heeft het Oekraïense parlement beslist om een parlementaire onderzoekscommissie op te richten om de zaak van de scherpschutters te onderzoeken. Rusland dringt aan op zo’n een onderzoek, maar wel onder auspiciën van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De Europese Unie stelt van haar kant voor om zo een onderzoek te openen.

Bronnen 

Liveleak, Kiev snipers hired by Maidan leaders – leaked Ue’s Ashton phone tape. 

International Business Time, Ukraine Protests: Leaked EU Phone Call Suggests Kiev Snipers Were Hired by Opposition Coalition.

ABC.es, Ashton insinúa que la oposición contrató francotiradores. 

Other News, Estonia confirms authenticity of Paet-Ashton conversation on Kiev snipers.

Infowars.com, Leaked Phone Call: Kiev Snipers Hired by US-Backed Opposition.

Stratfor, Ukraine: Protest Leaders Hired Kiev Snipers, Estonian Foreign Minister Says

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!