Patrick Develtere (foto: archief DeWereldMorgen.be).
ACW, Patrick Develtere, Arco, Peter Dedecker -

ACW: van ‘annus horribilis’ naar vernieuwingsjaar

In zijn nieuwjaarsspeech blikte ACW-voorzitter Patrick Develtere terug op een jaar waarin “veel en vuil” met modder werd gegooid naar de werknemersorganisatie. De moddergooiers waren volgens hem echter niet per se tegen het ACW, maar tegen “krachtige organisaties tussen de overheid en bedrijven”.

donderdag 23 januari 2014 17:29
Spread the love

2013 was volgens Develtere geen goed jaar, maar “een annus horribilis”. In zijn nieuwjaarstoespraak hekelt de ACW-voorzitter de beschuldigingen die de koepelorganisatie het afgelopen jaar ten deel vielen.

“ACW is beschuldigd van alles wat niet schoon is. Tot en met fraude. Plots, liefst nog alles op één hoop gegooid en zonder het minste bewijs.”

Develtere is dan ook tevreden dat de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) vorige maand concludeerde dat het ACW altijd volgens de instructies van de fiscus heeft gehandeld. De BBI had een onderzoek naar de ACW-vennootschap Sociaal Engagement geopend naar aanleiding van een beschuldiging van fiscale fraude, schriftvervalsing in de jaarrekening, belangenvermenging en misbruik van vennootschapsgoederen door N-VA parlementslid Peter Dedecker.

Met betrekking tot de 800.000 gedupeerde ARCO-coöperanten stelde Develtere dat “ACW strijdt voor de staatsgarantie voor de ARCO-spaarders en wijst op de beloftes die de regering maakte.”

Develtere denkt dat de beschuldigingen niet afkomstig zijn van mensen die per se tegen het ACW zijn, maar tegen “krachtige organisaties tussen de overheid en bedrijven.” Het doel van deze critici zou zijn om alle initiatief aan de staat en de markt te laten.

Open netwerkstructuur

2014 wordt een belangrijk jaar voor de christelijke arbeidsbeweging: op 14 juni vindt immers een vernieuwingscongres plaats. “Met onze nieuwe, open netwerkstructuur zullen we meer dan ooit gericht, gedragen en dynamisch kunnen antwoorden op de concrete problemen van vandaag”, voorspelt Develtere. “In het netwerk zullen ook goede ideeën rijpen over hoe de samenleving en de economie er moeten uitzien en zullen we dat met luide stem en krachtig overbrengen aan het beleid en de publieke opinie.”

Ook kan men in 2014 een Vlaams en een Europees memorandum van het ACW verwachten, waarin 14 doelstellingen worden opgelijst voor de toekomstige regeringen. “We werken de doelstellingen uit in 200 concrete beleidsaanbevelingen”, kondigt Develtere aan.

De ACW-voorzitter moedigt de politiek aan een sociaal-economisch relancebeleid te koppelen aan “de andere grote uitdagingen van de samenleving.” Zo moet er volgens Develtere ingezet worden op tewerkstellingskansen voor jongeren en ouderen en de omschakeling van de industrie, “met aandacht voor de transitie naar een duurzame en koolstofarme industrie en samenleving.” Bovendien verwacht het ACW van de toekomstige regeringen “ambitieuze maatregelen om de sociale huurmarkt te versterken, de welzijnsvoorzieningen uit te bouwen en de mobiliteitsnoden duurzaam aan te pakken, zoals de invoering van het mobiliteitsbudget.”

take down
the paywall
steun ons nu!